Είναι ο Ραγκούσης ο μοιραίος άνθρωπος για τη Γεννηματά;

Του  Γ. Λακόπουλου

Με μια απλή παρατήρηση των πραγμάτων στη προεκλογική κούρσα για τον «νέο φορέα»  διαπιστώνει κανείς ότι  διαμορφώνονται δυο ρεύματα. Το ένα προέρχεται από το αμιγές ΠΑΣΟΚ και το εκπροσωπεί πρωτίστως η Φώφη Γεννηματά έχοντας υπερφαλαγγίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη κατά τις ενδείξεις.

Την ακολουθούν κυρίως ηλικιωμένοι – που δείχνουν ότι τους πάει γάντι, ενώ η επιδίωξη  του ευρωβουλευτή για «αλλαγή γενιάς» τους ενοχλεί. Όσο πιο πολύ παλιό ΠΑΣΟΚ ψηφίσει, τόσο καλύτερα θα πάει η Γεννηματά.

Στο άλλο ρεύμα κυριαρχεί ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης στο μύλο του οποίου ρίχνει όσο νερό μπορεί και ο Σταύρος  Θεοδωράκης. Για την εκλογή του  Καμίνη ενδιαφέρονται όσοι επιδιώκουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, την εξαφάνιση της ιδεολογίας, των συμβόλων και των αναφορών στον ιδρυτή του. Δηλαδή ο …Κ. Σημίτης που έχει θέσει υπό την αιγίδα του αυτό το ρεύμα και το.. «σύστημα » συμπεριλαμβανομένου και του …ανεψιού του προέδρου της ΝΔ.

Είναι φανερό ότι εκλογικά η έκβαση εξαρτάται όχι μόνο από το εύρος, αλλά και από  την ποιότητα της συμμετοχής. Με το «ΠΑΣΟΚ των σπηλαίων» κυρίως στις κάλπες, καθαρίζει η Φώφη. Με τη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων – ειδικά αν βάλει πλάτη και  η …ΝΔ-  παίρνει κεφάλι ο Καμίνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι και στις δυο περιπτώσεις το εγχείρημα του «νέου φορέα» είναι καταδικασμένο. Αν επικρατήσει η Γεννηματά οι άλλοι θα αποχωρήσουν με το πρόσχημα ότι δεν διαλύει το ΠΑΣΟΚ -ενώ απλώς δεν την αντέχουν. Αν προκύψει Καμίνης η Φώφη θα οχυρωθεί στο ΠΑΣΟΚ και θα αφήσει τους υπόλοιπους με τον  «φορέα τους».

Σ’ αυτό το προβλέψιμο σκηνικό με τη Φώφη και ολίγον Ανδρουλάκη από τη μια πλευρά και τον Καμίνη και ολίγον Σταύρο από την άλλη το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι …η σφήνα Ραγκούση.  Ο πρώην υπουργός του Γ. Παπανδρέου  εμφανίζει δυναμισμό σ’ αυτή την κούρσα κάνοντας μια πολύ στοχευμένη  πολιτική: θέτει το ζήτημα της μέλλουσας συνεργασίας με τη Δεξιά .

Σε  ό,τι τον αφορά είναι αρνητικός. Καταγγέλλει όμως ευθέως τη Γεννηματά ότι έχει προαποφασίσει να συμπράξει με τον Κυριάκο. Ότι σχεδόν το προαναγγέλλει.

Στο σημείο αυτό και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες δημιουργείται ένα νέο δεδομένο. Το κοινό της Γεννηματά ως παλαιό ΠΑΣΟΚ είναι πρωτίστως αντιδεξιό και ειδικά αντιμητσοτακικό. Αν φτάσει ως αυτούς η φωνή του Ραγκούση ότι η κυρία θα τα κάνει πλακάκια με τον γιο του και θα  φέρει το ΠΑΣΟΚ στη θέση που το έφερε ο Βενιζέλος με τον Σαμαρά, η  τακτική των μισόλογων της Γεννηματά θα πληγεί. Έστω δια της αμφιβολίας.

Δεν ξέρουμε αν αυτό μπορεί να αποβεί υπέρ του Ραγκούση, καθώς τάσσεται υπέρ της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, άρα γιατί να τον προτιμήσουν οι Πασόκοι. Αλλά μπορεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της Φώφης και να υπάρχουν εκπλήξεις από τον πρώτο γύρο.

Αν πράγματι πάρουν αυτή τη τροπή τα πράγματα η κόρη του Γεννηματά από το πεδίο της ευκολίας με το οποίο έγινε πρόεδρος  και πολιτεύεται ως τώρα, θα περάσει στον αστερισμό των εκπλήξεων. Ο Ραγκούσης θα γίνει ο μοιραίος άνθρωπος για την ίδια.

Αυτό θα την οδηγήσει από τον «φορέα» -όπως και αν τον αντιλαμβάνεται- στη συνέχεια να χάσει και το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου που κακοποίησαν οι διάδοχοι του  ποικιλοτρόπως έχει ακόμη ακροατήριο, το οποίο θα ζητήσει ανανέωση και επανίδρυση -όπως προωθεί ο Κ. Λαλιώτης– με το όνομά του, τα σύμβολά του, την ιδεολογία του και τον ίσκιο του ιδρυτή του.

Πρακτικά θα αναζητήσει καλύτερη ηγεσία και εκπροσώπηση με αξιόπιστο τρόπο και απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που εκφράζει ιστορία, αλλά και στην Ευρώπη, όπου η Φώφη για μια φορά πέρασε ως τουρίστρια στη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών -αφού πάλι ο Τσίπρας μονοπώλησε το ενδιαφέρον τους.

Σ’ αυτές τις συνθήκες θα αναδειχθούν οι προσωπικές αδυναμίες της Γεννηματά και θα φανεί ότι στη  σχέση της με το ΠΑΣΟΚ  μάλλον η ίδια το τραβάει προς τα κάτω- ειδικά αν δει κανείς το βιογραφικό κα την πορεία της. Για τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν οι νόμοι της πολιτικής: θα αναζητηθεί κάποιος καλύτερος… Και ο Ραγκούσης, αν μάλιστα βρίσκεται και στη Βουλή θα ανοίγει σαμπάνιες…