Κινάλ: Καλή η ενότητα, αλλά ποιος θα χάσει την έδρα του;

Toυ Νίκου Γαλάτη

Η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε με το “Γυρίστε σπίτι”, φάνηκε να συζητά τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέληξε στο ότι “το ΠΑΣΟΚ- δυνατό- θα είναι ο πρωταγωνιστής”. Τελικά το ξέχασε στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινάλ- το ΠΑΣΟΚ- και κατέφυγε σε ένα λεκτικό παρανοϊκό τρικ: ‘Γυρίστε στο νέο σας σπίτι”!

Η επιχείρηση «Γυρίστε Σπίτι» ήταν ατελέσφορη. Περιορίστηκε στην επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου- με μηδαμινή εκλογική απήχηση- και την είσοδο του Σταύρου Θεοδωράκη -που δεν διαλύει του κόμμα του- και του Γιώργου Καμίνη -που δεν εκφράζει τίποτε άλλο από την επιθυμία του μετά την καριέρα δημάρχου να συνεχίσει ως βουλευτής- αν τα καταφέρει.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν αυτός που θα εξασφάλιζε το 15% -και βάλε- αλλά μάλλον έχασε με τα πήγαινε -έλα και το 1% που τούχε απομείνει. Το εντυπωσιακό εύρημα μιας δημοσκόπησης είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αγαπητός στο 3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ήταν αυτός που επέμεινε για διορισμένους συνέδρους, αφού μπορεί να πήγαινε στο συνέδριο μόνος του, αφού πολλοί- όπως ο ευρωβουλευτής Μιλτ. Κύρκος- δεν τον ακολούθησαν. Η επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου λέει πολλά.

Η Φώφη Γεννηματά με μεγάλη χαρά δέχτηκε την διάλυση του ΠΑΣΟΚ όταν είδε πώς δεν συσπειρώνει το όλον ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την δυσαρέσκεια του κυρίως με την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη και το μεγάλο ποσοστό που πήρε. Ατυχώς ο ευρωβουλευτής δέχτηκε την αποτέφρωση του ΠΑΣΟΚ και μάλλον έκοψε το κλαδί που καθόταν. Ο μόνος συνεκτικός ιστός για το …απροσδιορίστου πολιτικού φύλου νέο κόμμα-πλατφόρμα είναι η διεκδίκηση ενός καλού ποσοστού στις επόμενες εκλογές. Αν αυτό δεν γίνει ο χώρος θα αποσυντεθεί σε κόμματα, κομματίδια, κινήσεις και «προσωπικότητες»- ένα κέντρο διερχομένων- προορισμένο να αποτελέσει τσόντα του ενός ή του άλλου μεγάλου κόμματος.

Ήδη πολλοί κλείνουν θέσεις με άλλα κόμματα- πιο …σίγουρα. Ο Μίλτος Κύρκος δεν πήγε στο συνέδριο, ήταν αντίθετος “με το πώς οδηγήθηκε εκεί”. «Δεν δέχομαι κανένα φλερτ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει εκδηλωθεί τίποτα που θα μπορούσε να θεωρηθεί φλερτ» είπε, εννοώντας ίσως …ακόμα! «Αυτά που προτείνω είναι σε απόσταση από αυτά που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μας έχει δείξει τα τελευταία τρία χρόνια”  είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά ενώ τόνισε: «Και στους δύο χώρους έχω ανθρώπους με τους οποίους συνομιλώ και βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο».

Η κοινή κάθοδος στις εκλογές υπό το Κίνημα Αλλαγής των ΔΗΣΥ- βλέπε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ- με το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ με πιθανούς υποψήφιους όπως ο Γ. Παπανδρέου, ο Γιώργος Καμίνης, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιάννης Ραγκούσης, φυσικά ο Σταύρος Θεοδωράκης κ.α. θα οδηγήσει στριμωξίδι σε μερικές περιφέρειες όπου οι βουλευτές της ΔΗΣΥ θα βρεθούν να διεκδικούν την ίδια έδρα με τους έξι εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού και υποψηφίους από το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ και τους νεοφερμένους ή όσους επέστρεψαν.

Ίσως αυτό είδαν καθαρά όσοι εγκατέλειψαν το Ποτάμι …νωρίς. Αν- όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- το ΚΙΝΑΛ δεν συγκεντρώσει το άθροισμα των κομμάτων που το συναποτελούν, οι έδρες δεν θα φτάσουν για όλους! Η Φώφη Γεννηματά μοίρασε την Κεντρική Επιτροπή σε όλους, αλλά στην αρένα των εκλογών θα χυθεί αίμα. Αυτό και μόνο εξηγεί τις φήμες για προσεγγίσεις με την Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ -κυρίως βουλευτών του Ποταμιού- που κάποτε είχε 17 βουλευτές και τώρα έχει έξι.

