Γιώργος Γεραπετρίτης: Σοφία

Του Γ. Λακόπουλου

Πόσοι στα κυβερνητικά έδρανα ένιωσαν να τους λούζει κρύος ιδρώτας και τα πόδια τους να κόβονται, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να παραιτηθεί η κυβέρνηση – ταπεινωμένη από τις πράξεις του Πρωθυπουργού;

Για δυο τουλάχιστον ήταν εμφανές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σαν τον μποξέρ που δέχεται σκληρό άπερκατ: αποσύρθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο για ράμματα και κομπρέσες.

Ο άλλος ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Άπειρος στα κοινοβουλευτικά, στα κάτω του στο μέγαρο Μαξίμου πλέον – και με ένα σωρό περιρρέουσες ιστορίες να ταράζουν τον ύπνο του – χρεώθηκε να περιορίσει τις συνέπειες από την κεραυνοβόληση Τσίπρα.

Ανεβαίνοντας στο βήμα πάτησε τα κορδόνια του, με μια απρέπεια προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που τον έστειλε άκλαφτο – και χάρηκε ακόμη και ο Τασούλας.

Με την επίδειξη ασχετοσύνης στο επαγγελματικό του αντικείμενο που ακολουθούσε, ως «αρχισοφός» του Μητσοτάκη αποδείχθηκε «πεταμένα λεφτά».

Αλλά για δυο από τους παρόντες ήταν απόλαυση…

Ο Σκέρτσος είδε τον αντίζηλό του στο μέγαρο Μαξίμου να αυτοτραυματίζεται, χάνοντας και άλλο έδαφος απέναντι του.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος του έκανε ένα σύντομο μάθημα Συνταγματικού Δικαίου.

Ποιος φανταζόταν τόση άγνοια από τον καθηγητή που παρήγαγε – και ίσως παράγει ακόμη – σωρηδόν συνταγματικές γνωματεύσεις – κατά παραγγελία και σε… καλές τιμές, καθ΄ ομολογία του.

Ήταν από τους πανεπιστημιακούς που είχαν επαγγελματοποιήσει – τρόπος απόδοσης της εμπορευματοποίησης – την επιστήμη τους, γνωματεύοντας, επ΄ αμοιβή, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εν προκειμένω και οι πρωτοετείς της Νομικής το ξέρουν: με την παραίτηση αυτοδύναμης κυβέρνησης, δεν ακολουθούν διερευνητικές εντολές, αλλά εκλογές.

Εκτός αν ο Πρωθυπουργός τη μια μέρα παραιτηθεί και την επόμενη … μετανιώσει.

Με τόσο κακής ποιότητας νομικές συμβουλές, οι παροικούντες εξηγούν κάποιες από τις «πατάτες» Μητσοτάκη ως τώρα.

Πες μου ποιον συνταγματολόγο έχεις δίπλα σου, να σου πω γιατί κακοποιείς το Σύνταγμα.

Εξ ου και κάποιοι στην κυβέρνηση ανάσαναν: αυτά που είπε ο Γεραπετρίτης θα τα έλεγε ο Πρωθυπουργός, αν δεν τον είχε προλάβει…

Παλιότερα όσοι διατηρούσαν σχέσεις με το περιβάλλον Γιώργου Παπανδρέου, είχαν να λένε για τον καθηγητή που τον πολιορκούσε διαρκώς με «ιδέες».

Τις απέρριπτε επί τόπου, ακόμη και ο Γιώργος, που αν του έλεγες ότι «η Ακρόπολη δεν έχει σωστό προσανατολισμό και πρέπει να μετακινηθεί λίγο», θα το συζητούσε.

Άγνωστο πώς, βρέθηκε στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο υπερτιμημένος ώστε ανάλαβε καθοδηγητικό ρόλο, ως επικεφαλής της 12μελους ομάδας «σοφών» συμβούλων του.

Μόνο αυτός και ο Πέτσας, έκαναν πολιτική καριέρα.

Η πολιτική νοημοσύνη του, ευλόγως, δεν είναι ιδιαίτερα οξυμένη και οδηγεί σε γκάφες τον Πρωθυπουργό. Και η επιστημονική σοφία του αποδεικνύεται οδυνηρή για τον ίδιο.

Τα είχε προβλέψει ο Βίσμαρκ: Τρεις καθηγητές και χάθηκε η ….ΝΔ.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR