Ευ. Τσακαλώτος: “Το πρωτογενές πλεόνασµα αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς”

«Εμείς μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα γιατί ήδη κερδίσαμε την αξιοπιστία μας», τονίζει με δήλωσή του στο «Εθνος» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η Νέα Δημοκρατία μας λέει ότι, στην απίθανη περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, όταν αποκτήσει αξιοπιστία, τότε θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι κι αυτή. Συνιστώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να έχουν μεγάλη υπομονή» προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαιώνει ότι η επίτευξη -µε υπεραπόδοση- του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς, ακόµη και για τη µη εφαρµογή του µέτρου της µείωσης του αφορολόγητου. «Οδηγό» για το έκτακτο πακέτο κοινωνικών µέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αµέσως µετά το Πάσχα αποτελεί το πρωτογενές πλεόνασµα ύψους 4,29% που επιβεβαίωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Επί της ουσίας ο υπουργός Οικονοµικών επισηµαίνει µε τη δήλωσή του πως όπως η κυβέρνηση αξιοποίησε το υπερπλεόνασµα του 2017 ως «όπλο» στη συζήτηση που ανέπτυξε µε τους ευρωπαϊκούς θεσµούς πέρυσι για τη διάσωση των συντάξεων, θα εκµεταλλευτεί το 4,29 του 2019 για να µη µειωθεί και το αφορολόγητο το οποίο έχει προγραµµατιστεί να εφαρµοστεί από 1-1- 2020.

Εκ παραλλήλου θεωρείται βέβαιο ότι το 4,27 ως πρωτογενές πλεόνασµα θα αποτελέσει και τη βάση για την κρίσιµη συζήτηση που θα έχουν αµέσως µετά το Πάσχα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να καθορίσουν το νέο πακέτο θετικών µέτρων που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της µεσαίας τάξης και των πιο αδύναµων. Σηµειωτέον ότι οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ένα από αυτά θα κινείται και στην κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων. Ως προς το δεύτερο σκέλος της δήλωσης Τσακαλώτου, προκύπτει η πεποίθηση του υπουργού πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία θα κερδίσει τις εκλογές του φθινοπώρου και η κυβέρνηση θα ανανεώσει τη θητεία της.