Εκρηκτικό μείγμα ακροδεξιάς και ακρίβειας…

Toυ Χρήστου Μέγα

Μέρα με τη μέρα ανεβαίνουν οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, βδομάδα τη βδομάδα αναπροσαρμόζει τις «επιδοτήσεις» η κυβέρνηση. Για τρίμηνο (ελεγχόμενης) ακρίβειας (μέχρι τα Χριστούγεννα) έκανε λόγο ο πρωθυπουργός πριν ένα μήνα στη ΔΕΘ, για ενεργειακό πρόβλημα μέχρι τον Ιούλιο (β’ τρίμηνο 2022) μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε δύο χρόνια ήρθαν τα πάνω κάτω. Όταν ανήλθε η ΝΔ στην εξουσία ήταν προετοιμασμένη να πουλήσει και να συνεχίσει την «άγρια» φορολογία και τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, καθώς υφίστατο (τότε) η δέσμευση για τα θηριώδη πλεονάσματα του 3,5% μέχρι και το 2022 και ακολούθως άνω του 2,1%. Τελικά, λόγω πανδημίας, ναι μεν (ξε)πούλησε (Πειραιώς, Εθνική Ασφαλιστική, ΔΕΗ κ.α.), αλλά βρέθηκε στην ακριβώς αντίθετη πλευρά δημοσιονομικά: Δαπάνησε λόγω πανδημίας -αν και όχι με σαφή κριτήρια- αντί να «συγκρατήσει». Η χώρα βρέθηκε με έλλειμμα 36 δισ. την διετία 2020-21 και μείον 11 δισ. από τα αποθεματικά («μαξιλάρι»).

Την ίδια στιγμή η χώρα έχει προγραμματιστεί να λάβει έως και 30 δισ. ευρώ (τα 12 ως δάνεια) από το Ταμείο Ανάκαμψης (ευρωπαϊκό χρέος) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αγοράζει εδώ και ενάμιση χρόνο τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα μηδενικά επιτόκια δανεισμού. Εκεί που απαγορευόταν ο δανεισμός (λόγω δεσμεύσεων προς τους δανειστές, υπερδανεισμού και υψηλών επιτοκίων), τα fund κάνουν πάρτι κάτω από την Ακρόπολη.

Ωστόσο, όλα τα πάρτι κάποτε τελειώνουν. Οι εμβολιασμοί, ούτε το τέλος της πανδημίας σήμαναν, ούτε την κανονικότητα επανέφεραν. Κυρίως λόγω μεγάλων γεωγραφικών και ηλικιακών κενών στον εμβολιασμούς και τις κυβερνητικές παλινωδίες ως προς τα μέτρα περιορισμού. Και τώρα, η δραματική αύξηση του κόστους διαβίωσης, ως αποτέλεσμα τόσο της βιαστικής απανθρακοποίησης όσο και της αύξησης της κατανάλωσης μετά την 18μηνη καταναλωτική ύφεση, είναι η νέα μεταβλητή που απειλεί τα νοικοκυριά και τους νέους.

Οι κεντρικές τράπεζες οδεύουν ήδη σε μέτρα «σύσφιξης», τα επιτόκια θα ανέβουν (δεν νοούνται μηδενικά επιτόκια με υψηλό πληθωρισμό), το κόστος δανεισμού θα εκτιναχτεί. Το 2022 από έλλειμμα πάνω από 16 δισ. φέτος, θα περιοριστεί στα 2 δισ. (με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού). Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει προσαρμογή 14 δισ. ευρώ. Την στιγμή μάλιστα που μετά το εκρηκτικό +16,2% το β’ τρίμηνο του 2021, το γ’ και, κυρίως, το τελευταίο τρίμηνο φέτος, το ΑΕΠ θα επανέλθει σε ρυθμούς καρδιογραφήματος θανόντος… κυρίως από το σοκ της ακρίβειας. Άρα, οι μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό (με δανεικά φυσικά, δημιουργώντας πρόσθετο χρέος) προς τους πληττόμενους πολίτες έχουν ημερομηνίας λήξης στις 31/12/21.

Πολιτικά μερομήνια…

Οι συγκεκριμένες «ανατροπές» και η κυβερνητική απρονοησία είναι προφανές ότι έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κοινωνία και προκάλεσαν τις πρώτες ρωγμές στο πρωθυπουργικό προφίλ. Και αυτές, στην συντριπτική τους πλειονότητα, προκληθήκαν από την άγαρμπη στροφή Μητσοτάκη στην ακροδεξιά. Για παράδειγμα:

-Ο ανασχηματισμός κάηκε στον σχεδιασμό για (ακρο)δεξιά διεύρυνση.

-Η διαγραφή Μπογδάνου για την ακροδεξιά ρητορική του, αποδείχτηκε μισή…

-Η άρον-άρον άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, συνδυάζεται και με ελεύθερες παρελάσεις. Και μπορεί οι ανεμβολίαστοι, που εντοπίζονται στα συντηρητικά πολιτικά στρώματα, μπορεί να μην επιτρέπεται να πηγαίνουν σε κλαμπ ή εστιατόρια, το πάρτι όμως των… παρελάσεων δεν θα το χάσουν.

Πιθανόν, «κάτι (δημοσκοπικό) γνωρίζει» ο Μητσοτάκης και κάνει ανοίγματα στην ακροδεξιά. Απλώς, η ακροδεξιά με σκληρή λιτότητα (από το 2022) δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ. Το μείγμα πολιτικής έχει χαθεί. Η κυβέρνηση έχει κάνει «χρηματιστηριακό» προϊόν τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και το πετρέλαιο και τις ανεβοκατεβάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα και αίρει τα μέτρα για την πανδημία. Έτσι ώστε, αν χρειαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές, να μην κατηγορηθεί τότε ότι στήνει κάλπες εν μέσω απαγορεύσεων.

Για τον χρόνο των εκλογών, τα πολιτικά μερομήνια σημειώνουν:

α/Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος μεταβιβάσεων και επιδοτήσεων κι αρχίζει η επαναφορά των μέτρων για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και τα πλεονάσματα από το 2023.

β/Τον Φεβρουάριο του 2022 λήγει το πρόγραμμα αγοράς των ομολόγων της πανδημίας (PEPP) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Για εκλογές τον Σεπτέμβριο το πήγαινε το Μαξίμου, τις οποίες «ακύρωσαν» τα αυξημένα κρούσματα, για την άνοιξη μετατίθενται τώρα, αλλά έχοντας συγκροτήσει εκρηκτικό μείγμα…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR