Η Αλβανία στο χάος

Του Διογένη Λόππα

Αν ζούσε ο μακαρίτης ο Marquez, θα μας είχε χαρίσει ένα από τα ωραιότερα έργα του εξιστορώντας την πολιτική κατάσταση της Αλβανίας σήμερα. Σουρεαλισμός παντού. Τα media προβάλλουν μανιωδώς την εκλογική καμπάνια υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος για τις δημοτικές εκλογές οι οποίες έχουν όμως ακυρωθεί από τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Έτσι και αλλιώς ο απλός κόσμος αναρωτιέται σε τι ακριβώς χρησιμεύει μια καμπάνια όταν ο υποψήφιος είναι μόνο ένας, καθώς η ενωμένη αντιπολίτευση όχι μόνο μποϊκοτάρει τις εκλογές, αλλά έχει επίσης παραδώσει τις έδρες της στο κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή στην πολύπαθη χώρα ενός Ερντογανικού καθεστώτος. Η κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα και επιμένει στη διεξαγωγή των ”εκλογών” ενώ διακεκριμένοι νομικοί και συνταγματολόγοι δηλώνουν εμφατικά πως ο αρμόδιος θεσμός για την επίλυση της διαφοράς είναι το συνταγματικό δικαστήριο και μόνον αυτό, το οποίο όμως δεν υπάρχει εδώ και δύο χρόνια, καθώς έκανε το λάθος να διαφωνήσει με το καθεστώς Rama, οπότε καθαιρέθηκε.

Μία εβδομάδα πριν

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε μια εβδομάδα πριν, όταν η γερμανική Bild δημοσίευσε (νόμιμες) τηλεφωνικές υποκλοπές που διέρρευσαν από φάκελλο της εισαγγελίας σχετικό με διακίνηση (τι άλλο) ναρκωτικών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κ.Basha, έχει δύο χρόνια που καταγγέλλει σχεδόν καθημερινά την κυβέρνηση για σφιχτό εναγκαλισμό με το οργανωμένο έγκλημα, πλην όμως λίγοι τον έπαιρναν στα σοβαρά, λόγω πρότερου βίου. Όπως καταλαβαίνετε, εκεί στο δημοκρατικό κόμμα (PD) δεν είναι τα καλύτερα παιδιά και η διαφθορά επί των ημερών τους χτύπησε κόκκινο. Φαίνεται όμως ότι δυστυχώς είχε δίκιο.

Ήταν αλήθεια αδύνατο να πιστέψω αυτό που έβλεπα και κυρίως άκουγα στην οθόνη μου (μπορείτε να αναζητήσετε τις υποκλοπές στην ιστοσελίδα της Bild μεταφρασμένες στα Αγγλικά). Ούτε λίγο ούτε πολύ, ένας τοπικός Κάπο στην περιοχή του Δυρραχίου, όριζε πλήρως την πολιτική ατζέντα, για λογαριασμό του κυβερνώντος ”σοσιαλιστικού” κόμματος (PS) – το ”σοσιαλιστικού” σε εισαγωγικά, καθώς στο άκουσμα και μόνο της οικονομικής και κοινωνική πολιτικής του εν λόγω κόμματος η Margaret Thatcher θα κοκκίνιζε από ντροπή-.

Το μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν ο εν λόγω Κάπο απαίτησε από τον διοικητή δημόσιας υπηρεσίας και σημαίνον στέλεχος των ”σοσιαλιστών” να του παραδώσει λίστα με εργαζόμενους οι οποίοι ήταν ύποπτοι να ψηφίσουν το αντίπαλο κόμμα. Ήθελε τη λίστα προκειμένου να τους επισκεφθεί και να τους ”ταρακουνήσει λιγάκι”! Σκεφτείτε λίγο, παραμονές εκλογών, να σας επισκεφθεί ο μαφιόζος της γειτονιάς σας ”δι’ υπόθεσίν σας”.

Ασύλληπτο. Εννοείται ότι η απάντηση του εν λόγω ”σοσιαλιστή” ήταν όχι μόνο θετική, αλλά διαβεβαίωσε τον Κάπο ότι έχει τη λίστα ήδη έτοιμη! Ακόμα πιο δυσώδες στην υπόθεση αυτή είναι ότι η εισαγγελία, παρόλο που είχε στη διάθεσή της το υλικό εδώ και δύο χρόνια, ουδέποτε έκανε το παραμικρό!!! Να υποθέσουμε ότι οι εισαγγελείς θεώρησαν φυσιολογική και στα πλαίσια του νόμου τη συναλλαγή ή ότι πρόκειται απλά για πειθήνια στρατιωτάκια του καθεστώτος; Εννοείται επίσης ότι οι εισαγγελείς είναι ακόμα στη θέση τους και ναι, σωστά μαντέψατε, είναι το προϊόν των μεταρρυθμίσεων Rama που διαφημίζει η Κομισιόν!!! (Κατάντια)

Οι αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας ήρθαν να επιβεβαιώσουν, εν μέσω βίαιων εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης και να του προσδώσουν τη βαρύτητα που ενδεχομένως του έλλειπε: Οι εκλογές στην Αλβανία κερδίζονται με τα χρήματα και τις μεθόδους του οργανωμένου εγκλήματος προς όφελος του κ. Rama.

Αυτό που ακολούθησε ήταν βέβαια ένα τσουνάμι δυσαρέσκειας και αηδίας απέναντι στην περισσότερο διεφθαρμένη κυβέρνηση της Ευρώπης. Ο ίδιος ο Γερμανός δημοσιογράφος κ. Tiede προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, όταν σε μια εμφάνισή του στη μοναδική ελεύθερη τηλεόραση της Αλβανίας (News 24) και στην εβδομαδιαία εκπομπή του πολύπειρου δημοσιογράφου κ. Rakipi, δήλωσε πως έχει στην κατοχή του περισσότερο υλικό στο οποίο εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης και το οποίο πρόκειται να δημοσιεύσει όταν επιβεβαιώσει πλήρως την αυθεντικότητά του.

μάλιστα ότι στην Αλβανία δεν είναι απλά το οργανωμένο έγκλημα που διαπλέκεται με την κυβέρνηση αλλά ότι η ίδια η κυβέρνηση είναι το οργανωμένο έγκλημα! Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του ανέφερε ότι η Αλβανία, σύμφωνα με στοιχεία των Γερμανικών αρχών, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χασίς παγκοσμίως, ενώ το 95% των ναρκωτικών ουσιών που διακινούνται στη Γερμανία προέρχονται από εκεί. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την άμεση εμπλοκή του κράτους, είπε, και μάλλον έχει δίκιο.

Σε μια ουσιαστικά κατεστραμμένη χώρα (failed state) που ο μισθός είναι περί τα 300€/μήνα, η ανεργία είναι τρομακτική, η διαφθορά καθημερινή συνήθεια, οι υποδομές μακρινό όνειρο, η ημι-παράνομη (μέσω της ελεύθερης βίζας των τριών μηνών) μετανάστευση μοναδική διέξοδος για τους περισσότερους νέους, το μοναδικό παραμύθι που μπορούσε ακόμα να συγκινεί, ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική. Φαίνεται ότι η προοπτική αυτή κατεδαφίστηκε όταν όλοι μαζί οι Αλβανοί συνειδητοποίησαν ποιος πραγματικά κυβερνά τη χώρα τους, ακούγοντας έκπληκτοι τις συνομιλίες του Κάπο με τα στελέχη του PS.

Γενικευμένη ατιμωρησία – Γενικευμένη δυσαρέσκεια

Αν αναρωτιέστε ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης και γιατί ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα παραιτηθεί, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο δήμαρχος του Δυρραχίου όσο και ο διοικητής της υπηρεσίας (με τις λίστες τύπου Schindler) όχι μόνο κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι, αλλά δεν έχουν ούτε καν κληθεί για εξηγήσεις. Πώς είναι δυνατόν; Είναι!

Η κυβέρνηση ως καλός μαθητής του απολυταρχισμού, έχει κάνει τα μαθήματά της και έχει φροντίσει να διορίσει παράνομα ”προσωρινό” γενικό εισαγγελέα της απόλυτης αρεσκείας της, την ώρα που προσποιείται (στους Ευρωπαίους) ότι κάνει μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη. Έχει επίσης πάρει τα μέτρα της όσον αφορά και άλλους καίριους τομείς όπως η κεντρική τράπεζα (κάπως πρέπει να ξεπλυθούν όλα αυτά τα μετρητά), τα media (η διακίνηση της πληροφορίας ανταγωνίζεται στα ίσια τη Β. Κορέα) και όλες – μα όλες – τις γενικές διευθύνσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους επιδιώκουν -μέσω των μονοκομματικών ”εκλογών”- να αλώσουν όλους -μα όλους- τους δήμους της χώρας και βέβαια να καθαιρέσουν τον ενοχλητικό κ. Meta, πρόεδρο της δημοκρατίας.

Αυτή η καθεστωτική αντίληψη που βασίζεται στο τρίπτυχο ”κέρδισα τις εκλογές – είμαι ο νέος Ενβέρ – δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν” είχε ήδη οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα. Μετά τις αποκαλύψεις, το παραπάνω τρίπτυχο έχασε το πρώτο του μέρος, έγινε δίπτυχο και ο κόσμος είναι οργισμένος. Στην τελευταία διαδήλωση τα στελέχη της αντιπολίτευσης με κόπο συγκράτησαν τους διαδηλωτές λίγο πριν από μια βίαιη εισβολή στο κοινοβούλιο και αυτό μόνο αφότου ο πρόεδρος της δημοκρατίας, πέντε λεπτά πριν, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει μια ενδεχόμενη εμφύλια σύγκρουση, ακύρωσε τις δημοτικές ”εκλογές”. Η κίνηση αυτή του κ. Meta μπορεί να πει κανείς ότι ήταν και μια σανίδα σωτηρίας προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος οδηγείται μαθηματικά στον γκρεμό.

Ποιες είναι αλήθεια οι εναλλακτικές του κ. Rama; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι βρίσκει τρόπο να καταστείλει τις διαδηλώσεις, ότι καταφέρνει να διεξάγει τις ”εκλογές” και να καθαιρέσει τον πρόεδρο, με ποια νομιμοποίηση θα συνεχίσει να κυβερνά τους οργισμένους Αλβανούς αλλά και να σταθεί απέναντι στους σοκαρισμένους Ευρωπαίους;

Τι δεν καταλαβαίνουμε

Στην Ευρώπη είμαστε γενικά νυχτωμένοι από τις διεργασίες που συντελούνται στην Αλβανία, είτε πρόκειται για τον ύπουλο εξισλαμισμό των φτωχών μαζών, είτε για το τεράστιο πλυντήριο ναρκο-ευρώ στο δήμο των Τιράνων μέσω άχρηστων φαραωνικών πρότζεκτ, είτε για τον τρόπο που διορίζονται οι δικαστές, καθώς και για πολλά άλλα μικρά καθημερινά πράγματα που απλά δεν μας περνάν από το μυαλό ότι μπορεί να συμβαίνουν.

Υπάρχουν όμως δύο πολύ σοβαρές καταστάσεις που οφείλουν να μας προβληματίσουν όλους και πολύ περισσότερο τους αξιωματούχους της Κομισιόν και των υπουργείων των εξωτερικών.

