Κλείνει η … ψαλίδα

Του Ιωάννη Δαμίγου

Η φύση και η λογική διεκδικούν το αλάθητο, όλες οι υπόλοιπες επιλογές το βρίσκουν μπροστά τους αργά ή γρήγορα. Κανόνας της ζωής, εμπειρικός. Το λάθος περιμένει υπομονετικά και επιλέγει την πιο πικρή στιγμή για να εκθέσει την αλήθεια του. Η πρόσκαιρη σκοπιμότητα δεν διαρκεί και δεν καλύπτει τον πρότερο βίο, που χαρακτηρίζεται από πληθώρα πράξεων και αποφάσεων, πόσο μάλλον ελλείψει ιδεολογίας.

 Αλλά η πολιτική όλα τα επιτρέπει, χωρίς κανόνες προφανώς, με μεταγραφές ή μεταπηδήσεις χώρων που πια δεν εκπλήττουν το κοινό, προκειμένου της νίκης της παράταξης. Όλα θυσιάζονται στον βωμό της, με πρώτη την αξιοπρέπεια, καθώς όλα τα άλλα ακολουθούν μοιραία, έως της στιγμής επαναφοράς της … τάξης των πραγμάτων.Έτσι για να κλείσει η … ψαλίδα των ποσοστών διαφοράς, επιβάλλεται και το ηθικό κλείσιμο της ψαλίδας, με άνοιγμα ή προσέγγιση άλλων χώρων που κάποτε θα φάνταζε υπερβολικό ακόμα και ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Το πείραμα της καθημερινής σχεδόν παρουσίας, σχολιασμού και καταγγελιών του “Καραμανλικού” κ. Αντώναρου, από τον σταθμό “στο Κόκκινο 105,5”, είχε τεθεί σε εφαρμογή  εδώ και πολύ καιρό, για να προϊδεάσει τον κόσμο του στην υποψηφιότητα. Από την άλλη, η κ. Κούνεβα που τίμησε και τιμήθηκε ως ευρωβουλεύτρια από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετακόμισε στο ΚΚΕ. Ο διαγραμμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Κοντονής μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Το κάθε κόμμα κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να πλασαριστεί στον εκλογικό χάρτη και θα κριθεί αρνητικά ή θετικά από τους ψηφοφόρους.

Κατά καιρούς μας έχει εκπλήξει το κοινό με τις εκλογικές προτιμήσεις προσώπων, που δεν είχαν ιδέα από πολιτική, είχαν όμως μεγάλη δημοσιότητα. Που την πολλαπλασίασαν και την πλούτισαν με την εκλογή τους ανάδειξη, αφού μείωσαν μετά και τον θεσμό ως γραφικές παρουσίες. Κλείνουν λοιπόν διάφορες ψαλίδες, όχι μόνο ποσοστών, αλλά γενικώς, ηθικές, ιδεολογικές, αξιακές, κοινωνικές, παλεύοντας να υπερισχύσουν, έχοντας το προβάδισμα των επιλογών.

Είθε να αποτελέσει αυτή η τακτική την ευκαιρία να αναπνεύσει λίγο η δοκιμαζόμενη κοινωνία και να μην επικρατήσει η επιλογή του μονόφθαλμου από τον τυφλό. Είθε πάλι, να μην το βρεί ως εμπόδιο μπροστά της, μια και οι Ευρωπαίοι είναι ήδη έτοιμοι να επιστρέψουν στα γνωστά και προσφιλή τους μέτρα λιτότητας.  Με εύθραυστες συμμαχίες και ανάλογων συμφερόντων ευκαιριακές  επιλογές, στην Ευρωπαϊκή αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Η τότε “ψαλίδα” θα κόψει σαν λαιμητόμος πολλά κεφάλια.