Η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου είναι το μεγάλο στοίχημα

Του Απόστολου Λουλουδάκη

Η ανασύνθεση του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας εποχής που ήδη έχει ανοίξει. Η πολιτική κυριαρχία σε όλα τα επίπεδα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς είναι ιδεολογική και πολιτική ήττα τόσο της αριστεράς όσο και της κεντροαριστεράς που καλλιέργησαν την ασάφεια και την σύγχυση στους πολίτες, αποτέλεσμα των μεταλλάξεων, των αλλοιώσεων , των ψευδαισθήσεων της υποχώρησης της πολιτικής και της υποκατάστασης της από την λογική της μικροδιαχείρησης και της ταύτισης της με τις παθογένειες του Ελληνικού κρατικού μορφώματος.

Η έλλειψη γνώσης και ικανότητας εμβάθυνσης στο Ελληνικό πρόβλημα τόσο την περίοδο που δημιουργούνταν οι συνθήκες της κατάρρευσης όσο και στην άγνοια διαχείρισης των κινδύνων την ώρα της κρίσης, έστρωσε τον δρόμο στην επάνοδο της πio επικίνδυνης και αντιδραστικής δεξιάς που γνωρίσαμε μετά την μεταπολίτευση.

Αυτές τις ώρες ο διάλογος, η αυτοκριτική, ο στοχασμός για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης που είναι προ των πυλών είναι αναγκαίος και λιγοστεύουν τα περιθώρια ανοχής στις ανεύθυνες πολιτικές ηγεσίες που ακόμα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν αυτό που έχει συμβεί στην χώρα.

Δεν πρόκειται απλά για παλιννόστηση της δεξιάς, αλλά ένας νέος φαύλος κύκλος κυριαρχίας του παρασιτισμού έχει ανοίξει, μια πλήρης επικράτηση και επιστροφή της κλεπτοκρατικής ολιγαρχίας που εγκλώβισε στις ψευδαισθήσεις και στην μέθη της εξουσίας τις ουτοπίες και τα αδιέξοδα μιας αντίληψης ότι χωρίς σχέδιο, επαφή με την κοινωνία και οργάνωση των στρωμάτων που διέλυσε η κρίση θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις πιέσεις των μηχανισμών που έχουν βαθιές ρίζες στο οικονομικό και πολιτικό οικοδόμημα της χώρας μας .

Υπήρξαν ελάχιστες έως ανύπαρκτες αντιστάσεις την περίοδο που ήταν σε έξαρση τα φαινόμενα που εξέθρεψαν τον εκφασισμό και την συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και δεν μπορούν με την μορφή του επείγοντος να αποτρέψουν σε ένα μήνα το μοιραίο.

Περιθώρια δημιουργίας νέων ψευδαισθήσεων δεν υπάρχουν. Το Ελληνικό πρόβλημα παραμένει ανοικτό. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας. Ο νεοφιλελεύθερος συντηρητισμός στην Ελλάδα θα δοκιμαστεί σκληρά όταν οι ιδεοληψίες που έχουν στο κεφάλι τους θα εκτροχιάσουν την Ελληνική οικονομία που θα εισέλθει σε ένα νέο υφεσιακό κύκλο πολύ πιο επώδυνο από τα προηγούμενα χρόνια.

Φωνές που έρχονται μέσα από το πολιτικό κατεστημένο του ΚΙΝΑΛ θα καθορίσουν την ατζέντα της επόμενης μέρας. Περιμένοντας την ετυμηγορία του λαού μένει να δούμε το νέο πολιτικό τοπίο στις 8 του Ιούλη. Πάντως ο προοδευτικός χώρος ήδη έχει αρχίσει να ασχολείται περισσότερο με την διαχείριση της ήττας και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ελαχιστοποιήσει οριακά τα αδιέξοδα του.

Η συντριπτική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει περισσότερο πολιτικό βάρος από την ήττα στις εθνικές εκλογές. Δεν είναι ασήμαντο πολιτικό γεγονός να καθαρίζει από τον πρώτο γύρο ο Μπέος τον Δήμο του Βόλου και να πανηγυρίζει ξέφρενα ο Μαρινάκης για τον Δήμο Πειραιά.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θέλει πολύ ανάλυση…