Εκλογολογία και εθνική απειλή

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, είναι έντονες οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις εντός της κυβέρνησης καθώς και οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Παρόλο που ο ίδιος έχει δεσμευθεί πολλές φορές για το συγκεκριμένο θέμα, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί τελικά μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Το αφήγημα το οποίο υπήρχε το προηγούμενο διάστημα για την αιτιολόγηση των εκλογών, ήταν πρωτίστως η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, που έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στην αγορά, επηρεάζοντας σημαντικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Βέβαια η πίεση από την αντιπολίτευση με κάθε ευκαιρία, ότι η χώρα περνά σημαντική οικονομική κρίση τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία όσο και από τις συνέπειες της πανδημίας, σίγουρα δεν αποτελεί έναν ικανοποιητικό λόγο για προσφυγή στις κάλπες, καθώς πρόκειται για μία διαχρονική αντιμετώπιση των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Το θέμα όμως που έρχεται με ένταση τις τελευταίες εβδομάδες και μπορεί όντως να αλλάξει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς στην εσωτερική πολιτική σκηνή, δεν είναι άλλο από τα ελληνοτουρκικά.

Είναι βέβαιο, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η επιτελική του ομάδα, έχουν στην κορυφή της ατζέντας το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο όσον αφορά το καθημερινό κυβερνητικό έργο, όσο και για τις μελλοντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Η απειλή από την Τουρκία βαίνει αυξανόμενη το τελευταίο διάστημα, όχι τόσο λόγω των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των λεκτικών ατοπημάτων διαφόρων Τούρκων αξιωματούχων, αλλά γιατί πρωτίστως η Τουρκία φαίνεται να γίνεται ξεκάθαρα αναθεωρητική, όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ζητώντας μετ’ επιτάσεως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Είναι προφανές, πως αν συνεχιστεί αυτή η ένταση όλο το καλοκαίρι και η χώρα αντιμετωπίσει κάποιο θερμό επεισόδιο, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμα, εν μέσω μίας ακατάσχετης εκλογολογίας και πιθανών ημερομηνιών που θα διαρρέουν για τις επόμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ήδη ένα σοβαρό δίλημμα το οποίο είναι ταυτόχρονα ένας ικανός λόγος, τόσο για την προκήρυξη όσο και για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

Αν για παράδειγμα τα μηνύματα από την διπλωματική οδό, οδηγούν σε μία έστω και πρόσκαιρη πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τότε ενδέχεται ο πρωθυπουργός να ζητήσει άμεσα μία νέα λαϊκή εντολή, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση που χρειάζεται, για την ενεργοποίηση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας.

Στο ίδιο όμως πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έχει την δυνατότητα, να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, να ενημερώσει την πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τους Έλληνες πολίτες, για το νέο casus belli της Τουρκίας και την στρατιωτική απάντηση που οφείλει να δώσει η Ελλάδα, αν απειληθεί σοβαρά στην κυριαρχία των νησιών της.

Σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός, θέλοντας να αποφύγει μία ακυβερνησία, ιδίως με το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής να καιροφυλακτεί, θα αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία, ώστε να μην προκληθεί στο ελάχιστο χαλάρωση, τόσο στους δημοκρατικούς θεσμούς όσο και στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας,

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμοι για την χώρα, κυρίως στα εθνικά θέματα και απαιτείται ψυχραιμία αλλά και λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί, ώστε μέσω και των διεθνών συμμαχιών της χώρας, να υπάρξει σχετική νηνεμία στο Αιγαίο μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός