Δεν υπέγραψε ο Πρόεδρος- Η νέα κυβέρνηση θα επιλέξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας απέστειλε σήμερα στην κυβέρνηση, χωρίς υπογραφή, τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν από τον Προκόπη Παυλόπουλο αυτό σημαίνει πως δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει δικά του πρόσωπα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τα οποία, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει σε μια απο τις τελευταίες του προεκλογικές συνεντεύξεις, έχει ήδη αποφασίσει.

Οι προθέσεις της ΝΔ είχαν διαφανεί εδώ και αρκετό καιρό και ιδιαίτερα ύστερα από την απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή από κοινού της νέας ηγεσίας. Η πρόταση για συναινετική επιλογή είχε επικροτηθεί από τους δικαστικούς και τους εισαγγελείς ως κίνηση που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ωστόσο η ΝΔ είχε αρνηθεί θέλοντας να τοποθετήσει δικά της “πρόσωπα” στην ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου. Η κίνηση της σημερινής κυβέρνησης γεννά πολλά ερωτήματα, ιδιαίτερα ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σημαντικών υποθέσεων, όπως η Novartis, με την εμπλοκή και γαλάζιων στελεχών.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη εξέλιξη απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης

Για «απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι στην επιλογή των προσώπων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη.  «Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Σε πλήρη εξέλιξη απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της ΝΔ, διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών. Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας.»