Η πολιτική απάθεια, τα κόμματα και η σιωπή της ελληνικής κοινωνίας: Ο Λαός θα “μιλήσει”, αλλά μετά τις εκλογές

Του Νίκου Λακόπουλου

Με αυτοπεποίθηση που ξεχειλίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει στις εκλογές που πιστεύει ότι θα κερδίσει και το μόνο που μένει να διευκρινιστεί είναι το ποσοστό που θα πάρει: αν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα συνεργαστεί όπως θα ήθελε με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ή με ένα μέρος του.

Βασική προϋπόθεση για ένα τέτοιο σενάριο είναι να μην είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖ και να μην σχηματισθεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Να μην υπάρξει δηλαδή η προοδευτική κυβέρνηση που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας ή μια άλλη κυβέρνηση που μπορεί να σχηματισθεί με στόχο να φύγει ο Μητσοτάκης.

Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να είναι μια προσωρινή κυβέρνηση “ειδικού σκοπού”, αλλά προϋποθέτει μια συνεργασία που μοιάζει προς το παρόν δύσκολη: ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτιμά τη συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη παρά να συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ -που μοιάζει να είναι ο βασικός εχθρός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας θέσει τον στόχο μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και προϋπόθεση να είναι πρώτο κόμμα έχει αποκλείσει την «κυβέρνηση ηττημένων» -μια κυβέρνηση όμως που είναι δύσκολο να υπάρξει.

Οι όροι της “σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης” που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης -χωρίς τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη- κάνουν αυτή την κυβέρνηση αδύνατη.

Η ζωή του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από τον θάνατο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο στόχος που κρύβεται πίσω από τα μεγάλα διψ΄ήφια ποσοστά είναι ο ανομολόγητος πόθος να είναι το κόμμα του Ανδρουλάκη δεύτερο κόμμα και το κόμμα του Τσίπρα… τρίτο.

Πρόκειται για ένα όνειρο που χάνεται καθώς πλησιάζουμε τις εκλογές και γίνεται σαφές πως ο στόχος της αυτοδυναμίας, για όποιο κόμμα βγει πρώτο, περνάει από την κατασπάραξη του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογές και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Πρακτικά αν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν συνεργασθεί για μια κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ η μόνη λύση είναι μια μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόμματα σε μια μάχη που ο Μητσοτάκης είναι ο απερχόμενος και ο Αλέξης Τσίπρας ο ερχόμενος.

Αν το ΠΑΣΟΚ περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα καταθέσει μόνο την τρίτη εντολή, αλλά θα πρέπει παραιτηθεί από το κόμμα του -΄η από ό,τι θα έχει απομείνει.

Η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος περνάει από αυτή την συνθλιβή και την εξαφάνιση ενός ακόμα κόμματος όσο και η αδυναμία να υπάρξει εξαρτάται από την είσοδο ενός ακόμα κόμματος στη Βουλή.

Μια πολυκομματική Βουλή απομακρύνει την επιστροφή του δικομματισμού, όσο η επιστροφή του περνάει από την ισοπέδωση του ΠΑΣΟΚ και την εξαφάνιση άλλων μικρών κομμάτων.

Πρόκειται να ζήσουμε ένα θρίλερ με κόμματα και βουλευτές να μπαινοβγαίνουν στη Βουλή και ψηφοφόρους να ψηφίζουν άλλο κόμμα από αυτό που είχαν αποφασίσει.

Στο τέλος του δρόμου περιμένει μια κυβέρνηση αδύναμη που θα οδηγηθεί σύντομα σε νέες εκλογές και το ερώτημα δεν είναι πόσα κόμματα μπουν στη Βουλή σ’ αυτές και τις επόμενες εκλογές, αλλά πόσα και ποια θα μείνουν μετά τις εκλογές.

Οι εξελίξεις μετά τις εκλογές

Οι εκλογές θα κρίνουν την τύχη του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη που γνωρίζει ήδη την αμφισβήτηση για την μετατροπή του κόμματος σε προσωπική επιχείρηση.

Η μόνη σταθερά σε ένα αβέβαιο πολιτικό σκηνικό είναι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας που θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ακόμα κι αν χάσει τις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές βρίσκεται όλο πιο κοντά προς την έξοδο -και πιθανόν το Ειδικό Δικαστήριο. Οι εξελίξεις μετά τις εκλογές μπορεί να είναι πιο ραγδαίες από ό,τι αναμένεται και οι εκπλήξεις πιο συνταρακτικές από το να μπει ή όχι το κόμμα Κασιδιάρη στη Βουλή.

Μέσα στην άπνοια και την φαινομενική απάθεια των ψηφοφόρων -που μπορεί να παραπλανούν τους δημοσκόπους- στα έγκατα της κοινωνίας προετοιμάζονται γεγονότα που μπορεί να ξεπεράσουν κάθε φαντασία.

Μετά την κρίση η ελληνική κοινωνία πέρασε στον φόβο και ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων στην αποχή. Ποτέ πριν μια κυβέρνηση δεν έζησε μια τετραετία χωρίς να κουνιέται φύλλο, λες και “ο πληθυσμός είναι νεκρός”.

Λογικό αν αυτά τα χρόνια πολλά πράγματα στην Ελλάδα έχουν χαθεί ή έχουν πεθάνει. Αλλά δεν μπορεί αργά ή γρήγορα, καθώς η εποχή του φόβου τελειώνει, κάποιο σήμα από το μέλλον θα φανεί, ένα τρακτέρ στην εθνική οδό, κάποιος νεαρός στη Σταδίου να πετάξει ένα νεράντζι.