Η ΑΡΓΩ γίνεται διεθνές δίκτυο

*Η ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΙΣΙΟΥ (argo-network.fr) ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2016 και αποτελείται από Έλληνες που εργάζονται στο Παρίσι ως στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων , σε διεθνή δικηγορικά γραφεία, ΜΚΟ κ.λπ. Ξεκίνησε από της Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Ανδρέα Γιαννόπουλου, που είχε σήμερα επικεφαλής και στο δίκτυο του Παρισιού και έχει φιλοξενήσει στις εκδηλώσεις της δεκάδες προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το διεθνή χώρο. Στο Δίκτυο των Βρυξελλών επικεφαλής είναι σήμερα ο Σπύρος Παππάς, πρώην γενικός διευθυντής της Κομισιόν

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Δεληγιάννης
Τι μπορεί να κάνει ένας μόνο άνθρωπος όταν πιστεύει στη δύναμη των υπολοίπων;  Το ανέδειξε ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣπριν από δυο χρόνια ο Ανδρέας Γιαννόπουλος,  στέλεχος της εταιρίας ‘Φιλιπ Μόρις’ στην  Ελλάδα και εν συνεχεία στο Βέλγιο με  μια απλή  ιδέα: να δικτυώσει μεταξύ τους  Έλληνες των Βρυξελλών που  έχουν ρόλους στον ιδιωτικό τομέα.

Η πρώτη έκπληξη ήταν πόσα πολλά στελέχη με ελληνική καταγωγή υπάρχουν σε πάσης φύσεως μεγάλες επιχειρήσεις  εκτός Ελλάδας.  Η δεύτερη η προθυμία τους να  γνωριστούν μεταξύ τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Έτσι ιδρύθηκε το σωματείο  ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, που έγινε πολύ γρήγορα η «συζήτηση της πόλης» στο κοινοτικό κέντρο, όχι μόνο μεταξύ των Ελλήνων. Η ιδέα αποδείχθηκε  λειτουργική. Τα μέλη της έγιναν το καλύτερο ακροατήριο για  επίλεκτους ομιλητές  που κλήθηκαν να εκθέσουν τη γνώμη τους για την επικαιρότητα, απέναντι σε  ανθρώπους που είχε σημασία να τη γνωρίζουν.

Réception-Le-Châtelain-24-03-15-72-150x150Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, οι  επίτροποι Μαρία Δαμανάκη και Δημ. Αβραμόπουλος,  Έλληνες Ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Δημ. 4328914_origΝανόπουλος, ο  Γιάννης Βαρουφάκης,  ο πρωτοπόρος της ποιοτικής  ζυθοποιίας  Αλέξανδρος Κουρής και πολλοί  ακόμη εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής ανέβηκαν στο βήμα της Αργούς.

Πρόσφατα ο Ανδρέας Γιαννόπουλος άφησε τις Βρυξέλλες, όταν  η εταιρία του τον μετέθεσε Παρίσι-  άφησε και την Αργώ Βρυξελλών- και στη θέση αναδέχθηκε ο πρώην γενικός διευθυντής της Κομισιόν Σπύρος Παππάς-, αλλά δεν άφησε την ιδέα.

Ο επόμενος σταθμός του είναι ακόμη πιο φιλόδοξος. Την  Τρίτη, 12 Απριλίου συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι στην πρώτη ιδρυτική τους συνάντηση πολλοί Έλληνες που εργάζονται ως στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων στη Γαλλία, παράγοντες οργανώσεων και  άλλων φορέων με ελληνική καταγωγή. Εκείνη τη στιγμή ιδρύθηκε η ΑΡΓΩ ΠΑΡΙΣΙΟΥ.  Στόχος της είναι  η αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη των Ελλήνων που έχουν κορυφαίες θέσεις στη Γαλλία, καθώς και η προβολή θετικών μηνυμάτων για την Ελλάδα στον επαγγελματικό και κοινωνικό περίγυρο των μελών και φίλων.

Η φιλοδοξία των Ελλήνων του Παρισιού όμως είναι ευρύτερη. Μετά τις Βρυξέλλες και το Παρίσι να επεκταθεί η ΑΡΓΩ καavramopoulos-150x150Damanaki_ARGOι σε άλλες χώρες, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού διεθνούς Δικτύου Ελλήνων στελεχών του ιδιωτικού τομέα  στην Ευρώπη και αλλού. Η ΑΡΓΩ σε κάθε  χώρα μπορεί να αποτελέσει τον άτυπο σύμβουλο κάθε ελληνικής κυβέρνησης  για την κατάσταση στη χώρα καθώς κανείς άλλος δεν ξέρει καλύτερα τα πράγματα από τα στελέχη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με κεντρικούς ρόλους σε κάθε τομέα. 

Ένα δίκτυο ΑΡΓΩ  δίνει άλλη διάσταση στη δυναμική του απόδημου ελληνισμού που κατέχει   αποφασιστικούς ρόλους στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία και τις αντίστοιχες κοινωνίες. Το θέμα είναι αν θα βρεθεί ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει  την αξία ενός τέτοιου δικτύου.