Η πολιτική αφασία μιας κοινωνίας χωρίς αντιπολίτευση: Η Ελλάδα καίγεται πάλι, αλλά η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για να προλάβει την καταστροφή που έχει ήδη γίνει

Του Νίκου Λακόπουλου

«Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά απροετοίμαστοι εν όψει καλοκαιριού, γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό για τον δασικό πλούτο που έχει απομείνει στη χώρα μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση προειδοποιούσε για όσα έμελλε να συμβούν με τον ίδιο πρωθυπουργό. Όταν κάηκε η μισή Εύβοια και κινδύνεψε η Αθήνα εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε αργότερα αξύριστος να ζητήσει συγγνώμη.

Αυτή τη φορά κάηκε η μισή Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην καμμένη Πάρνηθα, αλλά δεν θα ζητήσει καν συγγνώμη, αφού όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας τα γεγονότα είναι πρωτοφανή!

«Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος για τη βελτίωση του μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ειδικά στον νευραλγικό τομέα της πρόληψης δεν έχει υλοποιηθεί σχεδόν κανένα σχετικό έργο” έλεγε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τώρα -με δεκάδες νεκρούς- η κυβέρνηση μάλλον είναι ικανοποιημένη και υπερασπίζεται το “έργο” της σε μια πρωτοφανή προσπάθεια εξαπάτησης ανακοινώνοντας πώς θα πάρει κι άλλα μέτρα για να προλάβει μια καταστροφή που ήδη έχει γίνει.

Στο μεταξύ δέκα μέρες καίγεται ο Έβρος προκαλώντας μία μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή στο Δάσος της Δαδιάς, αλλά η είδηση αυτή υποβαθμίζεται από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο απολογισμός των πυρκαγιών -μέχρι στιγμής- ξεπερνάει τα 1.400.000 καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων, η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή σε ολόκληρη τη χώρα- αλλά η κυβέρνηση μεταθέτει την προσοχή σε εμπρηστές -με πάνω από εκατό συλλήψεις που όμως αφήνονται ελεύθεροι.

Το δόγμα πως προέχει η ανθρώπινη ζωή

«Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μεταθέσουν την προσοχή των πολιτών στην σύλληψη εμπρηστών και κάποιοι φτάνουν να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος βάζει τις φωτιές» θα γράψει το Politico.

“Στην Ελλάδα δεκάδες έχουν συλληφθεί ως εμπρηστές, αλλά οι περισσότεροι στη συνέχεια απελευθερώνονται. «Τρεις από τους τέσσερις προσαχθέντες την περασμένη Πέμπτη απελευθερώθηκαν. Οι αναπτήρες που βρέθηκαν αποδείχθηκαν άδειοι, ενώ θεωρούντο ενοχοποιητικό στοιχείο. Τα “ύποπτα σπρέι” ήταν αποσμητικά αυτοκινήτου. Ο τέταρτος έχει σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές»…

Με το δόγμα πως προέχει η ανθρώπινη ζωή η σημερινή κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για την καταστροφή και η συζήτηση για το οικονομικό κόστος των πυρκαγιών που έχει αρχίσει στην Ευρώπη οδηγεί στην υποψία πώς θα ήταν καλύτερα να επενδυθούν ποσά για την πρόληψη, την αποφυγή και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Ένας υπουργός υπερηφανεύεται πως δόθηκαν… επτά εκατομμύρια ευρώ για αντιπυρικές ζώνες, ένας άλλος πως τα αεροπλάνα έφτασαν σε πέντε λεπτά στην Πάρνηθα και όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν αισθάνεται πως έχει κάποια ευθύνη για την καταστροφή.

Στο μεταξύ μια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνει πώς οι πυρκαγιές έχουν επιπτώσεις στο εισόδημα και την απασχόληση, τον πλούτο και, κατά συνέπεια, την κατανάλωση, τις επενδύσεις και την οικονομική μεγέθυνση.

