Εποχή Σολτς στους Ευρωσοσιαλιστές με αυξημένο ρόλο για τον Τσίπρα- σε “ειρηνική συνύπαρξη” και διακριτούς ρόλους με τον Ανδρουλάκη

Του Γ. Λακόπουλου

Παραγωγική ήταν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα η συμμετοχή του στο ετήσιο συνέδριο των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, με θέμα “για μια Ευρώπη της Δικαιοσύνης, της Αειφορίας, του Σεβασμού”.

Ήταν η παρθενική εμφάνιση του Όλαφ Σολτς ως καγκελάριου, αλλά όπως πάντα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ήταν αυτός που εντυπωσίασε με την παρέμβαση του.

Ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός μετείχε στο πάνελ για την βιώσιμη οικονομική, την απασχόληση και την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με διαμορφωμένη πρόταση για πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μιλώντας χωρίς χειρόγραφο πρότεινε ριζοσπαστικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σε ένα άλλο πάνελ για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Άμυνας ο Νίκος Ανδρουλάκης διάβασε την ομιλία του στα αγγλικά και έθεσε το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Οι δυο πολιτικοί συνταξιδέψαν για τη βελγική πρωτεύουσα, έχοντας την πρώτη ευκαιρία να συζητήσουν ανεπίσημα και ο προεδρος τη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θυμήθηκε τις αντίστοιχες συζητήσεις του με τη Φώφη Γεννηματά στα 30.000 πόδια. Ήταν καλή αρχή προσωπικής επικοινωνίας με τον νέο παίκτη της πολιτικής σκηνής.

Στο πλαίσιο των Ευρωσοσιαλιστών ο καθένας είχε τον διακριτό ρόλο το και τη… θέση του στην αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία. Ο Τσίπρας στο κέντρο ως πρώην πρωθυπουργός, ο Ανδρουλάκης στη μια άκρη ως ευρωβουλευτής.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανίχνευε τις διαθέσεις των “μεγάλων” του ΕΣΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας – παρατηρητής τύποις, αλλά παλαιότερος, είχε μεγαλύτερη άνεση.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδιαφέρεται να ανοίξει πλήρως η συζήτηση για του χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι επικεφαλής του περιμένουν από τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό να καταθέσει ριζοσπαστικές προτάσεις που θα διευκολύνουν κυρίως τον Γερμανό Καγκελάριο να περάσει προχωρημένες αποφάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό του.

Με τον Σολτς ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση, καθώς έχουν συμπέσει και στο παρελθόν σε συναντήσεις Ευρωσοσιαλιστων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο επίτροπος Οικονομικών Τζεντιλόνι έδειξαν να υπολογίζουν στην εμπειρία του Τσίπρα από τις διεργασίες στον ευρωπαϊκό χώρο, σε περίοδο που ανατέλλει ξανά το άστρο των Σοσιαλιστών και περιορίζεται ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- κάτι που ενισχύει τους κόλπους του τον ημέτερο Κυριάκο Μητσοτάκη ως αυτοδύναμο πρωθυπουργό στη χώρα του.

Ο Ντράγκι κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα διοργανώσει στην Ρώμη, τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου.

Ο Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τον ηγέτη του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, τους Πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέτρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, για την προεκλογική στήριξη του οποίου θα επισκεφθεί τη Λισαβώνα.

Στη νέα φάση του ανακάμπτοντος ΕΣΚ, με την ηγεσία της Γερμανίας στις τάξεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πιο κοντά στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, αναλαμβάνοντας και το ρόλο του συνδετικού κρίκου με την Αριστερά και τους Πράσινους- καθώς η συντηρητική κυριαρχία στην κοινοτική Ευρώπη περιορίζεται.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κινηθεί στο πλαίσιο που είχε διαμορφώσει η Φώφη Γεννηματά. Αλλά είναι προφανές ότι στο ευρωπαϊκό πεδίο οι δυο πολιτικοί αρχηγοί έρχονται πιο κοντά και αυτό μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις των κομμάτων τους στην Ελλάδα.