Γ. Σταθάκης: Μπουλντόζες -την ερχόμενη εβδομάδα- για τα πρώτα 61 αυθαίρετα

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση 61 πρώτων αυθαίρετων κατασκευών στην περιφέρεια της Αττικής, συγκεκριμένα σε Μάνδρα, Λαύριο, Πεντέλη και Σαρωνικό, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7».

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, η χρηματοδότηση εγκρίθηκε χθες από το «Πράσινο Ταμείο» και η θυροκόλληση των κατεδαφίσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που προσφέρουν οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν προχθές και επιτρέπουν την επέκταση εργολαβιών που έχει ήδη συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι συγκεκριμένες αυθαίρετες κατασκευές αφορούν, κατά κύριο λόγο, περιφράξεις στην παραλία, σε ρέματα, καθώς και σε αναδασωτέες εκτάσεις. Για όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντιδράσεων, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Είναι μια απόφαση που έτυχε ευρείας αποδοχής στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο υπουργός χαρακτήρισε «αντιφατικές» τις εκτιμήσεις της ΝΔ περί προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και διερωτήθηκε γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε στη Βουλή την τροπολογία που επιταχύνει τις διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. «Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που εκφράζει το κοινό αίσθημα και, επαναλαμβάνω, την ψήφισε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα, η ΝΔ νομιμοποίησε τη στρατηγική αποπροσανατολισμού που δήθεν κάνει η κυβέρνηση; Είναι αντιφατικό». ανέφερε Σε σχέση με το αίτημα της ΝΔ για παραιτήσεις, σχολίασε: «Δεν δικαιολογούνται κινήσεις εν θερμώ πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης».

Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμβολικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που εκκρεμούσαν για χρόνια, όπως συνέβη στην περιοχή του Σχινιά, και σήμερα επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι κακοδαιμονίες. Σε αυτό το πλαίσιο, με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, ετοιμόρροπα κτίρια, αυθαίρετες περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τον αιγιαλό και σε ρέματα, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ερωτηθείς εάν τα αυθαίρετα ευθύνονται για τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, ο υπουργός επανέλαβε ότι «η πολιτική προστασία αφορά όλους τους πολίτες της χώρας και δεν τους διαχωρίζει σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα ή όχι».

ΑΠΕ ΜΠΕ