Η αποδόμηση του δικομματισμού

Του Αποστόλη Λουλουδάκη

Σήμερα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών μια νέα δημοσκόπηση με αρκετό ενδιαφέρον. 

Τα δημοσκοπικά ευρήματα όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου αλλά ειδικά το κεφάλαιο που αφορά τις ηλικίες και οι απαντήσεις που δίνονται προσεγγίζουν κατά πολύ την πραγματικότητα όπως την βιώνουμε στην καθημερινότητα μας στους κοινωνικούς  χώρους , στο διαδίκτυο, στους δρόμους, στα σχολεία, στα Νοσοκομεία. 

Η πρώτη δημοσκοπική προειδοποίηση, μετά τα δύο χρόνια δημοσκοπικης υστερίας, χαρακίρι στον νέο δικομματισμό… 

Είναι η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει την είσοδο με άνεση στην Βουλή του Μερα25, αφήνοντας μάλιστα πίσω του το  ακροδεξιό κόμμα του Βελόπουλου. 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό εύρημα που σε ένα βαθμό είναι επιβράβευση της πολύ σοβαρής  Κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματος αλλά νομίζω ότι περισσότερο η άνοδος αυτή που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα Ελληνικά δεδομένα έχει να κάνει με την πρόοδο που έχει γίνει στην οργάνωση του κόμματος, στην εμφάνιση σε πανελλαδικό επίπεδο οργανωμένων πλέον δομών έκφρασης. 

Και όλα αυτά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ,των  αλλεπάλληλων lockdown συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς ένας ιδιαίτερα παραγωγικός  πολιτικός  διάλογος ενόψει του Συνεδρίου του Μάη, εκτός απροόπτου λόγω της πανδημίας. 

Σίγουρα μετά το συνέδριο θα είναι το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που θα μπορέσει ,έχοντας κλείσει όλα τα μέτωπα, έχοντας συνθέσει σε όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν ένα σύγχρονο δημοκρατικό προοδευτικό κόμμα ,να αντιμετωπίσει χωρίς κραδασμούς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών…. 

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ξεπέρασε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση το φράγμα του 3% και η δυναμική που ακολουθεί θα καταγράφεται συνεχώς στις δημοσκοπήσεις που έρχονται. 

Βέβαια δεν τελειώσαμε με την στρατηγική των εταιρειών, αλλά θα φροντίσουν πιστεύω να είναι πιό προσεκτικοί … 

Οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την επόμενη των  εκλογών του 2019 είχαν ένα βασικό στόχο την εδραίωση του δικομματισμού και έχοντας την εμπειρία του 2012 και του δημοψηφίσματος του 2015 ,να εξασφαλίσουν την εσωκομματική ηρεμία και στους δύο πόλους του δικομματισμού,και την κυριαρχία των δύο μονομάχων στα κόμματα τους. 

Όπως καθαρά φαίνεται από την δημοσκόπηση ,οι τάσεις μέσα στον χώρο της Ελληνικής νεολαίας, στις μικρές ηλικίες έως και 40 ετών εμφανίζουν μια εικόνα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις μιάς Ριζοσπαστικής πολιτικοποίησης του πλέον πολύτιμου ανθρώπινου παραγωγικού κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα. 

Οι μεγάλες ηλικίες , οι άνθρωποι της γενιάς που γνώρισε την επίπλαστη ευημερία της Ελληνικής φούσκας , αφού δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν πως φθάσαμε στην χρεοκοπία έχουν μετακομίσει στον προθάλαμο ενός χυδαίου, ανηθικου και ηλίθιου συντηρητισμού που έχουν ξεχάσει ότι οι συντάξεις τους πληρώνονται από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες. 

Τα δύο τρίτα των νέων, βρίσκονται μόνιμα τα δέκα πέτρινα χρόνια των μνημονίων στο περιθώριο της οικονομίας, 600.000 περίπου νέοι επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει , το συλλογικό όραμα των νέων που σπουδάζουν, που ψάχνουν δουλειά που τους οδηγεί το ένστικτο της επιβίωσης τους είναι η φυγή από την χώρα, που  επίορκοι πολιτικοί έχουν μετατρέψει σε αποικία χρέους … 

Αυτό το πατριωτικό κοινωνικό κεφάλαιο, οι νέες γενιές που έβαλε στο περιθώριο το φαύλο καθεστώς της πολιτικής αλητείας που χρεοκόπησε την χώρα είναι η μοναδική ελπίδα για την ανασυγκρότηση της χώρας. 

Τα μηνύματα  είναι αισιόδοξα, ο νέος δικομματισμος πρέπει να βυθιστεί στον Καιάδα της ιστορίας. 

Όταν θα βγούμε από το τούνελ της πανδημίας πρέπει να επιστρέψει στην ζωή μας η πολιτική, ο διάλογος,ο ορθολογισμός.

Η Ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές να ζει κάτω από το πέπλο της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, της μαζικής φτωχοποίησης, της εξαθλίωσης και της ασυδοσίας ενός φαυλου πολιτικου κατεστημένου εγκάθετων του ξένου παράγοντα και της εγχώριας ολιγαρχίας. 

Η μεταμόρφωση της αγανάκτησης, της δυσαρέσκειας, της απόγνωσης, των προβληματισμών της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικου λαού σε γόνιμη και δημιουργική πολιτική σκέψη και δράση, σε ένα μαζικό παλαϊκό πατριωτικό  δημοκρατικό κίνημα είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει μέλλον σε αυτή την χώρα. 

Το αφήγημα του Μητσοτάκη κατέρρευσε όπως και των προηγουμένων, οι κυβερνήσεις   των μνημονίων κατέστρεψαν την χώρα. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε το τελικό χτύπημα. 

Αφήνει πίσω της μια οικονομία νεκρή, μια κοινωνία κατακερματισμένη, μια Δημοκρατία που υπόκειται σε διαρκή βιασμό , μια κοινωνία διαβρωμένη ηθικά από μια άθλια αστική τάξη , ένα γελοίο πολιτικό προσωπικό ,μια κρατικοδίαιτη πνευματική ηγεσία για κλάματα … 

Μια κοινωνία που προσπαθούν την μαζική της αποβλάκωση τα  παράσιτα των ΜΜΕ .

Η αποδόμηση του  δικομματισμού είναι ο μοναδικές δρόμος στις σημερινές συνθήκες που απελευθερώνει τεράστιες πατριωτικές και δημιουργικές δυνάμεις για την Δημοκρατία, την οικονομική ανάπτυξη, για την Εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. 

Για να ξαναβρεί αυτή η χώρα την θέση της στην ιστορία ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος… 

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25