Είναι Ομάδα προπονητή. Χρειάζεται μεταγραφές!

Χρόνης Πολυχρονίου.

Ο κύβος ερρίφθη. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη καταρρέει κάτω από το βάρος των ‘’αμαρτιών’’ της. Οι Εκλογές με απλή Αναλογική, έρχονται. Ο Ανδρουλάκης έδωσε ήδη δείγματα γραφής. Πάει και αυτός. Αλληθωρίζει Δεξιά. Προς τα εκεί πιστεύει πως θα βρίσκεται το πρώτο κόμμα, ώστε να συγκυβερνήσει μαζί του. Έ ρε γλέντια!!

Λοιπόν, είτε με απλή Αναλογική είτε με διπλή, ετούτος ο βασανισμένος Λαός δεν πρόκειται να δεχτεί να τον κυβερνήσει ξανά, ένας Μητσοτάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. Στα σίγουρα. Για τον λόγο αυτό οφείλει να ετοιμάζεται. Αυτή η ετοιμότητα είναι μια συνθήκη του ‘’πρέπει και αρκεί’’ για να μιλήσουμε με μαθηματικούς όρους. Καθώς εκτός των άλλων, θα έχει την ευθύνη να αναστηλώσει, μία ρημαγμένη Χώρα.

Έτσι λοιπόν και εντελώς ‘’τυχαία’’, παραθέτουμε ένα σχετικό απόσπασμα από τον αθλητικό Τύπο των ημερών. Οποιαδήποτε συσχέτιση για διάφορα πρόσωπα ή καταστάσεις δεν είναι εκ παραδρομής. Είναι ηθελημένη.

‘’Είναι μεγάλη Ομάδα, ιστορική. Με πολλούς αγώνες στα πόδια της. Έρχεται από το παρελθόν και κυττάζει στο μέλλον. Έχει τίτλους και περγαμηνές. Τα χρώματά της είναι προς το κόκκινο. Όχι το βαθύ. Αυτό των λουλουδιών. Κάτι σαν γλυκό- χάραμα. Δεν έχει ιδιοκτήτη αυτή η ΠΑΕ. Είναι πολυμετοχική. Ιδιοκτήτης είναι ο Λαός. Ιδιαίτερα μάλιστα οι φτωχοί, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι και οι επιστήμονες. Όλοι ισότιμα, από μία μετοχή. Αγωνίζεται στο Εθνικό Πρωτάθλημα. Στην πρώτη κορυφαία κατηγορία. Αυτήν που παίζει και στην Ευρώπη!

Η Ομάδα μπορεί να μην έχει ιδιοκτήτη, έχει όμως προπονητή. Τον καλλίτερο που υπάρχει. Νέο, ωραίο, έξυπνο, προσιτό, με πολλά προσόντα, που κάνει γκελ στους φιλάθλους. Οι άνθρωποι της Ομάδας τον αισθάνονται ως πολύ χαρισματικό ηγέτη. Πήρε την Ομάδα από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, ανέβασε την απόδοσή της και μέσα σε ένα χρεοκοπημένο πρωτάθλημα, την έκανε πρωταθλήτρια στο διάστημα 2015-19. Οι φίλαθλοι έχουν να το λένε!

Από το 2019 έως σήμερα, πρωταθλήτρια είναι μία άλλη αντίπαλη Ομάδα. Αυτή των ολίγων πλουσίων ιδιοκτητών. Χρώμα μπλε προς το μαύρο. Προπονητής της είναι ένας, κάπως έτσι και αλλιώς. Δηλαδή, δεν τα καταφέρνει. Για αυτό και το πρωτάθλημα ίσα που επιβιώνει. Έχει όμως μαζί του αυτός ο προπονητής, την Ομοσπονδία, τους διαιτητές, τους αθλητικούς δικαστές, τον αθλητικό τύπο, το σύστημα γενικά. Μέχρι και την Αστυνομία έχει. Υπάρχουν βέβαια και άλλες Ομάδες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα. Μία μάλιστα άλλαξε πρόσφατα προπονητή, προκυμμένου να αλλάξει την μοίρα της!

Θα σταθούμε λίγο στην πρώτη Ομάδα, αυτήν που μας έκανε περήφανους στην Ευρώπη το διάστημα 2015-19. Εκτός από αυτόν τον χαρισματικό προπονητή, διαθέτει και σημαντικούς παίχτες. Λίγο γερασμένους, αλλά καλούς παίχτες. Την ξέρουν την μπαλίτσα. Μόνο που έχουν μια περίεργη νοοτροπία. Αισθάνονται ιδιοκτήτες και ψάχνονται μεταξύ τους κατά την διάρκεια του αγώνα, για το ποια φυσιογνωμία θα δώσουν στην τακτική. Αμυντική ή επιθετική? Άσε που νομίζουν ότι παίζουν ακόμα στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, για το κέφι τους. Κάνουν κλίκες και αντιδρούν στις νέες μεταγραφές της Ομάδας.

Αποτέλεσμα. Να μην έχει ο προπονητής, ναι αυτός που λέγαμε, κατά την διάρκεια ενός αγώνα και σε όλο γενικά το πρωτάθλημα, λύσεις από τον πάγκο. Αυτό έχει γίνει πολύ φανερό στις τελευταίες αγωνιστικές, στις οποίες κρίνεται ο τίτλος. Οι παλαιοί παίχτες αντιδρούν στους νέους. Δεν βλέπουν με καλό μάτι όταν αυτοί αγωνίζονται. Ιδίως όταν αυτοί σκοράρουν. Φοβούνται για την θέση τους στην Ομάδα. Ένας μάλιστα αντέδρασε άσχημα στον προπονητή, όταν αυτός κάποτε τον έκανε αναγκαστική αλλαγή. Από τότε όλο μουρμούρα είναι στις προπονήσεις, παρασύροντας μαζί του και άλλους παίχτες.

Συμπερασματικά. Η Ομάδα είναι ιδιοκτησία όλων των φιλάθλων και όχι των παικτών. Ηγέτης της Ομάδας είναι αυτός που έχει την εμπιστοσύνη της πολύ-μετοχικής λαϊκής διοίκησης. Είναι ο προπονητής. Αυτός την οδηγεί. Και πρέπει να κάνει ότι ακριβώς χρειάζεται προκειμένου να πάρει ξανά η Ομάδα το πρωτάθλημα. Προς χάρη πάντα των φιλάθλων της.

Από ότι διαφαίνεται, για να πάει η Ομάδα μπροστά και να σημειώσει επιτυχίες, χρειάζεται μερικούς ακόμη νέους ταλαντούχους παίχτες κλειδιά, σε όλες τις θέσεις. Παίχτες ακριβούς, από το πάνω ράφι. Παίχτες έμπειρους, που υπάρχουν ευτυχώς στην Ελληνική ποδοσφαιρική αγορά. Χρειάζονται λοιπόν μεταγραφές!

Αυτό μπορεί να γίνει με αγορά, με δανεισμό, με σύμβαση, με υποσχετική, με ότι τέλος πάντων απαιτείται προκειμένου να ενισχυθεί η Ομάδα. Καμιά φορά αυτό γίνεται δια-προσωπικά και είναι πολύ αποτελεσματικό, με επίκληση για βοήθεια, συνεργασία και συ στράτευση συγγενών δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος εθνικός-αθλητικός στόχος. Εννοείται ότι χρειάζεται προσοχή, πειθαρχία και ήθος πάντα στα αποδυτήρια!’’

Καλή Χρονιά σε όλους. Και Καλά Αποτελέσματα. Καταλάβατε!