Επίθεση στην τράπεζα “Σκέψης”

Του Ιωάννη Δαμίγου

Δεν χρειάστηκαν πανέξυπνοι και ικανότατοι χάκερς για να διεισδύσουν στην σκέψη των ψηφοφόρων, για να σπάσουν κωδικούς,να σαμποτάρουν συνειδήσεις, να διαβάλουν τάσεις και να αποφέρουν το τελικό αποτέλεσμα. Τα εξεταστικά τμήματα εξετάσεων των πολιτών , έκαναν εντατικά μαθήματα όχι μόνο τις καθημερινές, μα ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, με συνεχείς παρουσίες “μαθητών” σε προγράμματα. Κάτι σαν “ελεύθερο πανεπιστήμιο”.

Όπου εξεταστικά τμήματα, κανάλια τηλεόρασης επί 24ώρου βάσεως λειτουργίας μαθημάτων, με εκπομπές διαφώτισης και διαμόρφωσης κοινής γνώμης, με καταλληλότητα παρακολούθησης όλων των ηλικιών. Η προσφερόμενη δυνατότητα αίσθησης εικονικής συμμετοχής, στις επιτυχημένες και προτεινόμενες ως τέτοιες, σκηνοθετημένες ζωές των άλλων ως πρότυπα, σε συνεπήρε.

Σε έπεισαν πως αυτός ο τρόπος ζωής σου ταιριάζει και πως δεν έχεις καμία σχέση με τους “κατώτερους”, που απλώς η μοίρα σε έχει αναγκάσει άδικα να συναγελάζεσαι. Εσύ ανήκεις πνευματικά στην ανώτερη τάξη, ταιριάζει το είναι σου με τις ανάγκες των και “λογικά” θα πρέπει να υποστηρίζεις τα κεκτημένα τους και τις αξίες των. Δεν έχει σημασία, όπως σου έχουν αναλύσει στις εκπομπές οι αγαπημένοι σου δημοσιογράφοι, που δεινοπαθείς παντοιοτρόπως και καθημερινά αφού προσποιητά μα και εικονικά νιώθεις ισάξιος, τάσσεσαι υπερασπιζόμενος τα συμφέροντά τους.

Η επίθεση στην τράπεζα σκέψης είναι διαρκής και επιτυχής εδώ και πολλά χρόνια στον τόπο μας. Λειτουργεί σε όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και μέσω του μάρκετινγκ παροτρύνει στο ποθητό, υποσκελίζοντας την έννοια της αυτάρκειας δημιουργώντας περιττές ανάγκες. Στις οποίες περιττές ανάγκες, καλείσαι να καταναλώνεις σε μάταιη προσπάθεια ικανοποίησης της απληστίας.

Η τράπεζα σκέψης σου, δέχτηκε επίθεση πολλών και άχρηστων πληροφοριών, που δεν άφησαν χώρο στην υποτυπώδη λογική, μετατρέποντάς σε πειθήνιο όργανο υπεράσπισης αλλότριων συμφερόντων. Ακούσια λοιπόν, χακάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό, την τράπεζα σκέψης σου, προδίδοντας τους κωδικούς της.