Γιάννα Παπαδάκου: “Θα έρθει η στιγμή που η αλήθεια θα ακουστεί στις αίθουσες των δικαστηρίων”

Συνέντευξη στην Λαμπριάνα Κυριακού 

Είναι «Λάκαινα», όπως θα λέγε ο αρχαίος ιστορικός Πλούταρχος.  Δυναμική και μάχιμη. Κρατιέται αγέρωχη κι ας την έχουν λαβώσει οι δικαστικές αγωγές των τελευταίων ετών.  Όπως λέει και η ίδια: «η ερευνητική δημοσιογραφία έχει μπελάδες. Όμως, αν θες να είσαι σωστός δημοσιογράφος, πρέπει  να διερευνάς σε βάθος όπου καταλαβαίνεις ότι υπάρχει διαφθορά και ατασθαλία».

Η Γιάννα Παπαδάκου είναι από τις Ελληνίδες δημοσιογράφους, που μετά από 35 χρόνια πορείας, τηρούν με σθένος, τον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης του επαγγέλματος τους.

Συνέντευξη της Γιάννας Παπαδάκου στην Λαμπριάνα Κυριακού 

Τα χρόνια αυτά που την γνωρίζω,  μου έκανε πάντα εντύπωση η εχεμύθεια της σε όλα τα θέματα που διερευνούσε. Δύσκολα της έπαιρνες πληροφορίες από το στόμα, κυρίως, όταν δεν ήταν βάσιμες και διασταυρωμένες. Η  Γιάννα Παπαδάκου έγινε πιο γνωστή στο ευρύ κοινό, από το σκάνδαλο Novartis και τη Λίστα Λαγκάρντ.

Είναι προφανές ότι, οι χώρες που έχουν τεράστια προβλήματα με το δημόσιο τομέα τους, έχουν περισσότερες ευκαιρίες εμφάνισης της διαφθοράς.  Λίγο η κατάχρηση εξουσίας για ιδιωτικό όφελος, λίγο η ανάμειξη ανώτερων κλιμακίων, δικαιολογείται πως φτάσαμε πριν 10 χρόνια έξω από την πόρτα του Νομισματικού ταμείου.

Και σκύβεις το κεφάλι απογοητευμένος όταν συνειδητοποιείς ότι οι υποθέσεις αυτές είναι σαν λακκούβες που δείχνουν ρηχές, αλλά από κάτω τους, υπάρχει ολόκληρη άβυσσος… Και πώς θα την καταπολεμήσεις όταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αρχειοθετούνται οι υποθέσεις.

“θα έρθει η στιγμή που η αλήθεια θα ακουστεί στις αίθουσες των δικαστηρίων όπου θα οδηγηθούν οι συκοφάντες μου και θα μετατραπούν από κατήγοροι σε κατηγορουμένους.”
2020 07 24 at 19 58 41
Γιάννα Παπαδακου

Η  ερευνήτρια δημοσιογράφος, ακόμα και μετά το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που την βαφτίζει  συμμέτοχο σε εγκληματική οργάνωση, διασύροντας το όνομα της και εμπλέκοντάς την σε ατιμωτικά αδικήματα, παραμένει ψύχραιμη και αμετανόητη τονίζοντας μου ότι «Η αλήθεια δεν ακούστηκε στην Επιτροπή της Βουλής, καθώς η Πλειοψηφία μού στέρησε το δικαίωμα να εμφανιστώ ως μάρτυρας, ενώ της το ζήτησα. Ωστόσο, θα έρθει η στιγμή που η αλήθεια θα ακουστεί στις αίθουσες των δικαστηρίων όπου θα οδηγηθούν οι συκοφάντες μου και θα μετατραπούν από κατήγοροι σε κατηγορουμένους.»

