Η πρωτοφανής παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η “θεσμική αμετροέπεια”

Με την κυβέρνηση να σιωπά- πλην του Πέτσα, η κοινωνία είναι στα όρια της οργής όταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βγάζει ανακοίνωση ότι “δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημόσια και ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση της προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, καθώς και των υπολοίπων Δικαστών της Συνθέσεως, που επί σειρά ετών κοσμούν την Ελληνική Δικαιοσύνη με την εξαίρετη νομική τους κατάρτιση, το ακέραιο ήθος και την ευσυνειδησία τους”.

H Ένωση γνωρίζει και ποιος είναι ο υποκινητής. Είναι αυτοί “που δεν επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς και η απαξίωση αυτών(θεσμών) αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τους, απ’ αυτούς που κινούνται στην κινηματική λογική παρελθόντων ετών, που κύριο χαρακτηριστικό έχει την πόλωση και το διχασμό”.

Τα κέντρα αυτά “με την απειλή της δημόσιας διαπόμπευσης προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε πλατείες και σε δημόσιους χώρους θεαμάτων” πιστεύουν ότι ” θα εκβιάσουν τις αποφάσεις της προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, μετά την έκδοση της απόφασης του Μ.Ο.Δ. και θα χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, ώστε να αποφασίζει σύμφωνα με τις επιθυμίες τους”.

Ωστόσο ο Χρ. Σεβαστίδης, επικεφαλής της μειοψηφίας του ΔΣ της ΕΔΕ, διαχωρίζει τη θέση του από την ανακοίνωση της πλειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και κάνει λόγο για «πρωτοφανή στα χρονικά κομματική τοποθέτηση, που φτάνει στα «ακραία όρια θεσμικής αμετροέπειας».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων -σημειώνει- μετατρέπεται σε «συνδικαλιστικό βραχίονα πολιτικού χώρου».

Μάλλον είναι η πρώτη φορά που το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών βάλλει ευθέως κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης -την οποία φωτογραφίζει- για να προστατεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης την οποία όμως εμπλέκει στον κομματικό ανταγωνισμό.

Η Δικαιοσύνη δεν χειραγωγείται. Ή πρέπει να χειραγωγείται μόνο από την κυβέρνηση!