Η ανατομία της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

Tης Αγγελικής Σπανού

Mετά τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα που ξάφνιασε ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους για την πορεία της ΝΔ, γίνονται αναλύσεις επί αναλύσεων στα κομματικά επιτελεία για να καταγραφεί η κοινωνική διάσταση της ψήφου (ποιοι ψήφισαν τι).

Το σημαντικό για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι ότι η ΝΔ είχε εισροές στις ευρωεκλογές κυρίως από το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων, λιγότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την Χρυσή Αυγή, ενώ οι μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν λίγες και αξιοσημείωτες μόνο από την ΛΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ έχει ακόμη «δεξαμενές» για να αντλήσει δυνάμεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει μόνο στην αύξηση της συσπείρωσής του και την κινητοποίηση κάποιων απ’ όσους απείχαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έχουν τα εξής συμπεράσματα (σύμφωνα με την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος από εταιρείες δημοσκοπήσεων):

Το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται πως δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, παρόλο που στους ψηφοφόρους ανώτερης μόρφωσης η ΝΔ έχει πλεονέκτημα κινούμενη όμως πολύ κοντά στο εκλογικό της ποσοστό. Tα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από την ανάλυση της επαγγελματικής καταγωγής της ψήφου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια το κόμμα των δημόσιων υπαλλήλων. Η ΝΔ υπερέχει  ελαφρώς σ αυτή την επαγγελματική κατηγορία με 30,4% έναντι. 28,9%. Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους η ψαλίδα ανοίγει με 29,2% έναντι 22,7%. Στους ελεύθερους επαγγελματίες η διαφορά αυξάνεται δραματικά (35,2/%/22,9%) και στους επιχειρηματίες απογειώνεται (43%/15,5%), όπως επίσης στους συνταξιούχους (41,5%/24,9%). Οι αγρότες ξαναγυρνούν στην ΝΔ (33,5%/27,3%), το ίδιο και οι νοικοκυρές (38%/29%) ενώ οι φοιτητές-σπουδαστές είναι μοιρασμένοι (25%/26,7%) και οι άνεργοι μένουν πιστοί στον ΣΥΡΙΖΑ (31,7% έναντι 22,9% της ΝΔ).

Επομένως, το «δώρο» στους συνταξιούχους δεν έπαιξε καταλυτικό ρόλο (εκτός αν η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη πριν!) και στο Δημόσιο δεν φοβούνται απολύσεις Μητσοτάκη. Η διάρρηξη των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεσαία τάξη αποτυπώνεται καθαρά στη χαμηλή διεισδυτικότητα που έχει στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών επιχειρήσεων (μικρομεσαίες οι περισσότερες).