Ερευνητική δημοσιογραφία και άλλες ιστορίες…

Του Γ. Τεκίδη

Άκου, λέει, ερευνητική δημοσιογραφία, διασταύρωση πληροφοριών, αντικειμενικότητα, δημοσιογραφικό ήθος, βήμα να ακουστούν και να καταγραφούν όλες οι απόψεις και άλλα διηγήματα στην Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Εδώ ο κόσμος χάνεται, ο τόπος φλέγεται, ο πρωθυπουργός μας ως άλλος μυθικός ήρωας κάνει την νύχτα- μέρα, έχει ξεχάσει πότε έφαγε και πότε ήπιε για τελευταία φορά, αγρυπνά και λιώνει στο πόδι από την αγωνία και μερικοί ανεύθυνοι με πρώτους αυτούς της αντιπολίτευσης και ειδικά τους Τσιπρικούς, βρήκαν θέμα να καταγγείλουν και να το φέρουν μέχρι και στις Βρυξέλλες, την δήθεν δικαστική δίωξη της δημοσιογράφου Γ. Παπαδάκου.

Δίωξη με όλα τα Νομικά παράδοξα και τα μυστήρια επειδή η παραπάνω έγραψε και δημοσίευσε σε ενυπόγραφα άρθρα της, ύστερα από εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική έρευνα για την άλλη γνωστή υπόθεση του … μεγαλοεγκληματία Παπαγγελόπουλου, του γνωστού… ραδιούργου εγχώριου Ρασπούτιν, του παραπεφθέντα ήδη στο ειδικό δικαστήριο με ένα κατηγορητήριο που προκαλεί ασυγκράτητα γέλια ακόμη και σε πρωτοετείς της Νομικής.

Αλλά έτσι είναι, όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Και να πεις ότι δεν το ήξεραν όλοι αυτοί οι γραφιάδες δημοσιογράφοι και ειδικά αυτοί που χώνουν την μύτη τους παντού με τον μανδύα της δήθεν έρευνας, ότι αυτό ενοχλεί σφόδρα τον ισαπόστολο πρωθυπουργό μας και την κυβέρνηση του. Την μακράν καλύτερη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και δώθε.

Δεν του φτάνει του Κυριάκου ο καθημερινός Γολγοθάς και ο… αγώνας σωτηρίας αυτού του τόπου, να έχει και τους θρασείς της δημοσιογραφίας να ελέγχουν, να ρωτούν, να ψάχνουν, να φέρνουν στην επιφάνεια και την φωνή αυτών που μπαίνουν στο στόχαστρο της ακροδεξιάς εκδικητικότητας. Να έχει στο κεφάλι του κι αυτούς τους… εξοργιστικά επίμονους, τους … κολλημένους με αρχές, αξίες, συνέπεια και εντιμότητα απέναντι στους αναγνώστες τους, μα και στην αλήθεια, δημοσιογράφους. Δεν βλέπουν το μεγάλο μέρος των συναδέλφων τους σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ , τους τροφίμους της στοργικής κυβερνητικής επικοινωνιακής καμαρίλας, που όντας με … χαρακτηριστική σοβαρότητα, επαγγελματική πολυπραγμοσύνη, υπευθυνότητα και συνέπεια, συνδράμουν με αυτά που λένε και γράφουν νυχθημερόν το …τιτάνιο κυβερνητικό έργο;

Κάτω τα χέρια από την αδέκαστη, αντικειμενική δικαιοσύνη, θα αντιτείνει κάποιος. Αυτή εξάλλου καλεί ως κατηγορούμενη την κ. Παπαδάκου και όχι ο Κυριάκος. Σωστά, μόνο που κάποιοι εκεί στο σπίτι της Θέμιδας αν και η ίδια τυφλή, δεν παύουν να αλληθωρίζουν προς τις κυβερνητικές σκοπιμότητες, τείνοντας χείρα βοηθείας. Παρόλα αυτά, όλοι αυτοί οι…άρρωστοι και κολλημένοι στο παρελθόν, αφελείς και επικίνδυνα ρομαντικοί ,κατά την σημερινή κυβέρνηση, δημοσιογράφοι, αυτοί που επιμένουν όχι για τα προσχήματα και τις φθηνές εντυπώσεις, να γράφουν και να ερευνούν με ευθύνη, να δημοσιοποιούν και να προσφέρουν βήμα στην αλήθεια, έχουν την αμέριστη συμπαράσταση, κατανόηση και αποδοχή, από την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Κοινωνικό παράσημο ασύγκριτης αξίας, ισοπεδωτικά ανώτερο από οποιοδήποτε Πετσωμένο δέλεαρ.

Η χώρα μας ήδη εγκαλείται από διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς και ενώσεις για παραβιάσεις και καταπάτηση της ελευθεροτυπίας, για μαζική προπαγανδιστική χειραγώγηση από μια ολόκληρη …δημοσιογραφική στρατιά με το αζημίωτο, για εκφοβισμό και ειδική μεταχείριση όσων εκ των δημοσιογράφων επιμένουν να κάνουν συνειδητά τη δουλειά τους. Αυτό το τελευταίο συν τα τρέχοντα, λένε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχουν σφόδρα… στενοχωρήσει τον Κυριάκο, που αρνείται επίμονα εδώ και πολύ καιρό να εγκαταλείψει την δουλειά και το γραφείο του, να πάει μια βόλτα κι αυτός σαν άνθρωπος να ξεσκάσει.