Κακά μαντάτα από την Ανατολική Αφρική!

Γράφει η Καλυψώ

benin-092Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων λόγω των φτωχών βροχοπτώσεων, των πλημμύρων και των μετατοπίσεων, ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 40 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας στο Κέρας της Αφρικής.

Περισσότερα από 300.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είναι σοβαρά υποσιτισμένα και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια. Τα επίπεδα υποσιτισμού στη Σομαλία έχουν αυξηθεί τραγικά τους τελευταίους έξι μήνες.

somaliaΑυτά τα τελευταία στοιχεία μας δείχνουν μια αύξηση κατά 300.000 ανθρώπους από την τελευταία αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πώς επιδεινώθηκε πάλι έτσι ραγδαία η κατάσταση στη Σομαλία;

Στο βορρά, η ανεξάρτητη περιοχή της Σομαλίας και η ημιαυτόνομη επαρχία Πούντλαντ πλήττονται ιδιαίτερα από την ξηρασία. Η χειρότερη εδώ και 60 χρόνια…. Δεν είναι μόνον η κακή σοδειά αλλά και η αύξηση των τιμών που έχει σαν επακόλουθο! Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι εκεί 385.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να υπερβεί τα 1,5 εκατομμύρια αν δεν γίνει τίποτα σε αυτές τις περιοχές.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι Σομαλοί των κυβερνητικών στρατευμάτων και της Αφρικανικής Ένωσης (AMISOM) μάχονται πάντα τους ριζοσπάστες ισλαμιστές της Shebab, οι οποίοι εξακολουθούν να ελέγχουν πολλές αγροτικές περιοχές.

mpenin10-306Και πάνω σε όλα αυτά προστίθεται η αδυναμία της κυβέρνησης αλλά και των δωρητών να αντιμετωπίσουν τη χρόνια φτώχεια της χώρας, η οποία έχει περιθωριοποιήσει ευάλωτα άτομα και ουσιαστικά αποδυναμώνει την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Υπάρχει μια μεγάλη έλλειψη επενδύσεων σε κοινωνικές υπηρεσίες και στις βασικές υποδομές αλλά και έλλειψη χρηστής διακυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά η συνολική διεθνής ανταπόκριση δωρητών σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση υπήρξε αργή και ανεπαρκής. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, απαιτείται τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευθεί λιγότερο από 200 εκατομμύρια, αφήνοντας μια μαύρη τρύπα 800 εκατομμύρια δολαρίων.

Και δυστυχώς δεν είναι μόνο η Σομαλία. Η γειτονική Αιθιοπία αντιμετωπίζει επίσης τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 30 χρόνια, όπου 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τη UNICEF, 435.000 παιδιά υποφέρουν κι εκεί από υποσιτισμό.

Αυτή είναι μια καλή ισορροπία μεταξύ φτωχού Νότου και πλούσιου Βορρά. Εμείς χρειαζόμαστε κάποια δισ. για τη διαχείριση των σκουπιδιών μας κι αυτοί κάτι λιγότερο για να μπορέσουν να επιβιώσουν…..