Ειρήνη ή κλιματιστικά; Ο Ντράγκι και ο Άμλετ

Του Μιχάλη Ψύλου

«Προτιμάτε την ειρήνη ή κλιματιστικά το καλοκαίρι;». Αυτό το ερώτημα έθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στους συμπατριώτες του. Θέλοντας να τους πείσει ότι θα πρέπει να θυσιάσουν την καλοπέρασή τους, αν θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κάτι, που σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό μπορεί να γίνει μόνο αν επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Για να πειστεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Φυσικά, ο Ντράγκι, ως άλλος …Άμλετ, απέφυγε να δώσει απάντηση στο Σαιξπηρικό ερώτημα: «Να ζει κανείς ή να μην ζει»! Το ερώτημα «ειρήνη ή κλιματιστικά» είναι άλλωστε υπαρξιακό για τη χώρα του. Η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη Γερμανία.

Το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει το 40% των αναγκών της χώρας του και δύσκολα μπορεί να βρεθεί εναλλακτική λύση. Και σίγουρα όχι άμεσα. Ένα εμπάργκο στο ρωσικό αέριο στη τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανική χώρα της ΕΕ θα επηρέαζε αρνητικά όχι μόνο τα κλιματιστικά των νοικοκυριών, αλλά και την βαριά βιομηχανία της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες στη Ρώμη έσπευσαν λοιπόν να βάλουν τον πρωθυπουργό στη …θέση του. «Οι εναλλακτικές λύσεις δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν γρήγορα, το ρωσικό αέριο. «Αν θέλετε το εμπάργκο, πρέπει να το πείτε ευθέως στους ανθρώπους να περιμένουν …δελτίο στο ρεύμα. Αλλά και να κλείσουν επιχειρήσεις», λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ένα εμπάργκο φυσικού αερίου θα μπορούσε να συρρικνώσει το Ιταλικό ΑΕΠ κατά 2%,εφέτος, στην καλύτερη περίπτωση. Ο Ιταλός φιλόσοφος Μάσιμο Κατσιάρι δεν δίστασε να καταφερθεί με σφοδρότητα κατά του Ντράγκι: «Αντί να ζητάει από τους Ιταλούς να κάνουν θυσίες, να μας εξηγήσει πώς θα πληρώσουν οι πολίτες τους λογαριασμούς στο ρεύμα. Όχι γιατί θέλουν να έχουν τα κλιματιστικά ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο, αλλά γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για φως».

Επίθεση δέχθηκε όμως ο Ντράγκι και από την Confindustria. Η Ένωση των Ιταλών Βιομηχάνων, που είναι συνήθως από τη φύση της στο πλευρό της κυβέρνησης. Οι Ιταλοί βιομήχανοι είπαν στον πρωθυπουργό ότι έχουν χάσει την υπομονή τους με την κυβέρνηση, καθώς ένα εμπάργκο θα βύθιζε την οικονομία. Και ο Ντράγκι μάλλον ανέκρουσε πρύμναν. Γιατί όπως είχε πει ο ιδρυτής της Ιταλικής βιομηχανίας, Τζιάνι Ανιέλι: «Ό,τι είναι καλό για τη Fiat είναι καλό και για την Ιταλία».

Πρώτη δημοσίευση στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