Δούρειος ίππος για τη δημοκρατία

Του Νίκου Ξυδάκη

  • Αφυπνίστηκε επιτέλους η κυβέρνηση για την επιδημία κορονοϊού και έλαβε το πρώτο πραγματικά μαζικό μέτρο πρόληψης: κλείσιμο σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανά την επικράτεια.
  • Το φιάσκο των ΜΑΤ στο Ανατολικό Αιγαίο είχε παγώσει κάθε πολιτικό αντανακλαστικό, ενώ η απρόσμενη (;) «ασύμμετρη απειλή» του Έβρου λειτούργησε για την παραπαίουσα κυβέρνηση ως σχεδία σωτηρίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης κέρδισε μερικούς πόντους στην εσπευσμένη δημοσκόπηση, στην οποία κατεγράφη πολλαπλασιασμένος ο φόβος του κόσμου. Δεν κερδίζει τίποτε όμως σε διπλωματικό κεφάλαιο για τις μελλοντικές εξελίξεις του προσφυγικού και τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  • Η γεωπολιτική μόχλευση της Ελλάδας και της ΕΕ από τον Ερντογάν με την ιταμή χρήση ανθρώπινων ασπίδων και το συνακόλουθο παζάρι, δεν κεφαλαιοποιείται εντός της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση.
  • Το προσφυγικό μεταπίπτει σε διμερή διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο δεν έκανε καν νύξη για σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δίκαιο επιμερισμό βαρών· η γεωπολιτική-προσφυγική πίεση στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε από την Άνγκελα Μέρκελ με τη φιλάνθρωπη αποδοχή 1.500 ευάλωτων ανηλίκων προσφύγων ― τα οποία Κύριος οίδε σε πόσα τέρμινα θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες.
  • Η επιδημία του κορωνοϊού θα δοκιμάσει επώδυνα τις αντοχές του ΕΣΥ και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία και τον τουρισμό και θα ρίξει έξω τον προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου αποκτούν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος οι παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα, που προτείνει επείγουσα ενίσχυση του ΕΣΥ, σε ανθρώπους και υλικό, αλλά και αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την πολλαπλή μείζονα κρίση, κινείται με σχετικά αργά αντανακλαστικά, χωρίς αντιπολιτευτικές κορώνες. Συνολικά η στάση του είναι σοβαρή. Η πρόταση Τσίπρα για την επιδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις είναι συνεκτική και ρεαλιστική. Αναμένεται ανάλογη πλατφόρμα μακράς πνοής για το προσφυγικό.
  • Ο Κυρ. Μητσοτάκης, προφανώς πανικόβλητος ύστερα από τη μακρά περίοδο διακοπών, αναδιπλώνεται ακροδεξιά, ανίκανος να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που του προσφέρει η αντιπολίτευση για δημοκρατική ομοψυχία. Η ιταμή δήλωση Πέτσα «ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν Δούρειος Ίππος του Ερντογάν» σηματοδοτεί παρόξυνση διχασμού. Η άθλια κατασκευή εσωτερικού εχθρού θα προσκομίσει εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη· τα όποια κέρδη θα εξατμιστούν από τις ραγδαίες εξελίξεις, ο όχλος των ταγμάτων εφόδου θα στραφεί εναντίον και του Μητσοτάκη, όπως ακριβώς συνέβη και στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς θα στραφεί και εναντίον της δημοκρατίας.
ΑΠΟ ΤΟ ΤVXS