Εκλογική χρονιά το 2019 με πολλές προκλήσεις για την χώρα

Του Μελέτη Ρεντούμη

Το 2019 μπήκε ήδη στην ζωή μας και σίγουρα αναμένεται να ακολουθήσει την ρότα του προηγούμενου έτους, όσον αφορά την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην χώρα, καθώς όπως είναι γνωστό, θαύματα στην μακροοικονομία δεν μπορούν να επιτευχθούν από την μία στιγμή στην άλλη.

Το βέβαιο είναι, πως το 2019 που μόλις ανέτειλε, θα είναι μία κομβική χρονιά, από την άποψη ότι θα έχουμε βουλευτικές εκλογές, ακόμα και αν ο πρωθυπουργός εξαντλήσει την συνταγματικά καθορισμένη θητεία του και αποφασίσει κάλπες τον Οκτώβριο.

Εκτός όμως από αυτό, τόσο οι ευρωεκλογές, όσο και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. δημιουργούν αρκετές προσδοκίες για το μέλλον και είναι σίγουρο ότι οι συσχετισμοί θα μεταβληθούν σε αρκετά επίπεδα, όσον αφορά την δύναμη των κομμάτων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου η αντισυστημική ψήφος κερδίζει ξανά έδαφος, με αποτέλεσμα την πιθανή ανάδειξη ενός αντιευρωπαϊκού ρεύματος.

Μία νέα λοιπόν πιθανή αλλαγή στην στρατηγική της ΕΕ, θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην χώρα μας, τόσο στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα μέσω των διεθνών αγορών, αν δεν επιτευχθεί η απαραίτητη ενδοκοινοτική σύγκλιση και αλληλεγγύη, όσο και στο μεταναστευτικό πρόβλημα, αν αρκετές χώρες της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, συνεχίσουν την ρητορική της άρνησης φιλοξενίας συμφωνημένου αριθμού προσφύγων.

Όσον αφορά τώρα τις καθαρά εσωτερικές υποθέσεις, η Ελλάδα έχει ανάγκη από αυστηρή συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και απελευθέρωση των αγορών, όπως για παράδειγμα της ενέργειας, κάτι που έχει καθυστερήσει σημαντικά, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, όπου και εκεί υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις, όπως και την χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, από αυτοκινητόδρομους, μέχρι λιμάνια και αεροδρόμια, που δεν είχαν βρει τα προηγούμενα έτη την κατάλληλη χρηματοδότηση για να εκκινήσουν.

Επίσης τα εθνικά θέματα, βρίσκονται σε μία δύσκολη καμπή με αρκετή ασυμμετρία, καθώς οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, περνούν ακόμα μία κρίση η οποία δεν βαίνει μειούμενη και δεν είναι σαφές που ακριβώς θα καταλήξει η ένταση στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο που συντηρεί εδώ και καιρό η γείτονα χώρα.

Εκτός αυτού και στα βόρεια σύνορά μας, οι σχέσεις με την Αλβανία έχουν ενταθεί, καθώς η κυβέρνηση Ράμα επιδίδεται σε συνεχείς προκλήσεις απέναντι στην ελληνική μειονότητα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε τα Σκόπια και την συμφωνία των Πρεσπών, που αναμένεται να έρθει εκτός απροόπτου στην Βουλή μέχρι τον Μάρτιο, κάτι που αναμένουν με εξαιρετική αγωνία οι περισσότερες μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή, με κυριότερη τις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα πρέπει να δείξει χαρακτήρα, οφείλει να διαπραγματευθεί σκληρά όλα τα θέματα, τόσο τα εθνικά όσο και τα οικονομικά που απομένουν στην αυστηρή εποπτεία των δανειστών, καλλιεργώντας όμως παράλληλα συμμαχίες στο γεωπολιτικό πεδίο και προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις στο οικονομικό αντίστοιχα.

Η νέα χρονιά αναμένεται κρίσιμη, κομβική και καταλυτική για την χώρα, καθώς οι αποφάσεις και οι συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν αναμένεται να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός