Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα για την πΓΔΜ

Με δήλωσή του ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα της πΓΔΜ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ρίχνει τους τόνους σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης των τελευταίων ημερών σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ονομασία της πΓΔΜ, εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό για τη νομιμότητα της Συμφωνίας. «Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα για τη Μακεδονία, αλλά υπάρχει το θέμα νομιμότητας της τρέχουσας διαδικασίας, η οποία μπορεί να οφείλεται στο στόχο να οδηγηθούν όλες οι Βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην αρχή κάθε χρόνου.

Ειδικότερα, η Μόσχα πάντα υποστήριζε ενεργά το διάλογο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα διευθέτησης της ονομασίας, υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ απαντώντας προφανώς σε κείνους που κάνουν λόγο για προσπάθεια «παρεμπόδισης» της διαδικασίας, τόνισε: «Πρώτη φορά ακούω ότι η έκκληση στην εφαρμογή της απόφασης του Σ.Α. μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια παρεμπόδισης στην επίλυση του ζητήματος που αφορά η κάθε απόφαση. Εννοώ τις αποφάσεις που ξεκίνησαν την όλη διαδικασία διαμεσολάβησης του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της ονομασίας της Μακεδονίας, μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε σαφές ότι «εμείς δεν παίρνουμε θέση κατά της ονομασίας που τελικά ανακοινώθηκε (…) Πάντα στηρίζαμε ενεργά το διάλογο, τασσόμασταν υπέρ μιας λύσης με τρόπο που να ήταν αποδεκτός από τις κοινωνίες, τους λαούς και βέβαια τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μακεδονίας».

Ο Λαβρόφ ωστόσο εκφράζει απορία για το θέμα νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. «Βάζουμε ερωτήματα κατά πόσο ήταν νόμιμη αυτή η διαδικασία και αν ξεκινά από την επιθυμία να βρεθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή αν ξεκινά από την επιθυμία των ΗΠΑ να σύρουν τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να τερματίσουν κάθε επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Αυτό είπαμε», ανέφερε ο Λαβρόφ και ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δε συμφωνεί, επίσης, «με εκείνους που λένε ότι η Ρωσία δεν έχει θέση στα Βαλκάνια, όπως είπε πρόσφατα η Φεντερίκα Μογκερίνι. Ότι η Ε.Ε. δουλεύει ήδη στα Βαλκάνια και κανένας άλλος δεν έχει πλέον τίποτα να κάνει εκεί. Βέβαια όταν συναντηθήκαμε το Δεκέμβριο στο Μιλάνο, μου εξηγούσε ότι δεν έγιναν κατανοητά σωστά τα λόγια της… Ίσως εμείς να μην καταλάβαμε …σωστά, διότι εκεί δρα και το ΝΑΤΟ, διαδραματίζει μάλιστα τον κύριο ρόλο. Άρα εκεί που βρίσκεται η Ε.Ε. βρίσκεται και το ΝΑΤΟ και μάλιστα σε πρωταρχικό ρόλο.

Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να γίνεται σεβαστή η θέση του Σ.Α. και αυτό σημαίνει ότι η λύση θα πρέπει να είναι νόμιμη. Όταν όμως η ονομασία επικυρώνεται από έγγραφο που υπογράφεται όχι στο επίπεδο που απαιτείται από το Σύνταγμα, τότε αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι νόμιμη η όλη αυτή διαδικασία.

Όταν λοιπόν μας κατηγορούν για “θανάσιμα αμαρτήματα” για όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στα Βαλκάνια, αναρωτιόμαστε πώς προσεγγίζουν οι δυτικοί συνάδελφοί μας αυτή την ξεδιάντροπη εκστρατεία που ξεκίνησε η Δύση παραμονές του δημοψηφίσματος όταν προσωπικά επικεφαλής κυβερνήσεων της Ε.Ε., ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ.α. καλούσαν από τα Σκόπια τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. μέσω της αλλαγής της ονομασίας. Αυτό το ερώτημα έθεταν και όχι το ερώτημα για μια ονομασία που θα συμφιλιώσει τις δυο πλευρές. Θεωρώ ότι είναι προφανές το βρώμικο αυτής της προσέγγισης».