Ετοιμάστε τις ευχές σας, έρχονται τα πεφταστέρια!!!!

Γράφει η Καλυψώ

images (2)
Μια βροχή από διάττοντες θα διασχίσουν τον ουρανό μας (στο βόρειο-ανατολικό του κομμάτι) στις 11 και 12 Αυγούστου.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζετε για να μην χάσετε αυτό το ραντεβού με τους Περσείδες;

Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων (μετέωρα ή πεφταστέρια όπως συνηθίζουμε να λέμε, τα οποία όταν τα βλέπεις να πέφτουν μπορείς να κάνεις μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί). Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια ή ακόμα και σκόνη από τα απομεινάρια του κομήτη SwiftTuttle που όταν μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα.

astroparatirisiΤο μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού από τον κομήτη Σουίφτ-Τάτλ περιπλανάται στον διαπλανητικό χώρο εδώ και χίλια περίπου χρόνια, αφότου εγκατέλειψε τον κομήτη. Αναφέρονται παρατηρήσεις των Περσείδων εδώ και περίπου 20 αιώνες, με αρχαιότερη αναφερόμενη από την Άπω Ανατολή.

Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Η αρχή της βροχής είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο, με την κορύφωσή της μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου, οπότε ο ρυθμός των μετεώρων φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα. Εξαιτίας της τροχιάς του κομήτη, από την οποία εξαρτάται η θέση του ακτινοβόλου σημείου, οι Περσείδες παρατηρούνται κυρίως να διασχίζουν το Βόρειο Ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Καθώς συμβαίνει με όλους τους διάττοντες αστέρες, ο ρυθμός τους μεγιστοποιείται κατά το χρονικό διάστημα αμέσως πριν την αυγή.αρχείο λήψης

Φέτος, περιμένουμε στις 11 και 12 Αυγούστου περίπου 100 διάττοντες την ώρα, δηλαδή περίπου δύο το κάθε λεπτό. Προβλέπεται να είναι μια χρονιά ιδιαίτερα εντυπωσιακή, μιας και θα υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 50% από το συνηθισμένο.

Όμως, αν θέλει κανείς να παρακολουθήσει τα πεφταστέρια και να κάνει τις ευχές του… θα πρέπει να σταθεί μακριά από imagesτα φώτα. Το φεγγάρι αυτά τα βράδια θα δύσει στις 01.30 οπότε τότε θα είναι και πιο σκοτεινά. Όσο η νύχτα προχωρεί τόσο οι Περσείδες θα πλησιάζουν προς τη γραμμή του ορίζοντα.

Αν δεν δείτε αμέσως τίποτα, μην απογοητευθείτε και φύγετε. Το μάτι μας χρειάζεται περίπου δεκαπέντε λεπτά για να προσαρμοστεί στο σκοτάδι. Να είσαστε λοιπόν υπομονετικοί και να ετοιμάσετε πολλές ευχές, γιατί οι Περσείδες φέτος υπόσχονται πολλά!