Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Συναυλίες σε Μουσεία

Μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

 

Τρία ξεχωριστής σημασίας μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ ανά την Ελλάδα, φιλοξενούν την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο, στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο Τήνου. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους, στο πλαίσιο της δράσης «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία», οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων. Το πρώτο ραντεβού ορίζεται Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Μαΐου στο Βόλο.

Τα εν λόγω μουσεία, ύμνος στην παράδοση του τόπου, θα υποδεχθούν ισάριθμα μουσικά σύνολα της ΚΟΑ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια, με τη συμμετοχή σχολείων ή μουσικών φορέων της κάθε περιοχής, αλλά και συναυλίες με αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου και με αγαπημένες σύγχρονες μελωδίες.
Η συμμετοχή στις δράσεις, όπως και η είσοδος του κοινού στις συναυλίες, είναι δωρεάν.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας – Συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών 

Αναλυτικά το πρόγραμμα
Βόλος: Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Πέμπτη 19 Μαΐου (ώρα 10:00 και 11:30): Δύο εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κατόπιν συνεννοήσεως).
Παρασκευή 20 Μαΐου (ώρα 21:00): Συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών, για γενικό κοινό, με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων. Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Απόλλων Γραμματικόπουλος (βιολί), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα), Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο).

Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της ΚΟΑ

Σουφλί: Μουσείο Μετάξης
Κυριακή 19 Ιουνίου (ώρα 18:00-21:00) και Δευτέρα 20 Ιουνίου (ώρα 17:00-21:00): Εργαστήρια για τη Φιλαρμονική του Δήμου Σουφλίου ή και λοιπούς μουσικούς φορείς της περιοχής.
Τρίτη 21 Ιουνίου (ώρα 21:00): Συναυλία του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της ΚΟΑ, για γενικό κοινό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Σταθουλόπουλος (φλάουτο), Χριστίνα Παντελίδου (όμποε), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Γρηγόρης Ασωνίτης (κόρνο), Οδυσσέας Μπάσσιος (φαγκότο).

 

Metallon-Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της ΚΟΑ

Τήνος: Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Δευτέρα 18 Ιουλίου (ώρα 18:00-21:00) και Τρίτη 19 Ιουλίου (ώρα 17:00-21:00): Εργαστήρια για τη Φιλαρμονική του Δήμου Τήνου ή και λοιπούς μουσικούς φορείς του νησιού.
Τετάρτη 20 Ιουλίου (ώρα 21:00): Συναυλία του Metallon-Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της ΚΟΑ, για γενικό κοινό, με αφορμή τη λήξη του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής και τα εγκαίνια της έκθεσης των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτό. Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Παναγιώτης Καίσαρης (τρομπέτα), Γιάννης Καραμπέτσος (τρομπέτα), Κωνσταντίνος Σίσκος (κόρνο), Κωνσταντίνος Αυγερινός (τρομπόνι), Γιώργος Ραράκος (τούμπα), Σπύρος Λάμπουρας (κρουστά).

Η συνεργασία μεταξύ Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών προσβλέπει στη δημιουργία ενός «διαλόγου» μεταξύ της μουσικής και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας κάθε περιοχής όπου βρίσκονται τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ, και προβλέπεται να συνεχιστεί.