Η κυβέρνηση παίρνει κι άλλο VIP αεροσκάφος, γιατί τα 3 δεν μας φθάνουν!

Από Militaire News

Την ώρα που αποφάσεις για ουσιαστικά ζητήματα του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η επιλογή των νέων φρεγατών, καθυστερούν πολύ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απόκτηση ενός ακόμη VIP αεροσκάφους ,το οποίο θα προστεθεί στα τρία που ήδη διαθέτουμε! 

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος Falcon 7X, της γαλλικής Dassault. Είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.  Η Dassault πρότεινε ένα ελαφρώς μεταχειρισμένο αεροσκάφος Falcon 7X στην ελληνική κυβέρνηση σε τιμή 22 εκατομμυρίων ευρώ , από τα 36 εκατομμύρια που κοστίζει καινούργιο. Φαίνεται ότι στην Αθήνα κάποιοι το θεώρησαν μεγάλη ευκαιρία και είπαν να μη τη χάσουμε!

Οι διαδικασίες προχωρούν και όπως λένε οι πληροφορίες η απόκτηση του Falcon 7X θα ενταχθεί στο “πακέτο” της αγοράς των Rafale, περίπου ως “αντισταθμιστικό” ώστε να μη μας φανεί και το κόστος του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο και δεύτερου αεροσκάφους!

Ήδη γίνεται επιλογή προσωπικού  που θα εκπαιδευτεί στην τεχνική υποστήριξη του αεροσκάφους, το οποίο θα το πετάει η Πολεμική Αεροπορία.

Η Ελλάδα διαθέτει ήδη τρία VIP αεροσκάφη.Ο  ελληνικός στόλος VIP αεροσκαφών σήμερα αποτελείται από ένα Gulfstream V (G-500), ένα ERJ-135BJ και ένα ERJ-135LR Legacy.

Από που λοιπόν προκύπτει η “ανάγκη” για ένα ακόμη VIP αεροσκάφος; Τέσσερα κυβερνητικά αεροσκάφη -που ίσως γίνουν και πέντε- τι θα τα κάνουμε και πως θα τα συντηρούμε;

Αντί να ζητήσουμε από τους Γάλλους συμμετοχή ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών στην αγορά των Rafale, αγοράζουμε και VIP αεροσκάφος; 

Ο συνδυασμός γαλλικών μαχητικών και VIP αεροσκαφών μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν ,πάλι με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τότε που η ΝΔ χαρακτήριζε “τυφλά” τα Mirage 2000 και τελικά μετά από συμφωνία με τους Γάλλους πήραμε ένα Falcon, το οποίο ήταν εκείνο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οι  Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο αστυνομικός της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Το ΓΕΑ στο οποίο έθεσε από χθες  ερωτήματα το Militaire.gr δεν έδωσε καμία απάντηση. Το θέμα του Falcon 7X βρίσκεται στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών η οποία προχωρά τις διαδικασίες…

Μακάρι να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την ουσιαστική ενίσχυση των ΕΔ.