Γιώργος Γεραπετρίτης: Δύση

Του Γ. Λακόπουλου

Είναι επιτυχία με τόσα -όχι απολύτως φυσιολογία ή και νόμιμα- που συμβαίνουν στο ημιυπόγειο και τον ισόγειο του Νεομητσοτακισμού.

Η αλήθεια να λέγεται: Tο Mέγαρο Μαξίμου ξέρει να κρύβει τα μυστικά του.

Στο γραφείου του Μητσοτάκη γίνονται πράγματα που δεν μαθαίνονται.

Είναι επιτυχία με τόσα -όχι απολύτως φυσιολογία, ή και νόμιμα- που συμβαίνουν στο ημιυπόγειο και τον ισόγειο του Νεομητσοτακισμού.

Ότι όμως είναι επιτυχία για μια κυβέρνηση είναι αποτυχία για τη δημοσιογραφία.

Το χειρότερο που μπορεί να της συμβεί – της δημοσιογραφίας- είναι να μαθαίνει ή να μεταφέρει, μόνο όσα θέλει η κυβέρνηση.

Αλλά όπως θα έλεγε ο Βρετανός διπλωμάτης Γκρέγκ Μάραιη, για να θέλει να τα μάθουμε προφανώς δεν είναι αλήθεια.

Αυτό είναι το πρόβλημα της δημοσιογραφίας και όσων τη διευθύνουν.

Πχ αν ο Ψυχάρης, ο Καραπαναγιώτης ή ο Φυντανίδης, διάβαζαν μια μέρα σε ξένο περιοδικό ότι η σύζυγος του Πρωθυπουργού μπήκε στο μέγαρο Μαξίμου και του άλλαξε τα φώτα, τα έπιπλα, τους πίνακες και ποιος ξέρει τι άλλο, σαν να είναι το σπίτι της και οι πολιτικοί συντάκτες των εφημερίδων τους δεν έμαθαν τίποτε- ή δεν το είπαν- θα έπαιρναν μετάθεση για τα «φαρμακεία».

Άλλοι καιροί, άλλα ήθη, άλλη κουλτούρα ενημέρωσης. Τώρα στο μέγαρο Μαξίμου αλλάζουν ισορροπίες και στα εγχώρια ΜΜΕ, πέρα βρέχει.

Ακόμη και στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού του έδωσαν την ευκαιρία να ….διαβάζει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.

Κατάντημα- και για τις δυο πλευρές.

Ουδείς έκανε την βασική ερώτηση δημοσιογράφου προς Πρωθυπουργό εκείνες τις ημέρες: «Έχει ακόμη την εμπιστοσύνη σας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη;».

Έτσι μάλλον κανείς δεν πρόκειται να ρωτήσει-έστω τη την στραπατσαρισμένη κυβερνητική εκπρόσωπο-αν έχει πάντα την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού ο μέχρι πρότινος πανταχού παρών και πανίσχυρος υποβολέας των πρωθυπουργικών επιλογών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Δεν την έχει . Η αναβάθμιση Σκέρτσου σε ρόλο υπουργού Επικρατείας, είναι η εμφανής απόδειξη.

Η επιλογή δεν προκύπτει από την «εγκυρότητα» Σκέρτσου στην εκπροσώπηση του «ελληνικού καπιταλισμού».

Οι ψιθυριστές άλλα λένε. Ότι ο Σκέρτσος προορίζεται για τη θέση του παλαιού εργοδότη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και προθερμαίνεται.

Ότι ο Γεραπετρίτης έκανε το λάθος που έκανε ο Θεοδωρικάκος , παραβιάζοντας γνωστούς κανόνες της Οικογένειας.

Ακόμη και αιολικές ιστορίες με φόντο τη σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατίας ακούγονται.

Έτσι κι αλλιώς η ισορροπία του «σκοτεινού τριγώνου’ που διοικεί τη χώρα – Γεραπετρίτης, Δημητριάδης, Σκέρτσος- ανετράπη.

Ο καθηγητής με τη βιομηχανία γνωμοδοτήσεων – σε… καλές τιμές, όπως εξήγησε ο ίδιος- που κατάφερε να πλασάρει στον Μητσοτάκη την ιδέα του «επιτελικού κράτους» που δεν «αγόρασε» ο Γ. Παπανδρέου, βαδίζει προς τη δύση του.

Συμβαίνει πάντα στην πολιτική, όταν δεν έχεις συνείδηση ποιος διάτων αστέρας είσαι.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR