Γιατί ο Βορίδης προβλέπει ότι ο Κασσελάκης θα φύγει και ο Τσίπρας θα είναι ο αντίπαλος Μητσοτάκη στις κάλπες!

Του Βασίλη Σκουρή

Βλέπει δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ – Καμία κίνηση δεν σχεδιάζει ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Εντύπωση προκαλεί η δημόσια θέση που έλαβε το πρωί της Πέμπτης με συνέντευξή του στα “Παραπολιτικά”, ο υπουργός Επικρατείας (με έδρα στο Μαξίμου, αλλά με περιθώρια αυτονομίας στις παρεμβάσεις του) Μάκης Βορίδης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φτάσει στις εθνικές εκλογές με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ δεν αποκλείει επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα.

Την εκτίμηση αυτή, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει κάνει ο Μάκης Βορίδης και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν δείχνει να την απορρίπτει ως πιθανή εξέλιξη.

Κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο εκτιμούν, μάλιστα, πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές, εξέλιξη που αυτή τουλάχιστον τη στιγμή δείχνει πολύ πιθανή, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας στην Κουμουνδούρου,  με πρωτοβουλία όχι μόνο όσων διαφωνούντων παραμείνουν έως τότε στο κόμμα, αλλά και στελεχών που σήμερα τον στηρίζουν. Τα ίδια στελέχη δεν αποκλείουν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μην αντέξει την εσωστρέφεια και την υπονόμευση και είτε να αποχωρήσει επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε (πράγμα δύσκολο) να ιδρύσει ένα “δικό του” κόμμα!

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν σχεδιάζει καμία επιστροφή ως αρχηγός κόμματος πριν τις επόμενες εκλογές, ενώ και εκείνοι που τον γνωρίζουν επιμένουν πως εφόσον επιστρέψει θα το πράξει με νέο πολιτικό υποκείμενο. 

Η όλη συζήτηση, πάντως, δείχνει πως η επικείμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση το πολιτικό σύστημα-και, μάλιστα, και πέραν του χώρου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΚΚΕ που καλύπτουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ!

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ:

Ερωτηθείς αν επιμένει στη δήλωση του ότι ο κ. Κασσελάκης σηματοδοτεί το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εκ των πραγμάτων η δήλωση αποδεικνύεται ακριβής. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατακρήμνιση δημοσκοπική και φάνηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι η κρίση παρατεταμένη.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι η εκλογή του κ.Κασσελάκη δεν είναι το αίτιο της κρίσεως του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αποτέλεσμα της κρίσεως στο ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή του συγκεκριμένου, απλώς αντί να λύνει θέματα επιτείνει τα θέματα.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πιθανό το ΠΑΣΟΚ να είναι το δεύτερο κόμμα τις επόμενες δημοσκοπήσεις

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το θεωρώ πολύ πιθανό. Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές είναι νωρίς να το πει κανείς αλλά πάντως είναι σαφές ότι η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ παρατείνεται και θεωρώ ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό θα οδηγήσει σε μια συζήτηση η οποία ούτως ή άλλως είναι στη δημόσια σφαίρα αυτή τη στιγμή που είναι ποιος είναι ο καταλληλότερος και αποτελεσματικότερος εκφραστής για να κάνει σήμερα αντιπολίτευση στη ΝΔ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις εθνικές εκλογές με αρχηγό τον κ. Κασσελάκη

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως όχι. Θα υπάρξει αναστοχασμός.

ΔΗΜ: Βλέπετε επιστροφή του Α. Τσίπρα;

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν το αποκλείω.

ΑΠΟ ΤΟ IENERGEIA.GR