Στην Α Αθήνας ο Κώστας Σκανδαλίδης θα πρέπει να αναμετρηθεί με τον Σπύρο Λυκούδη, ενώ στη Β ο Λοβέρδος θα έχει ως αντιπάλους τον Γρηγόρη Ψαριανό ή τον Αμυρά που λέγεται ότι …έκλεισε με τη Νέα Δημοκρατία -από την οποία έφυγε, αν και ως υποψήφιος ευρωβουλευτής πήρε 140.000 ψήφους. Ο ίδιος το διαψεύδει. “Σε ενημερώνω για να ξέρεις, γιατί αύριο πάλι θα γράφουν ότι πάω στη Νέα Δημοκρατία» είπε στον αρχηγό πριν πάει σε εκδήλωση της Μαριέττας Γιαννάκου. Κι ο Σταύρος Θεοδωράκης όχι απλώς τον προέτρεψε να πάει, αλλά του είπε να δώσει και ένα φιλί στη Μαριέττα Γιαννάκου από εκείνον.

Η κατάσταση θα δυσκολέψει αν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (βουλευτής Επικρατείας) και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διεκδικήσει εκλογή σε μια περιφέρεια των Αθηνών. Ομοίως στην περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Μαυρωτάς πρέπει να παλέψει με την Εύη Χριστοφιλοπούλου κι ο Σπύρος Διανέλλης στο Ηράκλειο με τον Κεκέρογλου. Η έδρα του Βαγγέλη Βενιζέλου- όπου κατεβαίνει και ο Χάρης Καστανίδης δεν είναι δεδομένη, αλλά ο Γιώργος Αρβανιτίδης στη Β Θεσσαλονίκης αισθάνεται ανακούφιση που η Κατερίνα Μάρκου προτίμησε τη σιγουριά της Νέας Δημοκρατίας. Στην Ηλεία ο Μιχ. Κατρίνης, απο τη  νέα γενιά στελεχων, έχασε για λιγο απο τον Γιαννη Κουτσούκο  το 2015 και   τώρα θα διεκδικησει την έδρα αναβαθμισμενος κομματικά.

Βουλευτές όπως Γιάννης Μανιάτης (Αργολίδας), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)- υποψήφιοι κι οι δυο για πρόεδροι, εξάλλου, Χαρά Κεφαλίδου (Δράμας), Δημήτρης Κρεμαστινός Δωδεκανήσου), Γιάννης Κουτσούκος (Ηλίας), Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνίας), Μιχαήλ Τσελέπης (Σερρών) δεν αισθάνονται απειλή από το Ποτάμι- που έχει μείνει με έξι βουλευτές. Ο Θεοχάρης ανεξάρτητος, ο Φωτήλας και η Μάρκου στη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης θα αισθάνθηκε άβολα όταν στο Κίνημα Αλλαγής θα δει ως υποψήφιους τον Μπαργιώτα (Λαρίσης) ή τον Ιλάν Αχμέτ ( Ροδόπης).

Ο τελευταίος να σημειωθεί πώς είχε διατελέσει βουλευτής Ροδόπης με τη ΝΔ, εξελέγη το 2015 με το Ποτάμι ,τοποθετήθηκε επικεφαλής ψηφοδελτίου σε εκλογές με λίστα, στις εκλογές του Ιουνίου 2012, στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ,  προσχώρησε στην Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη το 2107.

Στο μεταξύ στη Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ περιμένουν πρόσωπα όπως οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Τόνια Αντωνίου, Θάνος Μωραΐτης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Παύλος Χρηστίδης,  Αντώνης Βγόντζας, Συλβάνα Ράπτη, Πάρης Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Καρύδης, Δημήτρης Τσιόδρας, Αθηνά Δρέττα, Λίνα Παπαδάκη, Δημήτρη Ρέππας, Χάρη Καστανίδη, Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Σαλαγιάννης, Σπύρος Βούγιας, Παύλος Γερουλάνος. Αν διεκδικήσουν μια έδρα και το ΚΙΝΑΛ δεν ξεπεράσει το άθροισμα των ψήφων Δημοκρατικής Συμπαράταξης- Ποταμιού- περίπου 11%- θα γίνει η μεγάλη σφαγή.

Βέβαια η Φώφη περιμένει να πάρει εντολή ως τρίτο κόμμα, αλλά αν η κοινοβουλευτική της ομάδα συρρικνωθεί μάλλον η Βουλή δεν θα τους χωρέσει όλους. Πόσοι από τους βουλευτές του Ποταμιού θα επανεκλεγούν; Πόσοι από τους νυν βουλευτές της ΔΗΣΥ θα αποχαιρετήσουν την έδρα τους; Kαι πόσοι δεν θα δουν ποτέ- από όσους επέστρεψαν “σπίτι”- ποτέ την Γη της Επαγγελίας; Kαι πόσοι από όσους εκλεγούν θα μείνουν στο Κινάλ την επόμενη μέρα; Mάλλον το “σπίτι” δεν θα τους χωρέσει όλους.