 Τον περασμένο Ιούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης  και Πολιτικής Προστασίας, είχε διαβεβαιώσει ότι “είμαστε έτοιμοι” για την αντιπυρική περίοδο.

Μετά την μεγάλη καταστροφή με τριανταπέντε νεκρούς -που όμως δεν μετράνε για την κυβέρνηση αφού ήταν μετανάστες που “εισήλθαν παράτυπα στη χώρα μας” και είχαν προειδοποιηθεί, αλλά δεν υπάκουσαν το “ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες” δεν υφίσταται πια.

Ωστόσο η είδηση αυτή δεν υπάρχει στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αν και μεταδίδεται ως έκτακτη από μεγάλα διεθνή μέσα όπως Associated Press και BBC και μια ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει ότι «ο θάνατος δεκάδων ξεριζωμένων συνανθρώπων μας, που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα φρικτό πολύνεκρο έγκλημα, που σμπαραλιάζει τις όποιες κυβερνητικές δικαιολογίες ότι στον “πυρήνα του σχεδιασμού” βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Η περιοχή αποτελεί πέρασμα παράτυπων μεταναστών, στην διαδρομή από τα σύνορα προς τα ενδότερα, μέσω του ορεινού όγκου της Ροδόπης και οι φωτιές που ξέσπασαν σ΄αυτή τη διαδρομή μπορεί να αποδοθούν σε μετανάστες -όπως υπαινίσσονται ορισμένα ρεπορτάζ.

Η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού

Από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από έναν προϋπολογισμό 137,5 εκ. ευρώ η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει μόλις 938.000 ευρώ, οι θέσεις που λείπουν είναι χιλιάδες και η ανικανότητα του μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις φωτιές δεν αγγίζουν την κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται διακριτικά, αλλά δεν εμπλέκεται με εικόνες καταστροφής, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί η αντιπολίτευση δεν υπάρχει.

Άλλωστε στα ρεπορτάζ -που δεν πλησιάζουν το Δάσος της Δαδιάς και το θέαμα της απανθράκωσης των “παράτυπων μεταναστών- η καταστροφή εμφανίζεται αποσυνδεμένη από την πολιτική της κυβέρνησης -που δεν αισθάνεται καν την ανάγκη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Προφανώς και η επόμενη -μεγαλύτερη-καταστροφή θα οφείλεται στον κακό καιρό, τα “πρωτοφανή φαινόμενα”, ξένους πράκτορες και εμπρηστές πράγμα που επιτρέπει στη σημερινή κυβέρνηση να βγει από το κάδρο.

«Φοβάμαι ότι χάσατε την ευκαιρία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου του 2010 να προβείτε σε τέτοιες δραστικές παρεμβάσεις”είχε πει ο βουλευτής τότε Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Αρκεστήκατε σε μπαλώματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, με αποτέλεσμα σήμερα, κύριε πρόεδρε και κύριε υπουργέ, να βρισκόμαστε λίγο-πολύ στην ίδια κατάσταση που ήμασταν και πέρυσι και να ευχόμαστε ότι οι καιρικές συνθήκες και η τύχη θα είναι με το μέρος μας, για να μην υποστούμε άλλες δραματικές καταστροφές».

Ως πρωθυπουργός πια δεν είχε την τύχη με το μέρος του, αλλά έχει τα μέσα ενημέρωσης. Πουθενά στα πλούσια ρεπορτάζ δεν υπάρχει έστω ένας πολίτης που να συνδέει τις πυρκαγιές με ευθύνες της κυβέρνησης.

Θα τα πει κι ο Πρωθυπουργός στη Βουλή όταν γίνει η συζήτηση -που ο ίδιος ζήτησε- για να μη νομίζει πως θα του ξεφύγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το νέο στυλ διακυβέρνησης -που δεν χρειάζεται πια να ζητά συγγνώμες- βασίζεται στην τελευταία εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την αυτάρεσκη -και εσφαλμένη- αντίληψη πως και για τις επόμενες καταστροφές η κυβέρνηση έχει κριθεί ήδη.