Δελτία του κακού μας του καιρού

Του Ιωάννη Δαμίγου

Ενόψει άφιξης του χειμώνα, η ενημέρωση από τα τηλεοπτικά δελτία καιρού και το ενδιαφέρον όλων για τις θερμοκρασίες και τα φαινόμενα, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, ίσως από φόβο, καθιστά  την παρακολούθησή των επιτακτική. Η ώρα μετάδοσης είναι ιερή στιγμή και η ησυχία που επικρατεί μεγαλώνει την αγωνία της πρόβλεψης. Τι να μας περιμένει αύριο; Πώς θα πάει η εβδομάδα; Θα φυσήξει, θα βρέξει, θα χιονίσει;

 Και εμφανίζεται επιτέλους ο παρουσιαστής του δελτίου καιρού, που αποκαλείται καταχρηστικά μετεωρολόγος, μια και δεν έχει ανάλογες σπουδές, χαμογελώντας πονηρά και με υπονοούμενα, αρχίζοντας το δικό του show, εμπρός στα έντρομα μάτια των ηλικιωμένων. Και να οι χάρτες της Ευρώπης, με τα χαμηλά βαρομετρικά και τις ψυχρές αέριες μάζες να απειλούν επελαύνοντας κατά πάνω μας, με την γερόντισσα να μαζεύεται στην πολυθρόνα της και να τραβά την ζακέτα της σφιχτά στο σώμα της, καθώς οι πρώτες ανατριχίλες την διαπερνούν!

Να απλώνει χέρια ο showman στα σύννεφα, να πατά στις μύτες των παπουτσιών του αγγίζοντας τις χιονισμένες κορφές των βουνών και να γονατίζει μετά από μια πιρουέτα, φτάνοντας στο ύψος των Βαλκανίων, σοβαρεύοντας τον ήχο της φωνής του. Η γραία με κομμένη την ανάσα, γοητεύεται από τις αλλόκοτες χορευτικές φιγούρες του κλόουν με το προδιδόμενο στομαχάκι και περιμένει το μοιραίο και αναπόφευκτο καιρικό κτύπημα. Όμως ο δόλιος παρουσιαστής, αρχίζει να γλυκαίνει τις λέξεις, μη χάσει πρώτα από καρδιά και μετά από κρύο την πολύπαθη γραία, που θα πρέπει να παρακολουθήσει και την σειρά στην συνέχεια.

Ξεκινά το μαλάκωμα με υποκοριστικά, όπως “θα δούμε και λίγο χιονάκι”, “ίσως να έχει και ένα έντονο βοριαδάκι”, “κάποια συννεφάκια θα κρύψουν τον ήλιο” και η γραία έχει χαθεί πια μέσα στην πολυθρόνα! Κάθε βράδυ η ίδια αναλυτική παράσταση, για να έχει μια σφαιρική εικόνα του καιρού ο κάθε ηλικιωμένος, για την Σουηδία, την Γαλλία και την Γερμανία άντε και την Ελλάδα. Μια αναφορά ενός ή δυο λεπτών για τον καιρό, καταλήγει σε υπερπαραγωγή μισής ώρας, με ανακριβείς κάποιες προβλέψεις, από μη πτυχιούχους επαγγελματίες παρουσιαστές, ανεύθυνους ερασιτέχνες, επιλογής ακόμα και κρατικών σταθμών.

Ποιος επαγγελματίας πτυχιούχος μετεωρολόγος θα χρησιμοποιούσε υποκοριστικά για τα στοιχεία της φύσης; Θυσία στον βωμό της τηλεθέασης και ο κακούλης ο καιρούλης μας ακόμα. Τρομοκρατία δελτίων καιρού, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα! Αλλοίμονο στα φοβισμένα γερόντια. Χωρίς …  ντροπούλα. Καιροσκόποι γελωτοποιοί…