Επικίνδυνο αγαθό στις μέρες μας η αλήθεια… Όσο την ψάχνεις τόσο μεγαλώνει η αγέλη των λύκων που σε κυνηγάει και η Γιάννα Παπαδάκου με τις έρευνες της, έχει στρέψει ολόκληρες αγέλες εναντίον της. Όπως μου τόνισε: «Προφανώς,  αφού αποκάλυψα πτυχές των σκανδάλων της Novartis, της Λίστας Λαγκάρντ, αλλά και της ΠΑΝΓΑΙΑ, των Panama και των  Paradise Papers. Εντόπισα και κατήγγειλα τις διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που οδήγησαν την χώρα μας στην χρεωκοπία.»

Σκιαγραφώντας, την αφορμή που άρχισαν οι διαμάχες της Γιάννας Παπαδάκου με την εισαγγελική λειτουργό και τον επιχειρηματία  η δημοσιογράφος μου αναφέρει: «Είναι δυο διαφορετικές υποθέσεις που συνασπίστηκαν για να μου κλείσουν το στόμα. Συνασπίστηκαν λέγοντας ψέματα για τα δημιουργήσουν ένα πολιτικό αφήγημα, για να πείσουν ότι δεν υπάρχουν σκάνδαλα. Έχω όμως στοιχεία και μπορώ να αποδείξω ότι ψεύδονται. Οι δυο υποθέσεις δεν συνδέονται. Οι δυο άνθρωποι συνδέονται ο καθένας για τους δικούς του σκοπούς. Με τον επιχειρηματία είχα δικαστικές διαμάχες, για δημοσιεύματα του Βήματος το 2012. Φτάσαμε κοντά στη συμφωνία, αλλά για λόγους δεοντολογίας, δεν μπορούσα να υπογράψω κάτι που δεν ήταν αλήθεια.  Ξαφνικά το 2019  ενώ ξέσπασε η υπόθεση Novartis,  η δικαστική λειτουργός στις καταθέσεις της, έβαλε στο κάδρο τον επιχειρηματία…

36950863 2091060321148712 2804144560844832768 n

Κάπου είχα διαβάσει ότι στη ζωή πρέπει να ξέρει κανείς να υπομένει τις αδικίες, μέχρι να είναι σε θέση να αποδείξει ότι αδικήθηκε. Η Γιάννα Παπαδάκου, έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Είναι πεπεισμένη ότι θα έρθει η στιγμή που η αλήθεια θα θριαμβεύσει. Άλλωστε μου τόνισε ότι: και δέκα δημοσιογραφικές ζωές να είχε, θα τις αφιέρωνε στο ιερό καθήκον, στην αποκάλυψη της αλήθειας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς που κατατρώει την δημόσια περιουσία και επιβουλεύεται τα συμφέροντα του ελληνικού Λαού»

Αυτός ο τελευταίος χρόνος, ήταν καθοριστικός και γι΄ αυτήν και για την οικογένεια της. “Ως δια μαγείας χάνω και τις τρεις δουλειές που ειχα, μου σπάνε το αυτοκίνητο… μπαίνουν στο σπίτι μου δικαστικοί επιμελητές και το αδειάζουν.   Γονάτισα, αλλά με σήκωσε ο γιός μου όταν μου είπε,  «Μάνα είμαι περήφανος για σένα. Δεν πειράζει, θα πάρουμε άλλα»

Κλείνοντας την κουβέντα μας και αφού την ρώτησα αν φοβήθηκε ποτέ για ζωή της, θυμήθηκε τον παππού της, που μέσα στην δίνη της σφαγής του ΄22 στη Σμύρνη, έλεγε, «εμείς γι΄ αυτό ξεχωρίζουμε από τους τούρκους, έχουμε Πίστη  στην Αλήθεια και πολεμάμε το άδικο. Τους λαούς τους βάζουνε αντικριστά για να κάνουνε τα παιχνίδια τους. Τι να κάνουμε εμείς πολεμάμε για το δίκιο.»

Aπό το avecnews.gr