Δένδιας και Άδωνις θα αναμετρηθούν για τη διαδοχή Μητσοτάκη. Εγγυητής της διαδικασίας ο Μεϊμαράκης. Μετακινήσεις από το Κινάλ στον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά

Του Γ. Λακόπουλου

Η μετά Μητσοτάκη εποχή άρχισε στη ΝΔ. Οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα από την επόμενη κιόλας των εκλογών, εφόσον  επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις σημαντικών παραγόντων της για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί ο Κυριάκος  Μητσοτάκης.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι από την προσεχή Δευτέρα ο ίδιος θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στην αποχώρηση και την απομάκρυνση.  Το εικαζόμενο επιχείρημά του ότι «κέρδισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές» δεν θα γίνει αποδεκτό.

Επίσης αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ίδιος ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα η έκτακτο συνέδριο, καθώς οι συσχετισμοί δεν τον ευνοούν.

Πάντως θεωρείται πιθανό σε πρώτη φάση να προβάλει αντίσταση. Είναι ενδεικτική αναφορά του – σε … πρωινάδικο -όταν ρωτήθηκε -διόλου τυχαία-αν είναι προετοιμασμένος για το μετεκλογικό ενδεχόμενο «να δρομολογηθούν  αλλαγές στην ηγεσία της ΝΔ”: 

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Η ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη και πολύ ανανεωμένη. Και βέβαια, μετά τις εκλογές, όλοι θα κάνουμε ταμείο. Και θα δούμε πώς πήγαμε, θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας». 

Πρόκειται για ευθεία απάντηση στον Βαγγέλη  Μεϊμαράκη και εμμέσως αναγγελία… αντεπίθεσης για εσωτερική υπονόμευση.

Τα πράγματα όμως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμορφώνονται πλέον ερήμην του. Στο παρασκήνιο οι διασταυρούμενες διεργασίες  έχουν διαμορφώσει ήδη τα στρατόπεδα που θα αναμετρηθούν για τη διαδοχή, ώστε το κόμμα να πάει με νέα ηγεσία τις εθνικές εκλογές.

Η καραμανλική συνιστώσα- που θεωρείται ο κορμός συντηρητικής παράταξης και της ΝΔ-, θα υποστηρίξει τον Νίκο Δένδια. Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν ενδιαφέρεται και οργανώνει πλέον την… μεθεπόμενη αναμέτρηση υπέρ του γιου της. Εφόσον αναβαθμιστεί με τη δημαρχία της Αθήνας.

Απέναντι στον Δένδια  θα διεκδικήσει την ηγεσία ο Άδωνις Γεωργιάδης. Παρότι κάποιοι θα προτιμούσαν τον Μάκη Βορίδη, έχει το χρίσμα του Αντώνη Σαμαρά και ήδη μια απόπειρα.  Τρίτη υποψηφιότητα δεν διαφαίνεται μέχρι  στιγμής.

Έτσι όμως διαμορφώνονται  οι εξελίξεις –εάν εφόσον ο Μητσοτάκης δεν κάνει τη έκπληξη με διαφορά που μπορεί να τον κρατήσει στη θέση του- η ΝΔ θα έχει νέα ηγεσία το αργότερο ως το τέλος Ιουλίου.

Ο μόνος αστάθμητος παράγοντας που θα μπορούσε να διαταράξει αυτόν τον σχεδιασμό είναι ο εκλογικός αιφνιδιασμός από την πλευρά του Πρωθυπουργού που θα κάνει το… χατίρι του Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο επικρατέστερος στη μάχη της διαδοχή είναι ο Νίκος  Δένδιας, καθώς οι δυνάμεις που θα τον στηρίξουν πλειοψηφούν στην Κοινοβουλευτικό Ομάδα και στον κομματικό ιστό.

Ο Άδωνις  δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, καθώς εκτός το παρελθόν του, την ιδεολογία του, την εμπλοκή με τη Νοβάρτις και το ύφος της δημόσιας παρουσίας του, τον βαρύνει και η κατηγορία που προσάπτει και στον Μητσοτάκη πλειοψηφία της κομματικής βάσης: “Αυτό δεν είναι το κόμμα μας».

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι όλες οι πλευρές θα αποδεχθούν το ρόλο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως  εγγυητή της διαδικασίας- καθώς υπάρχει και το προηγούμενο της δολιοφθοράς σε βάρος του από το σύστημα Σαμαρά.

Ενδιαφέρον έχει και το ενδεχόμενο για «προσκλητήριο επιστροφής» στα στελέχη που απομακρύνθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια. Σ’ αυτή την  περίπτωση αναμένεται η απάντηση του Βαγγέλη Αντώναρου που διεγράφη, χωρίς καταστατικές διαδικασίες, με αξίωση του Γεωργιάδη και  έκτοτε -όπως λέει πολιτικός παρατηρητής- «με την κριτική του έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά από οποιονδήποτε άλλον στον Μητσοτάκη».

Εντός μεταξύ παρότι τα φώτα της δημοσιότητας θα επικεντρωθούν στη ΝΔ μετεκλογικά, εξελίξεις αναμένονται  και στο Κινάλ της Φώφης Γεννηματά. Καθώς όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να πλησιάσει το όριο του 8% που έχει πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο Βαγγέλης Βενιζέλος με την «Ελιά», η αντικατάσταση της, πριν τις εθνικές εκλογές επίσης θα τεθεί επί τάπητος από πολλές πλευρές .

Πολλοί θεωρούν ότι ένας από αυτούς που ενδιαφέρονται να τη διαδεχθούν είναι ο… Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, η Γεννηματά ελέγχει πλήρως τον κομματικό μηχανισμό και η εκπαραθύρωσή της είναι δυσχερής τουλάχιστον πριν τις εθνικές εκλογές.

Σ’ αυτή την περίπτωση η μεγαλύτερη εσωκομματική ομάδα -με την οποία η επικεφαλής του Κινάλ  δεν έχει πλέον καμιά επαφή και αντιστρόφως- θα αποχωρήσει  μέσα το καλοκαίρι, κατευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ-με ενδεχόμενο την ίδρυση πολιτικής κίνησης  προηγουμένως.