Κώστας Ζαχαριάδης: Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο απέναντι στη Δεξιά

    

Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο απέναντι στη Δεξιά, για να μην αυξήσει το κοινοβουλευτικό της πλεονέκτημα, για να μπεί ένα φρένο για να φανεί μια προοπτική ελπίδας και ανατροπής. Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο, για να διευρυνθεί και πέραν των τειχών της αυτοδιοίκησης το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν είναι αήττητη.

Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ομόφωνα ότι το κόμμα «Σπαρτιάτες» με τους 11 κατηγορούμενους βουλευτές για εξαπάτηση ψηφοφόρων και με ηθικό αυτουργό τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη δεν πληρεί τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, ώστε να δικαιούται συμμετοχής στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ετεροχρονισμένη, πικρή δικαίωση. Η νομοθεσία Βορίδη – Μητσοτάκη του 2023 ήταν διάτρητη και αναποτελεσματική, όπως και τα πορίσματα που κατατέθηκαν πριν τις εκλογές του 2023. Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Η Δημοκρατία δεν θωρακίστηκε, ο κοινοβουλευτισμός δεν προστατεύτηκε. Οι υψηλοί τόνοι της ΝΔ τότε έναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα φθηνό μικροπολιτικό παιχνίδι που αποκαλύφθηκε.

Ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κάτοικος του Δομοκού όχι μόνο έγινε πέρσι η κηροζίνη για τους Σπαρτιάτες, αλλά του επετράπη και κανονικά η κάθοδος στις Δημοτικές εκλογές στον πιο εμβληματικό Δήμο της χώρας, την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία, την Αθήνα.

Και τώρα μπορεί να γίνει ξανά η κηροζίνη σε όποιον κομματικό συνδυασμό της φασίζουσας Ακροδεξιάς επιλέξει, καθώς η αποτυχημένη νομοθεσία Βορίδη-Μητσοτάκη παραμένει σε ισχύ.

Είναι σαφές ότι μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου ακολουθεί η απόφαση του εκλογοδικείου, όπου οι 11 βουλευτές ενδέχεται να εκπέσουν από τις έδρες τους, εάν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο υιοθετήσει την άποψη περί υποκρυπτόμενης ηγεσίας τους.

Αναμένοντας την απόφαση του εκλογοδικείου υπάρχουν φαίνεται δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι η αναλογική κατανομή των εδρών με βάση το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο δεύτερος είναι το Εκλογοδικείο να αποφασίσει διενέργεια εκλογών για να καλυφθούν οι κενές έδρες. Αν αποφασιστεί αυτό θα πρέπει να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 10 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτές των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α΄και Β’ Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Σχεδόν τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος.

Σε αυτή την εκδοχή, η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες, τότε για την προοδευτική αντιπολίτευση υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να ηττηθεί η ΝΔ εκλογικά και να μην πάρει και τις 11 έδρες που θα διεκδικηθούν: η κοινή εκλογική κάθοδος.

Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο απέναντι στη Δεξιά, για να μην αυξήσει το κοινοβουλευτικό της πλεονέκτημα, για να μπεί ένα φρένο για να φανεί μια προοπτική ελπίδας και ανατροπής. Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο, για να διευρυνθεί και πέραν των τειχών της αυτοδιοίκησης το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν είναι αήττητη.

Η ιδέα είναι παλιά. Έχει εφαρμοστεί σε μονοεδρικές περιφέρειες τον Απρίλιο του 1990 με εκλογική επιτυχία, όταν οι σχέσεις των τότε κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού (ενιαίου) ήταν πολύ πιο δύσκολες και τεταμένες σε σχέση με σήμερα.

(Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης)

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS