Δεν κατεβαίνει ο Πάνος Καμμένος στις εκλογές

Την απόφαση να μην συμμετάσχουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν λάβει η ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, 0,80% (45.000 ψήφοι), ήταν κάτι περισσότερο από απογοητευτικό. Παρά την αντίθεση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών, όλα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν εκτίμησαν τη στάση του Πάνου Καμμένου να έχει συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και να τον έχει στηρίξει ως το «παρά πέντε».

Οι ΑΝΕΛ -που στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2015 είχαν συγκεντρώσει 3,46% και είχαν προσελκύσει 198.000 ψηφοφόρους- βρέθηκαν προ μεγάλης εκπλήξεως την περασμένη Κυριακή. Ηταν πεπεισμένοι ότι οι Ελληνες θα δώσουν στο κόμμα μια ακόμη ευκαιρία και μάλιστα είχαν εντείνει την κριτική τους απέναντι στον πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ωστόσο, οι ελπίδες έμειναν μετέωρες και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές κάνει απαγορευτική κάθε συνέχιση της προσπάθειας: με συλλογική απόφαση, στα ηγετικά κλιμάκια, οι ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα απογίνουν οι τρεις βουλευτές που έμειναν πιστοί στον Πάνο Καμμένο ως την τελευταία στιγμή: η Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Αριστείδης Φωκάς, (προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων). Ζήτημα τίθεται και για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις αναμετρήσεις στη Bουλή.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