Διαφθορά: Ένα “κοινωνικό φαινόμενο” που πλήττει κυρίως τον… Σημίτη!

Οι κεκράκτες της  “ανωτερότητας” της περιόδου Σημίτη επανήλθαν για να κατακεραυνώσουν την σύσταση εξεταστικών επιτροπών που θα ερευνήσουν ενδεχόμενα σκάνδαλα, αλλά και τη αυτονόητη αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να ερευνά την πιθανότητα για παρανομίες -χωρίς  αυτό να σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι οι ερευνώμενοι είναι ένοχοι.

Απλώς χρησιμοποιούνται για να στηλιτευτεί η Αριστερά  και να αναδειχθεί ως “μεγάλη  αλήθεια” η απίστευτη απάντηση του Κ. Σημίτη -στην ερώτηση για τον Γιάννο Παπαντωνίου- ότι “η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο” και “δεν αντιμετωπίζεται με καταγγελίες”.

Ασφαλώς η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο- όπως και το  φαινόμενο του θερμοκήπιου είναι φυσικό φαινόμενο. Αλλά η δουλειά της πολιτείας – και της πολιτικής- δεν είναι να οργανώσει σεμινάρια για το ένα ή για το άλλο. Είναι να ερευνήσει αν παραβιάσθηκε ο νόμος από συγκεκριμένα πρόσωπα.

Π.χ. αν έκλεψαν κάποιοι πολιτικοί, ή αν διευκόλυναν άλλους να κλέψουν και, στην περίπτωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αν κάποιοι ρυπαίνουν το περιβάλλον με τις δραστηριότητές τους.

Ο Σημίτης πρέπει να είναι ο  μόνος πρωθυπουργός στο κόσμο οποίος μετά τη θεωρία ” δεν έκλεβα εγώ, αλλά οι υπουργοί μου και οι συνεργάτες  μου” , τώρα λανσάρει την άποψη “ελάτε  να συζητήσουμε για τη διαφθορά” και εννοεί μην την στέλνετε στη Δικαιοσύνη, αλλά  ας ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς θα εξαλειφθεί το φακελάκι και πώς θα παίρνεις δίπλωμα οδήγησης  χωρίς  ρεγάλο στον εξεταστή.

Το φαινόμενο κυβερνήσεων που οργάνωσαν την καταλήστευση του δημοσίου πλούτου μέσω της προνομιακής και ανεξέλεγκτης δράσης συγκεκριμένων επιχειρηματιών της .. προτίμησης του,  ή που οργάνωσαν τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου δια του χρηματιστηρίου, δεν τον απασχολεί.

Όπως δεν τον απασχολεί το αν στη διάρκεια  άσκησης εξουσίας κάποιοι υπουργοί, ή κομματικά στελέχη έκαναν περιουσίες. Αν τον πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά δεν είναι αξιόποινες πράξεις, αλλά  κοινωνικές συμπεριφορές που δεν χρειάζονται ανακριτές και εισαγγελείς, αλλά κοινωνούς λειτουργούν και ψυχοθεραπευτές.

Ύστερα από αυτά είναι λογικό να κατηγορούν οι φίλοι του τον  Τσίπρα ότι όταν μιλάει για “σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα” …συκοφαντεί ένα σύστημα που …παρήγαγε πλούτο στη χώρα. Τελικά αν η διαφθορά είναι “κοινωνικό φαινόμενο” ως τέτοιο πλήττει κυρίως την περίοδο Σημίτη.