Κάτι φαίνεται να «ξυπνάει» εκεί στην Κουμουνδούρου

Του Τάκη Ψαρίδη

Φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας αρχίζει να «ξυπνά» και να καταλαβαίνει ότι επικοινωνία δεν είναι «κολλάμε μια αφίσα στον τοίχο» και ενημέρωση δεν είναι «ο λαός ξέρει και καταλαβαίνει».

Αποφάσισαν τελικά να ζητήσουν απ τη Βουλή να καλέσει σε ακρόαση το περιβόητο ΕΣΡ για να λογοδοτήσει επιτέλους για τον αποκλεισμό του κόμματος απ’ τα κανάλια και την χειραγώγηση της ενημέρωσης, ζητήματα που εντάθηκαν «λόγω της αδιαφανούς χρηματοδότησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ είναι ο έλεγχος της ραδιοτηλεόρασης με σκοπό «την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση  πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων».

Ας απαντήσει λοιπόν το περιβόητο ΕΣΡ. Θεωρεί ότι η ενημέρωση από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι «αντικειμενική» και αμερόληπτη και ότι τα προγράμματα όπως «Μπάτσελορ» «Μπιγκ Μπράδερ» κλπ, που ντροπιάζουν και υποβαθμίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, είναι ποιοτικά όπως θέλει το Σύνταγμα;

Για παράδειγμα, σε ποιο κανάλι τα μέλη του ΕΣΡ είδαν να παρουσιάζεται η είδηση ότι το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την προεδρεία της κυβέρνησης «που υπάγεται ευθέως στον πρωθυπουργό»; Τι έκανε το ΕΣΡ όταν η ΕΡΤ και το ΑΠΕ εντάχθηκαν απ’ ευθείας υπό τον έλεγχο του Μαξίμου, δηλαδή του μητσοτακικού «επιτελικού κράτους»;

Είναι ελπιδοφόρο για την κουτσή δημοκρατία μας το γεγονός πως κάτι αρχίζει να ξυπνάει εκεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας. Ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι πρόβλημα δημοκρατίας.

Ότι χωρίς δημοκρατική και πλουραλιστική ενημέρωση, ούτε η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί, ούτε τα εθνικά μας θέματα, ούτε η πανδημία. Ότι με χειραγωγημένη ενημέρωση τίποτα καλό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο κακό. Ότι με την εξαγορά της σιωπής των ΜΜΕ και την προπαγάνδα, η διακυβέρνηση της χώρας διολισθαίνει σε «καθεστώς». Ότι δεν πλήττονται απλώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποκλείονται από την ενημέρωση, αλλά η δημοκρατία. Ότι χωρίς τον έλεγχο της εξουσίας, οποιασδήποτε εξουσίας, δεν υπάρχει δημοκρατία.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν. Άλλωστε ως αξιωματική αντιπολίτευση οφείλουν να καταλάβουν και δεν χρειάζεται να γίνει κάποιο συνέδριο για να το καταλάβουν.