“Η Ελλάδα είναι γεμάτη από αυθαίρετα όπως το Μάτι”

“Σε πάρα πολλά σημεία της χώρας -η περιοχή στο Μάτι ήταν χαρακτηριστική- χτίσαμε μέσα σε δασικές εκτάσεις, πάρα πολλές φορές κινηθήκαμε με αυθαίρετο τρόπο, πάρα πολλές φορές δουλέψαμε -και εν προκειμένω- χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος μετά δεν ανεστάλη ή δεν βελτιώθηκε, ούτως ώστε να έχουμε τις δυνατότητες να επιβιώσουμε σε μία συνθήκη κρίσης, η οποία θα μπορούσε να μην ήταν η πυρκαγιά, αλλά θα μπορούσε να ήταν και ένας σεισμός”, δήλωσε ο καθηγητής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Μωραΐτης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, για τις συνθήκες δόμησης στις περιοχές που έπληξε η πυρκαγιά τη Δευτέρα.

Εν προκειμένω έχουμε ένα πρόβλημα συνολικό της ελληνικής κοινωνίας, διαχρονικό. Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, είναι και το πρόβλημα της πλημμύρας σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, εδώ και χρόνια. Τα ρέματα επί πάρα πολλές δεκαετίες μπαζώνονται σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας”, εξήγησε ο κ. Μωραΐτης.

“Όχι μόνο στο Μάτι, αλλά και σε πάρα πολλά σημεία στην Ελλάδα ο μέσος εκπαιδευμένος Έλληνας […] την έχει απεμπολήσει την κοινή λογική και σαν να μην έφτανε αυτό το επίσημο κράτος επί πάρα πολλές δεκαετίες θεωρεί ότι δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε θέματα κρίσης”, είπε ο καθηγητής, εκτιμώντας πως η τραγωδία ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί “αν μέσα σε βάθος χρόνου είχαμε επιστρέψει να αναστείλουμε ή να βελτιώσουμε αυτές τις συνθήκες αυθαιρεσίας”, όμως, “εμείς οι ίδιοι ασκούμε πιέσεις πολλές φορές στις δημοτικές Αρχές για να μην παρέμβουν” ή “προσπαθούμε να έλθουμε σε επαφή με το κράτος με όρους αρνητικούς και εκλογικής πελατείας, η οποία ωθεί το κράτος εν τέλει διαρκώς να νομιμοποιεί αυθαιρεσίες μας”.

“Συζητάμε για ένα βάθος αβλεψιών και μία συνήθεια συνεχή, η οποία έχει εγκατασταθεί στο κράτος με τον ίδιο τρόπο που έχει εγκατασταθεί στο μυαλό του μέσου πολίτη […] Εν προκειμένω έχουμε ένα πρόβλημα συνολικό της ελληνικής κοινωνίας, διαχρονικό. Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, είναι και το πρόβλημα της πλημμύρας σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, εδώ και χρόνια. Τα ρέματα επί πάρα πολλές δεκαετίες μπαζώνονται σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας”, εξήγησε ο κ. Μωραΐτης.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων στην αρχιτεκτονική δόμησης της περιοχής μετά την καταστροφή ο καθηγητής σημείωσε πως “αν μπορέσουμε τώρα να ισχυριστούμε ότι μπορούμε πιθανόν να γκρεμίσουμε και κάποια σπίτια και θα δούμε τι θα γίνει με τις ιδιοκτησίες αυτές και να μεταβάλλουμε τον σχεδιασμό το πιθανότερο είναι ότι μπορούμε να παρέμβουμε κατά 99%”.