Η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και πιο πολύ στον πόλεμο: Οι ελληνικοί Patriot κατέρριψαν ιρανικούς πυραύλους στη Σαουδική Αραβία – Αποθέματα πυραύλων αναχαίτισης μεταφέρθηκαν στο Κατάρ -“Προστατεύουμε το επίπεδο ζωής των Ελλήνων των ευρωπαίων πολιτών” λέει ο Νίκος Δένδιας

O Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε ότι η ελληνική συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία κατέρριψε ιρανικούς πυραύλους.

Συγκεκριμένα ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την κατάρριψη δύο ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων από την ελληνική συστοιχία στη Σαουδική Αραβία.

Οι ιρανικοί πύραυλοι είχαν κατεύθυνση τα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας.

“Σήμερα το πρωί η ελληνική συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους προερχόμενους από το Ιράν και κατευθυνόμενους σε διυλιστήρια του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Με αυτό τον τρόπο η ελληνική συστοιχία αποδεικνύει πόσο αξιόμαχη είναι και τι εμπειρία έχει αποκτηθεί όλο αυτό τον καιρό. Αλλά επίσης, έμμεσα αλλά σαφώς, προστατεύει και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων πολιτών και των ευρωπαίων πολιτών.

Η διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί μια τεράστια απειλή για το επίπεδο ζωής των Ελλήνων, των ευρωπαίων, των κατοίκων όλου του πλανήτη”, σημείωσε αρχικά ο Νίκος Δένδιας.

Η δημιουργία πληθωρισμού και ακρίβειας μάς απειλεί επίσης. Η προστασία διυλιστηρίων και μονάδων παραγωγής πετρελαίου έχει, σε αυτή τη συγκυρία, μία τεράστια σημασία.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στη Σαουδική αραβία για αυτό το οποίο κατάφεραν”, πρόσθεσε.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Γνωρίζεται ότι την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026 και πρωινές ώρες η Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας “IntegratedAir Missile Defense (IAMD) Concept” για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, έβαλε 2 βλήματα και κατέρριψε 2 βαλλιστικούς πυραυλικούς στόχους αντίστοιχα, σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής.

Η δύναμη συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Πύραυλοι αναχαίτισης από μεταφέρθηκαν στο Κατάρ

Ερωτήματα για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων πυραύλων αναχαίτισης για τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και για ενδεχόμενη μεταφορά επιχειρησιακού υλικού στο εξωτερικό θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια ο βουλευτής και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

Στην ερώτηση γίνεται επίκληση δημοσιευμάτων στα οποία αναφέρεται, ότι από την αεροπορική βάση της Τανάγρας μεταφέρθηκε γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, δεδομένης της έλλειψης επίσημης ενημέρωσης και της σημασίας που έχουν τα συγκεκριμένα αποθέματα για την επιχειρησιακή επάρκεια της χώρας.

Όπως υπογραμμίζεται, υπό τις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες και με δεδομένο τον υψηλό ρυθμό κατανάλωσης πυρομαχικών σε σύγχρονες συγκρούσεις, η διατήρηση επαρκών αποθεμάτων είναι κρίσιμη για την εθνική άμυνα, ιδιαίτερα όταν οι συγκεκριμένοι πύραυλοι δεν παράγονται πλέον και τα συστήματα Patriot απαιτούν αναβάθμιση για τη χρήση νεότερων εκδόσεων. Παράλληλα, τίθενται ζητήματα διαφάνειας και θεσμικής νομιμότητας ως προς τη διαδικασία ενδεχόμενης παραχώρησης, την έγκριση από τη Βουλή και τον σχεδιασμό για την αναπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων, με στόχο την πλήρη διασφάλιση της αεράμυνας της χώρας.