  1. Ένας οποιοσδήποτε Αλβανός ο οποίος επιθυμεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε θέση στο δημόσιο ή στους δήμους της χώρας, οφείλει να προ-πληρώσει ένα αξιοσέβαστο ποσό σε κάποιον μεσάζοντα. Για παράδειγμα μια θέση απλού δάσκαλου κοστίζει 6.000€ ενώ μια θέση που δυνητικά μπορεί να αποφέρει φακελάκι κοστίζει πολύ περισσότερο. Αυτό δεν είναι εικασία, είναι μια θλιβερή πραγματικότητα και δεν είναι εξαίρεση, αλλά ο γενικός κανόνας. Δηλαδή για τους Αλβανούς, δε φτάνει μόνο ο μπάρμπας (απαραίτητη προϋπόθεση), δε φτάνει μόνο η υποχρέωση να έχουν πτυχίο και μάστερ (σε ιδιωτικά ”πανεπιστήμια” που ελέγχει η ολιγαρχία και που προσφέρονται αντί μετρητών οι εξετάσεις, τα πτυχία και τα master εν είδη τιμοκαταλόγου), δε φτάνει η υποχρέωση να δουλέψουν για κάποιο διάστημα τζάμπα (stage), δε φτάνει που δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο σύστημα προσλήψεων σαν το ΑΣΕΠ, δε φτάνει που κανείς δεν εγγυάται ότι θα παραμείνει στην εργασία του αν αλλάξει η κυβέρνηση ή ο δήμαρχος, αλλά πρέπει να πληρώσουν και από πάνω!!! Εσείς εκεί στην Κομισιόν που μας έχετε ζαλίσει με τις θετικές εκθέσεις σας, ρωτήσατε ποτέ κάποιον αληθινό άνθρωπο να μάθετε τι συμβαίνει; Όταν στείλατε τα στελέχη σας στα Τίρανα, ζητήσατε κάποια συνάντηση με τον κορυφαίο Αλβανό εν ζωή διανοούμενο κ. Lubonja ή έστω με δύο τρεις ανεξάρτητους δημοσιογράφους, (Rakipi, Bushati, Fevziu, Lalla, Zheji); Στις εθιμοτυπικές συναντήσεις που έχετε υποχρέωση να κάνετε με την αντιπολίτευση, καταλάβατε κάτι? Προσπαθήσατε να επιβεβαιώσετε κάποιες από τις σοβαρές καταγγελίες της; Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός που πλήρωσε για μια θέση στο δημόσιο θα θελήσει να αποσβέσει την ”επένδυσή” του? Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η υγεία, η παιδεία; Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Tiede της Bild δεν ξεβράκωσε μόνο το καθεστώς Rama, αλλά και τους θλιβερούς γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
  2. Στην Ευρώπη έχουμε βαθιά την πεποίθηση ότι οι εκλογές είναι μια αδιάβλητη δημοκρατική διαδικασία, όπου ο πολίτης ασφαλισμένος πίσω από ένα παραβάν θα τιμωρήσει ανώνυμα και ανώδυνα τους ανάξιους πολιτικούς και θα εκφράσει με τον τρόπο αυτό την όποια δυσαρέσκεια ή προτίμησή του. Έτσι φαντασιωνόμαστε και τις εκλογές στον υπόλοιπο κόσμο. Φευ. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε όλοι ότι κάποιοι ψήφοι στην Αλβανία εξαγοράζονται. Λογικό είναι ένας Αλβανός βιοπαλαιστής με ολοκληρωτικά αναξιοπρεπή τρόπο εργασίας (στον ιδιωτικό τομέα με 1 ρεπό το μήνα, δωδεκάωρα, χωρίς άδειες, δώρα, επιδόματα συν όλα τα υπόλοιπα νεοφιλελεύθερα καλούδια – παρενοχλήσεις δουλοπρέπειες κλπ) να πουλήσει την ψήφο του, να βγάλει λίγα εύκολα μετρητά. Μέχρι εδώ καλά, ok, το πολεμάμε, το βελτιώνουμε. Όταν όμως η υποτιθέμενη ελεύθερη ψήφος γίνεται αντικείμενο συνδιαλλαγής ανάμεσα στη μαφία και στο καθεστώς και όταν η μαφία αναλαμβάνει να ”ταρακουνήσει λιγάκι” τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, εκεί σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Εκεί ο δυτικός πολιτισμός έχει πάει περίπατο, παρέα με τον κ. Rama και τους απίθανους συνεργάτες της κυβέρνησής του που καθημερινά εξευτελίζονται στα media, εξευτελίζοντας οι ίδιοι κάθε έννοια δικαίου, δημοκρατίας, αλλά και στοιχειώδους κοινής λογικής.

Κρίμα, αλήθεια κρίμα για έναν τόσο όμορφο τόπο, με τόσο αξιόλογους ανθρώπους, τυραννισμένους μα εργατικούς, ευπρεπείς και πάντα φιλόξενους. Τους αξίζει σίγουρα ένα καλύτερο μέλλον, φοβάμαι όμως ότι έχουν μείνει μόνοι τους στον αγώνα αυτό και θα ματώσουν ξανά και ξανά. Το χάος είναι προ των πυλών.