«Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές»

 

Το ντοκιμαντέρ του Ηλ. Γιαννακάκη στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

IMAGE 37

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τον κύκλο μηνιαίων προβολών με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. Την Παρασκευή 13 Μαΐου (ώρα 19:00), θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές»  (2014, 111’), του Ηλία Γιαννακάκη, το οποίο πραγματεύεται το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η παραγωγή του έγινε μετά από σχετική ανάθεση της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας και του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ο σκηνοθέτης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό, συνθέτει στοιχεία και μαρτυρίες για μία από τις πιο ζοφερές στιγμές της νεώτερης ιστορίας μας.

IMAGE 35«Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές»

Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες με τα μικρά παιδιά τους. Όσα γλίτωσαν, είναι σήμερα ηλικιωμένοι άνθρωποι. Και δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς;  Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, πρόκειται για μια ταινία συλλογικό – πορτρέτο των επιζώντων οι οποίοι προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κύριος Σωτήρης Τσενές, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί  σειρά προτεραιότητας.(Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)

 Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ-Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος