Η μάστιγα της κακοποίησης στην Ελλάδα

Του Μελέτη Ρεντούμη

Μετά τις γενναίες αλλά και τραγικές αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα, για την σεξουαλική της κακοποίηση πριν αρκετά χρόνια από παράγοντα του αθλητισμού, έρχεται ξανά στο φως της δημοσιότητας και μάλιστα με βίαιο τρόπο, αυτό που όλοι γνώριζαν εδώ και χρόνια, σε πολλές εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει ανοιχτά ή πολύ περισσότερο να θίξει το θέμα της δικαιοσύνης ή του θεσμικού πλαισίου.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται όχι μόνο αφού εμφανιστούν, αλλά όταν κυριολεκτικά δημιουργήσουν μία χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, όπου οι αρμόδιοι αναγκάζονται να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των media.

Η κακοποίηση στην Ελλάδα δεν είναι ζήτημα μεμονωμένο και αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, καθώς αποτελεί πρωτίστως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών.

Η λεκτική βία, η ψυχολογική και η σωματική και ακόμη περισσότερο η σεξουαλική κακοποίηση, είναι μορφές που σχετίζονται με την αξιοπρέπεια του ατόμου, με την συνταγματική ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες, όπου και αν αυτές παρέχονται στον δημόσιο βίο, από τον επαγγελματικό στίβο, μέχρι την πολιτική και τον αθλητισμό.

Η πολιτεία δεν μπορεί άλλο να εθελοτυφλεί σε ένα πρόβλημα που σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες και ξαφνικά όλοι υποκρίνονται ότι δεν γνώριζαν και πως δρουν μόνο βάσει συγκεκριμένων αποκαλύψεων.

Πολύ απλά τώρα ξεχείλισε το ποτήρι λόγω της μαρτυρίας αλλά και της αναγνωρισιμότητας του θύματος, που έχει τιμήσει την Ελλάδα πολλάκις στο παρελθόν.

Η προστασία της τιμής, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ατόμου, οφείλει να είναι ύψιστης σημασίας για την ελληνική πολιτεία και σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε οποιοδήποτε παρόμοιο φαινόμενο εμφανιστεί στο μέλλον, να είναι άμεσα καταδικαστέο και να τιμωρείται παραδειγματικά.

Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους τους κατέχοντες θέσεις ευθύνης, εξουσίας αλλά και τους δημόσιους λειτουργούς, ότι η οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη που θα εκμεταλλεύεται με προσβλητικό τρόπο την θέση του, θα έχει άμεσες συνέπειες όχι μόνο όσον αφορά στην παύση αλλά και την απομάκρυνση από την αντίστοιχη θέση, αλλά και στα αδικήματα τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εν κατακλείδι, αν θέλουμε στην χώρα μας, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας και να προασπίσουμε την ισονομία και την ισοπολιτεία όπως ορίζει το Σύνταγμα, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και τα αυτονόητα, που είναι η πρόληψη μέσω τακτικών ελέγχων όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας φορέων και οργανισμών, αλλά και την δημιουργία μία ανεξάρτητης αρχής που θα εποπτεύει την τήρηση του νόμου αλλά και θα δέχεται τις αντίστοιχες καταγγελίες ή παρατυπίες.

Το βέβαιο είναι ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για δράση, ώστε να μπει τέλος στην άγνοια και την υποκρισία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.