Κυβέρνηση ιδιωτικών συμφερόντων

Toυ Ισίδωρου Λω

Σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης παλεύει να αντιμετωπίσει την πανδημία του Κορωνοϊού. Όπως ήταν φυσικό, ο Κορωνοϊός χτύπησε και την πατρίδα μας. Αναστάτωση, ανησυχία για τον άγνωστο ιό, το ΕΣΥ στη πρώτη γραμμή, μέτρα περιορισμού, καραντίνα, ωριμότητα των πολιτών, αναγκαστική αλλαγή της καθημερινότητας μας για ένα χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα δίνει τον αγώνα της.

Την υγειονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, σύντομα θα την διαδεχτεί η οικονομική κρίση. Μια νέα οικονομική κρίση μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη από αυτή που γνωρίσαμε το 2008.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την μεσαία τάξη και τους αδύναμους. Μέτρα που θα έχουν προσανατολισμό την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη.

Δυστυχώς, αντί να πράξει αυτό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει άλλου είδους μέτρα. Αφήνει ουσιαστικά απροστάτευτους τους εργαζόμενους, ανοίγει τον δρόμο για μείωση του μισθού 50%, απελευθερώνει τις απολύσεις, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο, η ανεργία σύντομα θα φτάσει στα υψηλά επίπεδα του 2014, και οι μόνοι ευνοούμενοι από το πακέτο της ΝΔ είναι η εργοδοσία, οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ, και διάφοροι ιδιώτες κολλητοί της κυβέρνησης.
Το φιάσκο με τα κέντρα κατάρτισης (ΚΕΚ) έδειξαν περίτρανα τους σκοπούς της κυβέρνησης.

Ο Μητσοτάκης βέβαια μετά την κατακραυγή αναγκάστηκε να αποσύρει όλη αυτή τη πλατφόρμα της διαπλοκής. Όμως φάνηκε ξεκάθαρα ότι η ΝΔ θέλησε ζημιώνοντας περισσότερο το κράτος, και δίνοντας λιγότερα χρήματα στους επιστήμονες και στους ελεύθερους επαγγελματίες, να χαρίσει χρήματα στους κολλητούς της, χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό.

Είναι πασιφανές ότι η νεοφιλελεύθερη ακραία δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίνει χρήματα στους ιδιώτες και τα στερεί από την κοινωνία.

Παρατηρούμε τα νομοσχέδια που περνάει τώρα μέσω της πανδημίας και που οι πολίτες είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Νομοσχέδιο για την παιδεία, ουσιαστικά θέλει να στερήσει από το κράτος την δυνατότητα να παρέχει δωρεάν παιδεία στα παιδιά του λαού. Νομοσχέδιο για το περιβάλλον, αποχαρακτηρισμοί δασών, ανεξέλεγκτες επιχειρηματικές δραστηριότητες, δυνατότητα των ιδιωτών επενδυτών να αναθέτουν σε ιδιώτες τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, δηλαδή η κυβέρνηση παρέχει την δυνατότητα να γίνονται στημένοι έλεγχοι.

Επίσης μην ξεχνάμε τα εκατομμύρια ευρώ που συνέχεια δίνει αυτή η κυβέρνηση στα ΜΜΕ για να την λιβανίζουν, και την οικονομική στήριξη σε κλινικάρχες ιδιωτικών κλινικών υπονομεύοντας το δημόσιο σύστημα υγείας.

Κλείνουμε σχεδόν 10 μήνες διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση ιδιωτικών συμφερόντων. Εξυπηρετεί ιδιώτες κολλητούς, τον ΣΕΒ, την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, και περιφρονεί τους πολίτες, μισεί το κοινωνικό κράτος. Οι επόμενες μέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.