Διεύρυνση με αγκάθια

Του Δημήτρη Τερζή

Την ώρα που στην Κουμουνδούρου συζητιούνται οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ως το συνέδριο του Μαΐου, δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν θέσει όρια και προϋποθέσεις στη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά, δέχτηκαν μια «δημοσιογραφική» επίθεση.

Mε τη συνεδρίαση σήμερα το πρωί της Πολιτικής Γραμματείας συνεχίζονται οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνουν την αυριανή συνάντηση των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στέλνει το δικό της μήνυμα, ανακοινώνοντας το δεύτερο συνέδριό της (από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου), διατυμπανίζοντας πως «το μέλλον είναι αριστερά, το μέλλον είναι η Αριστερά».

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πάρουν τελικό σχήμα και να μορφοποιηθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις όσα συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούν στο σύνολό τους τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου ώς το συνέδριο του Μαΐου.

Ολα αυτά πάντως δεν συμβαίνουν χωρίς εντάσεις, πόσο μάλλον όταν χθες εκδηλώθηκε μια νέα επίθεση στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη από την ιστοσελίδα «anoixto parathyro», με έντονη χροιά «κιτρινίλας» όσον αφορά το περιεχόμενό της.

Στο κείμενο αναφέρονταν ο γραμματέας αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους 53+ ως τα στελέχη που θέλουν να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά ότι ο γραμματέας δεν έχει την «αντίστοιχη κατάρτιση». Το άρθρο αμφισβητούσε την εργασιακή εμπειρία του Πάνου Σκουρλέτη στον δημόσιο βίο και τον χαρακτήριζε αποτυχημένο σε όποια θέση κι αν ανέλαβε δραστηριότητα, είτε στο κόμμα είτε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι στο ίδιο άρθρο φωτογραφίζονται δύο άνθρωποι οι οποίοι έχουν θέσει όρια και προϋποθέσεις στη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά -χωρίς να αντιτίθενται σε αυτήν- αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα που αποτελεί τελικά πάγια πολιτική επιλογή από κάποιους που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία να εξελιχθεί στο ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα.

Το γεγονός ότι αυτή η «δημοσιογραφική» επίθεση γίνεται παραμονές των συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου αποδεικνύει ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί εκνευρισμός και ειδικότερα σε εκείνους που θεωρούν πως κάθε διαφορετική φωνή απέναντι στο αφήγημα της διεύρυνσης χωρίς όρους πρέπει να υπονομευτεί και να απαξιωθεί με κάθε τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, είχε δεχθεί παρόμοιες επιθέσεις και πριν από λίγους μήνες τόσο από το εν λόγω site όσο και από εφημερίδες (π.χ. «Παραπολιτικά»). Το θέμα μάλιστα είχε συζητηθεί τότε και με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει τους τόνους και να ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα, ενώ υπήρξε και σχετική ανακοίνωση που σημείωνε πως οι επιθέσεις στο πρόσωπο του γραμματέα αποτελούν επίθεση στο ίδιο το κόμμα.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που φαίνεται ότι υπάρχει κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρά στο ενδεχόμενο του «καπελώματος» από τους πασοκογενείς ενόψει του συνεδρίου. Ετσι, μετά την ανοιχτή επιστολή 51 μελών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης την προηγούμενη εβδομάδα, ακολούθησε και άλλη μια επιστολή που υπογράφεται από μέλη του κόμματος στην Ανατολική Αττική και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή».

Τα μέλη τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης, ωστόσο κάνουν λόγο και για «πρακτικές που τείνουν να μετατρέψουν τα όργανα και τα μέλη του κόμματος σε παρατηρητές και αποδέκτες σοβαρών αποφάσεων που λαμβάνονται από κάποιο κέντρο με ασαφή δομή και νομιμοποίηση, χωρίς να τους δίνεται καμιά δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωσή τους». Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι ανησυχούν από «το νοσηρό φαινόμενο του παραγοντισμού και των προσωπικών εξωθεσμικών πρακτικών κάποιων κορυφαίων, και όχι μόνο, στελεχών του κόμματος».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