Επικίνδυνοι εντυπωσιασμοί με τα εθνικά θέματα

Του Μελέτη Ρεντούμη

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει αναστάτωση αλλά και αμηχανία τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο πρωθυπουργός βλέπει να επιταχύνονται οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, ενώ η πρόσφατη αναταραχή στην κυβέρνηση προκάλεσε την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να θυσιάσει τον υπουργό του, για να επιβιώσει η κυβέρνηση με την στήριξη του Πάνου Καμμένου.

Παρ’όλα αυτά, μία νέα θύελλα έχει ξεκινήσει στην κυβέρνηση που αγγίζει πλέον τα εθνικά θέματα, καθώς ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, σε μία πρωτοφανή δήλωση, ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, αναφέροντας μάλιστα ότι είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή.

Είναι απορίας άξιο, με ποιο σκεπτικό ένας υπουργός που έχει ήδη παραιτηθεί, ανακοινώνει μία τέτοια απόφαση που αλλάζει την εθνική γραμμή της χώρας τα τελευταία 80 χρόνια και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού ή να έχει συγκληθεί προηγουμένως το ΚΥΣΕΑ με την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ώστε να λάβουν γνώση των συνεπειών αυτής της απόφασης σε όλη την επικράτεια, αλλά και τον βαθμό επιφυλακής που απαιτείται από δω και στο εξής για την διασφάλιση των εθνικών συνόρων.

Είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική κυβέρνηση, σπάει την εθνική γραμμή χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα κόμματα ή έστω σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρχει μία σαφής τοποθέτηση από όλους και χάραξη συγκεκριμένης εθνικής στρατηγικής.

Η πρόθεση για επέκταση των χωρικών υδάτων, με τμηματικό τρόπο, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και αποτελεί έναν επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος ενδέχεται  να δημιουργήσει τετελεσμένα κυρίως στο Αιγαίο.

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία, προσπαθεί εδώ και χρόνια να ανατρέψει το Δίκαιο της Θάλασσας, θεωρώντας το Αιγαίο ένα αρχιπέλαγος με ιδιομορφίες και με συγκεκριμένες γκρίζες ζώνες που επηρεάζουν την αιγιαλίτιδα ζώνη και έχει ήδη απόφαση της Εθνοσυνέλευσης για casus belli στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων.

Με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αν τελικά ισχύσει, δικαιώνεται επί της ουσίας η Τουρκία, καθώς από την στιγμή που η χώρα μας δεν επιχειρεί να επεκτείνει συνολικά τα χωρικά της ύδατα και το κάνει μόνο στο Ιόνιο με προοπτική επέκτασης και στην Κρήτη, αφήνει σχεδόν όλο το Αιγαίο εκτός του δικαιώματος που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο, γεγονός που θα δώσει μόνιμο πάτημα στην Τουρκία, να σύρει την Ελλάδα σε μία συνολική διαπραγμάτευση για διαμοιρασμό του Αιγαίου και των κοιτασμάτων του.

Επίσης ακόμα και αν αγνοήσουμε τον παράγοντα Τουρκία, η Ελλάδα μπαίνει σε μία διελκυστίνδα διαπραγματεύσεων τόσο με την Αλβανία, όσο και με την Ιταλία, για την επαναχάραξη των δικών τους ΑΟΖ, χωρίς να έχει συμφωνηθεί και χωρίς γραπτές δεσμεύσεις από τις γείτονες χώρες.

Με λίγα λόγια, ένας πρώην υπουργός με κάλυψη προφανώς της κυβέρνησης, επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ανούσιο εντυπωσιασμό για επέκταση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, με πλήρη άγνοια των κομμάτων, του Κοινοβουλίου και της Πολιτείας συνολικά.

Θα είναι πραγματικά ιδιαίτερα ενδιαφέρον, να δούμε ποια θα είναι η στάση του πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα και αν τελικά θα υποστηρίξει την θέση του Νίκου Κοτζιά ή θα αποτελέσει μία πρωτοβουλία που θα ακυρωθεί στην πράξη, φοβούμενος τις διεθνείς και εθνικές συνέπειες, δημιουργώντας για μία ακόμη φορά διγλωσσία και αναστάτωση στον χειρισμό των σοβαρών εθνικών θεμάτων.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.