Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης

Του Γιαννάκη Ομήρου

Σε μια εποχή κατά την οποία η πολιτική διαδικασία πλήττεται από μια ολόπλευρη κρίση, που μειώνεται δραματικά η αξιοπιστία της ως συμμετοχικής διαδικασίας, δημοκρατικής και αποτελεσματικής, είναι πραγματικά εκπληκτικό τα πολιτικά κόμματα ως βασικοί πυλώνες της πολιτικής να συζητούν τον περιορισμό και τον ακρωτηριασμό του δικαιώματος των πολιτών να αποτείνονται στην Δικαιοσύνη, όπως ρητά κατοχυρώνεται από τον υπέρτατο νόμο του κράτους που είναι το Σύνταγμα.

Είναι δυνατόν σε μια εποχή που οι πολίτες ζητούν να ακούγεται η φωνή τους και να είναι καθοριστική η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων να επιχειρείται ο περιορισμός του δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη;

Η Δικαιοσύνη είναι βασικό θεμέλιο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Καταφυγή για τους αδύνατους. Θώρακας και ασπίδα για εκείνους των οποίων τα δικαιώματα και οι ελευθερίες παραβιάζονται. Είναι αδιανόητο να συζητείται στη Βουλή η συρρίκνωση του δικαιώματος των πολιτών – μελών πολιτικών κομμάτων να αποτείνονται στη Δικαιοσύνη ή να επιχειρείται η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων – τεχνασμάτων για να επιτρέπεται η ασυδοσία, η κραιπάλη και ο αυταρχισμός στην κομματική ζωή.

Οι ευθύνες των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων να διαφυλάξουν το δικαίωμα των πολιτών όπως αυτό κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων είναι τεράστιες.

” Δικαιοσύνην μάθατε οι ενοικούν-τες επί της γης”