Δερμιτζάκης: Το μοντέλο δεν δουλεύει, η πανδημία ξέφυγε επειδή όλα είναι κλειστά

Η κοινωνία εξακολουθεί να ασφυκτιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Μανώλης Δερμιτζάκης κατέθεσε προτάσεις του για την ανακούφιση των πολιτών και της οικονομίας και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.  

Σύμφωνα με τον καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά στην πανδημία και τη διαχείρισή της. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν. Όπως υποστήριξε, η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας. 

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων, αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι, προσέθεσε. 

Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία, συμπλήρωσε. «Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε. Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος, επεσήμανε. 

«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και υπογράμμισε πως το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει. Αυτό που πρέπει να γίνει, σημείωσε, είναι, είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων, είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, κατέληξε.   

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR