FRESH

Γ. Προβόπουλος: “Η μάχη με την σύγκλιση θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες”

«Εάν διατηρηθεί ο τοξικός συνδυασμός της υποτονικής ανάπτυξης, τη μεταρρυθμιστικής κόπωσης και της δυσκολία αναχρηματοδότησης του τεράστιου χρέους απ’ τις αγορές τότε η χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός του ευρωπαϊκού άρματος» είπε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώνας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

“Αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Πρέπει να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε σε βασικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν πρώτον το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα και δεύτερον το πρόβλημα προσέλκυσης επενδύσεων. Αυτόν τον ηράκλειο άθλο, είμαστε καταδικασμένοι να τον πετύχουμε».

Η μάχη με την σύγκλιση θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες, όπως είπε και «αυτό που έρχεται είναι αυτό που αφήνει η τρέχουσα δεκαετία, δηλαδή μεγάλες πληγές: Ένα τεράστιο χρέος που φθάνει το 180% του ΑΕΠ, αδύναμοι ισολογισμοί τραπεζών, υψηλή ανεργία, και απόκλιση της οικονομίας σε σχέση με τις άλλες χώρες ευρωζώνης, αντί για σύγκληση που θα έπρεπε να έχουμε».

Για τον κ. Προβόπουλο κομβικό σημείο είναι η γρήγορη ανάπτυξη, καθώς αυτό είναι το κλειδί για τη μείωση ανεργίας, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την ανάκτηση μέρους του διαθέσιμου εισοδήματος που χάθηκε λόγω της κρίσης. «Ακόμα και το 1% ως παραδοχή, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει σύγκληση με το βιοτικό επίπεδο της Ευρωζώνης.  Η Ελλάδα κάθε μέρα θα πρέπει να πείθει τις χρηματαγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτεί το τεράστιο χρέος”.