Εν αρχή είναι η αφετηρία, τα βιώματα

Του Στέφανου Τζουμάκα

Η αφετηρία, τα βιώματα, η πρόσβαση, οι δυνατότητες, οι ευκαιρίες. Αυτή είναι η σωστή σειρά και όχι οι ευκαιρίες μόνο.

Εβδομάδα των παθών και των δοκιμασιών, εβδομάδα για αναστοχασμό με βάση την αρχή: Παν μέτρον άνθρωπος.

Εν αρχή είναι η αφετηρία, τα βιώματα. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όταν γεννιέσαι π.χ. σε μια καλύβα, γιατί οι Γερμανοί ΝΑΖΙ πυρπόλησαν το χωριό σου και κατόπιν σου δίνουν το όνομα του αδελφού σου που πέθανε στη κατοχή από ασιτία και βιώνεις φτώχεια και κακουχίες, όταν είσαι ανάμεσα σε αναλφάβητους και για να πας στο σχολείο θέλεις τέσσερις ώρες καθημερινά με τα πόδια, με χαλάζι, χιόνι και βροχή σε κατσικόδρομο αυτό λέγεται ΑΦΕΤΗΡΙΑ και είναι μακριά από τους «ευκαιριατζήδες» .

Με ΒΑΣΗ την αφετηρία και τις υπαρκτές ή όχι ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ, δηλαδή έχεις χρήματα αγοράζεις σχολείο και ξένες γλώσσες, έχεις χρήματα αγοράζεις γιατρό σε περιθωριοποιημένες περιοχές. Από τα παιδιά των εργατών στη Γερμανία, μόνο το 5% είχε το 1980 , πρόσβαση στην Ανώτατη Παιδεία .Ωμή ταξική επιβολή που απεικονίζει γιατί σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα στη Γερμανία η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ είναι τρίτο κόμμα σήμερα και επελαύνει.

Αν δεν είσαι με τους έχοντες και κατέχοντες συντάσσεσαι με το Κοινωνικό Κράτος που ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ τη κατάσταση σου. Ποτέ δεν την ανατρέπει .Αλλά σου διαμορφώνει το πλαίσιο για ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. Το κοινωνικό κράτος που θέλει να διαλύσει η ελληνική ΔΕΞΙΑ σε κοινό βήμα με άλλα δεξιά κόμματα στην ΕΕ.

Οι δυνατότητες αποτελούν το πραγματικό εφαλτήριο για τις λεγόμενες ευκαιρίες.

Όσο ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΈΝΗ αφετηρία και λιγότερες δυνατότητες έχεις, τόσο λιγότερες ευκαιρίες θα αναζητήσεις ή θα σου προκύψουν. Όσο πιο ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ αφετηρία έχεις τόσο περισσότερες δυνατότητες έχεις και θα είσαι από καλύτερη θέση σε επιδιώξεις ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ αλλά και αντιμετώπισης των αέναου ανταγωνισμού στο ανθρώπινο και κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι .

ΠΡΏΤΑ Η ΖΩΗ! Οι άνθρωποι επιδιώκουν βιοτικό επίπεδο, μόρφωση, επάγγελμα για το δικαίωμα στην ΙΣΟΤΗΤΑ και όχι στο υποκατάστατο της, τη λεγόμενη Αλληλεγγύη.

Τα ανωτέρω αποτελούν μόνιμα και διαρκή θέματα στη διαπάλη ανάμεσα σε ανθρώπους ανά τους αιώνες, επί δουλείας, στη συνέχεια επί φεουδαρχίας και τους τελευταίους τρείς αιώνες στο καπιταλιστικό σύστημα. ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ανεξαρτήτως κομμάτων αποσιωπούν την Αφετηρία, τη Πρόσβαση, τη Δυνατότητα.

Ανάμεσα στα νέα αλλά παμπάλαια φρούτα της ΔΕΞΙΑΣ ,του νεοφιλελευθερισμού και της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας είναι και τα: «Άδραξε την Ευκαιρία», «θέλεις έξυπνη ή χαζή Ελλάδα, έξυπνο ή χαζό αυτοκίνητο» και άλλα χαρωπά.

Οι εν λόγω μιλάνε μόνο για ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, γιατί θεωρούν, από τα δικά τους βιώματα ότι είναι δεδομένη η ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ αφετηρία , είναι δεδομένες οι πολλαπλές προσβάσεις , είναι δεδομένες οι προνομιακές δυνατότητες .Οπότε οι ευκαιρίες είναι το επακόλουθο για τους ανθρώπους του «συναφιού» τους.

Είναι προφανές ότι ποτέ ΔΕΝ θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες δισεκατομμύρια άνθρωποι με υποβαθμισμένη αφετηρία και αντίστοιχες δυνατότητες. Η υποκρισία περισσεύει .Δυστυχώς περιλαμβάνει και όσους ενώ αγωνίζονται για ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα, η ταξική τους καταγωγή ή η έλλειψη αρχών τους οδηγεί στη «μονοδρομική» λογική των ευκαιριών.

Είναι σοβαρό θέμα να αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει: Ξεκινώ από την αφετηρία με τα πόδια και ο διπλανός μου με υψηλή ταχύτητα .Είναι προφανές ποιοι θα είναι εις το διηνεκές, σε υποδεέστερη θέση, ανεξάρτητα από βελτιώσεις στη διαδρομή των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων .

Καλό Πάσχα!!

Υ.Γ. Είναι αυτονόητο ότι η Γερμανική δεξιά και το ελληνικό παράρτημα της με τα παρακλάδια του θέλουν να οξύνεται η συζήτηση σε επί μέρους για να αποσιωπάται το ερώτημα: Ποιος αποφασίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;; Για όσους υπεκφεύγουν, η απάντηση είναι: Η γερμανική δεξιά και ο προσερχόμενος με δευτερεύοντα αιτήματα Μακρόν.

Υ.Γ. Ποιοι οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική διάλυση και τώρα έχουν αφηνιάσει μαζί με τα αφεντικά τους των άθλιων ΜΜΕ που αγόρασαν άδειες , γιατί το ΚΡΙΤΗΡΙΟ δεν ήταν: Πρόσβαση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στα ΜΜΕ, αλλά όποιος κλεπτοκράτης έχει χρήματα, αγοράζει ΜΜΕ, παραπληροφόρηση και χειραγώγηση και κόμματα και πολιτικούς και ψηφοφόρους. Ας ξαναθυμηθούμε: Άλλο ΠΡΟΣΒΑΣΗ, άλλο αγορά .

Καλή Ανάσταση!