Κομματοκρατία και Metoo

Του Μελέτη Ρεντούμη

Είναι γεγονός πως οι πρόσφατες αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και τέλεσης κακουργημάτων από συγκεκριμένα και προβεβλημένα πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου και του θεάματος ευρύτερα έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά αλλά και προβληματισμό στο πανελλήνιο, για το μέγεθος του προβλήματος ,την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσα από χυδαίες συμπεριφορές που προσβάλλουν κάθε έννοια ισότητας, σεβασμού και ισονομίας.

Παρόλα αυτά και ενώ μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες από θύματα οι υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, παρατηρούμε για μία ακόμη φορά μια διελκυστίνδα ανάμεσα στα κόμματα και μια διάθεση άσκησης αντιπολιτευτικής τακτικής με φόντο τις πολιτικές αποχρώσεις των φερόμενων κατηγορουμένων. 

Είναι κυριολεκτικά λυπηρό, σε τέτοια θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος στα οποία μπορεί να επιχειρηθεί μια συνολική κάθαρση, με βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου της παραγραφής των αδικημάτων, να δημιουργούνται πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες μάλιστα να γίνονται ο κορμός της κριτικής, τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και των λοιπών κομμάτων προς την κυβέρνηση. 

Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη πολιτεία, αντί να κυριαρχεί η διακομματική συναίνεση απέναντι σε αποκλίνουσες και εγκληματικές συμπεριφορές, να επιχειρείται η αποδόμηση πολιτικών προσώπων, με μόνο πρόσχημα τυπικές κοινωνικές επαφές με τους θύτες, στα πλαίσια των καθηκόντων τους.

Η προστασία των πολιτών είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να επέλθει μέσα από μικροπολιτικές τακτικές, που μόνο κίνητρο έχουν την προσέγγιση συγκεκριμένων ακροατηρίων, με στόχο την ιδεολογική τους συσπείρωση, ως μία υποτιθέμενη πράξη δικαίου.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως θα πρέπει συνολικά τα κόμματα να σοβαρευτούν, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις στην Βουλή για την ενίσχυση της διαφάνειας στις εργασιακές σχέσεις, όχι μόνο στον χώρο του θεάματος αλλά και συνολικά σε όλους τους τομείς.

Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη, να δημιουργηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας ανά κλάδο για τους εργοδότες, αλλά και τους εργαζόμενους, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος και αυστηρότερος έλεγχος των προσώπων που προτείνονται για δημόσια αξιώματα, με στόχο να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά και να δίνεται το κατάλληλο μήνυμα προς τους πολίτες, για την αξιοπρέπεια, την αξιοκρατία, αλλά και την ηθική στην χώρα μας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.